Čočková polévka je jedním z těch pokrmů, které provoní celý dům. V jednoduchosti je síla – hrst čočky, trochu kořenové zeleniny, česnek, majoránka a máme vydatnou a sytou polévku , která zahřeje v zimě a zasytí v létě. No a když si k ní upečeme ještě vlastní kynuté pečivo k zakusování, tak to už vůbec nemá chybu a můžeme jí považovat často i za hlavní jídlo.

Péct vlastní kynuté pečivo bylo v minulosti samozřejmostí, ale i dnes se mnohé z hospodyněk a dokonce i restaurace k němu vrací. Tyto čerstvé bochánky se podávají jak k polévce, k pomazánkám, tak s máslem a domácím džemem. Naše dnešní sypánky jsou toho krásným příkladem. Jednoduché těsto z mouky, droždí, mléka a trošky oleje se nechá vykynout a uplácají se menší bochánky. Po upečení je výsledkem křehká, voňavá pochoutka. No a ty typicky české jsou, když je před pečením posypete mákem!

Recept na kynuté sypánky s čočkovou polévkou

Ingredience potřebné na přípravu poctivého jídla s vůní domova

Těsto na sypánky

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1/3 hrnku oleje
  • 1 žloutek
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • 1 lžička cukru na kvásek
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 vajíčko na potření před pečením
  • mák (nemletý)

Čočková polévka

  • čočka
  • máslo
  • cibule
  • hladká mouka
  • vývar nebo voda
  • postrouhaná kořenová zelenina
  • Nové koření
  • Bobkový list
  • sůl a pepř
  • česnek
  • majoránka

Postup přípravy sypánků s polévkou

1. Necháme si vzejít kvásek smícháním lžičky cukru, droždí a trochy vlažného mléka, trvá to cca 15 minut.

2. Do misky dáme ostatní suroviny na těsto a přidáme hotový kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme cca hodinu kynout v teple přikryté utěrkou.

3. Dáme na pomoučený vál, vytvarujeme malé bochánky, které necháme ještě asi 20 minut na plechu kynout.

4. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nemletým mákem.

5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů dozlatova.

Bulky posypeme mákem a upečeme dozlatova.
Foto: cooky.cz, Bulky posypeme mákem a upečeme dozlatova.

6. V době kynutí si uvaříme čočkovou polévku. Do jednoho hrnce si dáme vařit vodou zalitou čočku.

7. V jiném hrnci na másle zpěníme cibulku kterou zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vodou nebo vývarem (může být uzený, nebo zeleninový).

8. Přidáme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, Nové koření a Bobkový list. Když je zelenina měkká, přidáme čočku z prvního hrnce s trochou vody z čočky.

9. Posolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, povaříme a dochutíme majoránkou.

Polévku nakonec provaříme a dochutíme majoránkou.
Foto: cooky.cz, Polévku nakonec provaříme a dochutíme majoránkou.

Čočková polévka se sypánky je skvělým jídlem k rodinnému obědu a klidně poslouží i jako hlavní jídlo.

Obrázek k receptu na čočku na kyselo

Čočka na kyselo s klobásou a špeclemi či těstovinami: Tradiční česká klasika v novém podání

Obrázek k receptu na čočkovou polévku

Poctivá čočková polévka od maminky: Recept, co zahřeje i nasytí

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest