Není řízek jako řízek a není kaše jako kaše, každý kuchař vaří po svém, i když se jídlo tváří stejně a má i tradiční název. Například tento dnešní recept se tváří úplně obyčejně, ale když si jej přečtete, zjistíte, že jak maso, tak bramborová kaše, ba dokonce i řepa jsou připraveny tak trochu jinak, netradičně.

Dnešní recept je chuťově někde úplně jinde než obyčejný kuřecí řízek s bramborovou kaší a červenou řepou – k masu je hořčice, ke kaši je žloutek a řepu necháme zkaramelizovat. Vyzkoušejte a jsem opravdu zvědavá, zda nám dáte za pravdu.

Recept na Kuřecí řízek s kaší a červenou řepou – klasika, ale přece trochu jinak

Ingredience potřebné na kuřecí řízky

  • 600 – 700 g vykostěné kuřecí stehenní řízky (ty jsou na řízky nejlepší)
  • sůl
  • 2 polévkové lžíce bavorské hořčice
  • směs koření na drůbež (paprika, pepř, sušený česnek, majoránka)
  • trojobal
    • 100 g hladká mouka
    • 2 vejce
    • 150 g strouhanka
  • sádlo na smažení

Ingredience potřebné na bramborovou kaši

  • 800 g brambory
  • 200 ml teplé mléko
  • 50 g sádlo
  • 1 žloutek
  • sůl

Ingredience potřebné na salát z červené řepy

  • 400 g červená řepa (může být předvařená vákuově balená)
  • kousek másla
  • lžíce třtinového cukru
  • sůl
  • lžička pečeného česneku
  • lžíce ztuhlého výpeku z masa
  • lžička sójové omáčky
  • plátek tuhého másla na dokončení

Postup přípravy celého meníčka z řízku, kaše a řepy

1. Oloupané brambory uvaříme do měkka v osolené vodě anebo v páře.

2. Do teplých přidáme trochu sádla, žloutek a teplé mléko a vyšleháme do pěny.

Bramborovou kaši vyšleháme šlehačem.
Bramborovou kaši vyšleháme šlehačem.

3. Kuřecí stehenní řízky neklepeme, jen mírně místy, kde je to potřeba, nařízneme.

4. Maso osolíme, okořeníme kořením na drůbež a jemně potřeme bavorskou hořčicí. Poté obalíme v klasickým trojobalu – mouka, vejce, strouhanka.

5. Řízky smažíme na sádle z obou stran do zlatova. Necháme okapat nebo pokládáme na papírové utěrky kvůli odsátí tuku.

6. Vařenou červenou řepu nakrájíme na kostičky, a na kousku másla se lžící třtinového cukru necháme karamelizovat.

Uvařenou červenou řepu nakrájíme na kostičky.
Uvařenou červenou řepu nakrájíme na kostičky.

7. Osolíme, přidáme pečený česnek, výpek z masa, sójovou omáčku a necháme zredukovat.

8. Odstavíme z ohně a přidáme plátek studeného másla na dochucení.

Servírování

Podáváme řízek s bramborovou kaší ozdobenou salátem z červené řepy.

Obrázek receptu na Holandský řízek s bramborovou kaší, tradice, ale dost pevná na to, aby vydržela dodnes

Holandský řízek s bramborovou kaší: Pevná tradice, která vydržela dodnes

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest