Kynuté ovocné knedlíky voní vzpomínkami na dětství a prázdniny u babičky. Ta naše jim říkala „dělobuchy“. Hádám, že se jí jednou nepovedly, dobrák dědeček je náležitě otituloval a už jim to zůstalo. Babiččin recept vám teď představím, ale nebojte se. Mně se zatím povedly knedlíky pokaždé, takže recept je náležitě prověřený. Zkrátka každé kuchařce se občas oběd nepodaří, jak by si přála.
Ovocné kynuté knedlíky se podávají jako hlavní jídlo i jako dezert. Recept je jako stvořený pro děti, které alespoň u nás sladký oběd vždy ocení. Existuje mnoho způsobů, jak tento skvost české kuchyně servírovat – s tvarohem, skořicí nebo moučkovým cukrem. Já mám jednu ověřenou kombinaci, která vás, jak se říká, „vystřelí na měsíc“. Tu si ale nechám na samý závěr. Ještě si dovolím poznámku k náplni: nemusí to být nutně borůvky, co zabalíte do těsta. Napěchujte knedlíky klidně švestkami nebo třeba meruňkami.
Recept na kynuté borůvkové knedlíky
Doba přípravy: 1 hodina
Co potřebujeme
- 1 lžička cukru
- ½ kostky čerstvého droždí (cca 21 g)
- 250 ml vlažné vody / mléka
- 500 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- borůvky (cca 250–300 g, podle velikosti knedlíků)
- rozpuštěné máslo na potření (cca 50 g)
Postup přípravy borůvkových knedlíků
1. Nejprve vyrobíme kvásek:
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme lžičku cukru. V teple vzejde kvásek asi za 10 minut.
2. Do mísy prosejeme mouku, promícháme se solí, přidáme vejce a kvásek a vypracujeme pružné, nelepivé těsto. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout na dvojnásobný objem asi 30 minut.
3. Mezitím omyjeme borůvky, necháme okapat a obalíme ve škrobu, aby v těstě nepustily tolik šťávy.
4 .Z vykynutého těsta vytvoříme asi 18 knedlíků. Z těsta tvarujeme placičky, do kterých zabalíme borůvky.
5. Hotové knedlíky necháme ještě 10 minut kynout (ty první budou mít náskok). Umísítme na pařáček a potřeme rozpuštěným máslem.
6. Vaříme v páře na pařáčku s pečicím papírem po dobu 12–15 minut.
Jak servírovat ovocné kynuté knedlíky
A teď můj ověřený způsob servírování, který už odteď nebude rodinným tajemstvím.
Potřebujeme
- 1 vaničku polotučného tvarohu
- Moučkový cukr podle chuti
- Trochu mléka na rozdělání tvarohu
- Lžíci másla
- 2 lžíce strouhanky
- Granko
Jak postupovat
1. Tvaroh rozmícháme do tekutější konzistence s mlékem a dochutíme cukrem podle sebe.
2. V kastrůlku rozpustíme máslo a lehce na něm opražíme strouhanku.
3. Navrstvíme na knedlíky v pořadí tvaroh-granko-strouhanka.
Tak co, zkusíte je?

Meruňkové knedlíky z tvarohovo – bramborového těsta
