Čočková polévka je jedním z těch pokrmů, které provoní celý dům. V jednoduchosti je síla – hrst čočky, trochu kořenové zeleniny, česnek, majoránka a máme vydatnou a sytou polévku , která zahřeje v zimě a zasytí v létě. No a když si k ní upečeme ještě vlastní kynuté pečivo k zakusování, tak to už vůbec nemá chybu a můžeme jí považovat často i za hlavní jídlo.
Péct vlastní kynuté pečivo bylo v minulosti samozřejmostí, ale i dnes se mnohé z hospodyněk a dokonce i restaurace k němu vrací. Tyto čerstvé bochánky se podávají jak k polévce, k pomazánkám, tak s máslem a domácím džemem. Naše dnešní sypánky jsou toho krásným příkladem. Jednoduché těsto z mouky, droždí, mléka a trošky oleje se nechá vykynout a uplácají se menší bochánky. Po upečení je výsledkem křehká, voňavá pochoutka. No a ty typicky české jsou, když je před pečením posypete mákem!
Recept na kynuté sypánky s čočkovou polévkou
Ingredience potřebné na přípravu poctivého jídla s vůní domova
Těsto na sypánky
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1/3 hrnku oleje
- 1 žloutek
- 1 hrnek vlažného mléka
- 1 lžička cukru na kvásek
- 1/2 kostky droždí
- 1 vajíčko na potření před pečením
- mák (nemletý)
Čočková polévka
- čočka
- máslo
- cibule
- hladká mouka
- vývar nebo voda
- postrouhaná kořenová zelenina
- Nové koření
- Bobkový list
- sůl a pepř
- česnek
- majoránka
Postup přípravy sypánků s polévkou
1. Necháme si vzejít kvásek smícháním lžičky cukru, droždí a trochy vlažného mléka, trvá to cca 15 minut.
2. Do misky dáme ostatní suroviny na těsto a přidáme hotový kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme cca hodinu kynout v teple přikryté utěrkou.
3. Dáme na pomoučený vál, vytvarujeme malé bochánky, které necháme ještě asi 20 minut na plechu kynout.
4. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nemletým mákem.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů dozlatova.
6. V době kynutí si uvaříme čočkovou polévku. Do jednoho hrnce si dáme vařit vodou zalitou čočku.
7. V jiném hrnci na másle zpěníme cibulku kterou zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vodou nebo vývarem (může být uzený, nebo zeleninový).
8. Přidáme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, Nové koření a Bobkový list. Když je zelenina měkká, přidáme čočku z prvního hrnce s trochou vody z čočky.
9. Posolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, povaříme a dochutíme majoránkou.
Čočková polévka se sypánky je skvělým jídlem k rodinnému obědu a klidně poslouží i jako hlavní jídlo.

Čočka na kyselo s klobásou a špeclemi či těstovinami: Tradiční česká klasika v novém podání
