Není řízek jako řízek a není kaše jako kaše, každý kuchař vaří po svém, i když se jídlo tváří stejně a má i tradiční název. Například tento dnešní recept se tváří úplně obyčejně, ale když si jej přečtete, zjistíte, že jak maso, tak bramborová kaše, ba dokonce i řepa jsou připraveny tak trochu jinak, netradičně.
Dnešní recept je chuťově někde úplně jinde než obyčejný kuřecí řízek s bramborovou kaší a červenou řepou – k masu je hořčice, ke kaši je žloutek a řepu necháme zkaramelizovat. Vyzkoušejte a jsem opravdu zvědavá, zda nám dáte za pravdu.
Recept na Kuřecí řízek s kaší a červenou řepou – klasika, ale přece trochu jinak
Ingredience potřebné na kuřecí řízky
- 600 – 700 g vykostěné kuřecí stehenní řízky (ty jsou na řízky nejlepší)
- sůl
- 2 polévkové lžíce bavorské hořčice
- směs koření na drůbež (paprika, pepř, sušený česnek, majoránka)
- trojobal
- 100 g hladká mouka
- 2 vejce
- 150 g strouhanka
- sádlo na smažení
Ingredience potřebné na bramborovou kaši
- 800 g brambory
- 200 ml teplé mléko
- 50 g sádlo
- 1 žloutek
- sůl
Ingredience potřebné na salát z červené řepy
- 400 g červená řepa (může být předvařená vákuově balená)
- kousek másla
- lžíce třtinového cukru
- sůl
- lžička pečeného česneku
- lžíce ztuhlého výpeku z masa
- lžička sójové omáčky
- plátek tuhého másla na dokončení
Postup přípravy celého meníčka z řízku, kaše a řepy
1. Oloupané brambory uvaříme do měkka v osolené vodě anebo v páře.
2. Do teplých přidáme trochu sádla, žloutek a teplé mléko a vyšleháme do pěny.
3. Kuřecí stehenní řízky neklepeme, jen mírně místy, kde je to potřeba, nařízneme.
4. Maso osolíme, okořeníme kořením na drůbež a jemně potřeme bavorskou hořčicí. Poté obalíme v klasickým trojobalu – mouka, vejce, strouhanka.
5. Řízky smažíme na sádle z obou stran do zlatova. Necháme okapat nebo pokládáme na papírové utěrky kvůli odsátí tuku.
6. Vařenou červenou řepu nakrájíme na kostičky, a na kousku másla se lžící třtinového cukru necháme karamelizovat.
7. Osolíme, přidáme pečený česnek, výpek z masa, sójovou omáčku a necháme zredukovat.
8. Odstavíme z ohně a přidáme plátek studeného másla na dochucení.
Servírování
Podáváme řízek s bramborovou kaší ozdobenou salátem z červené řepy.
