Mleté hovězí maso patří k všestranným surovinám tvořícím základ mnoha oblíbených pokrmů. Celosvětově je využíváno do jídel, jako jsou karbanátky, burgery, omáčky s rajčatovým základem nebo chilli con carne. Jeho nespornou výhodou je rychlost přípravy a schopnost absorbovat různé chutě a vůně koření, což umožňuje jeho využití v široké škále receptů mnoha světových kuchyní. A my Češi milujeme hlavně karbanátky, tak si pojďme připravit jedny netradiční v troubě.

Mleté hovězí jako cenný zdroj živin

Kvalitní hovězí maso je přímo pramenem živin. Má vysoký obsah bílkovin, železa, zinku a vitamínů skupiny B, zejména pak B12. Tyto živiny jsou základním stavebním kamenem pro tvorbu červených krvinek, podporu imunity a správné fungování metabolismu. Při výběru mletého masa však buďte obezřetní, sáhněte raději po produktu od místních farmářů, než po podezřele levném zboží. Takto podpoříte své zdraví nejlépe. Kontrolujte také obsah tuku, vyšší podíl těch nasycených může mít negativní dopad na zdraví.  

Recept na skvělé zapečené karbanátky s pekingským zelím a smetanou

Ingredience na rýži:

  • Rýže – 80 g;
  • Slunečnicový olej – dle potřeby;
  • Voda – 160 ml;
  • Sůl – ½ lžičky.

Na maso:

  • Pekingské zelí – ½ hlávky;
  • Mleté hovězí maso – 500 g;
  • Cibule – 1 ks;
  • Česnek – 1 stroužek;¨
  • Vejce – 1 ks;
  • Sůl – ¾ lžičky;
  • Pepř – dle chuti;
  • Strouhanka – 3 lžíce;
  • Slunečnicový olej – dle potřeby.

Na omáčku:

  • Cibule – 1 ks;
  • Mrkev – 1 ks;
  • Slunečnicový olej – podle potřeby;
  • Zakysaná smetana – 200 ml;
  • Voda – 500 ml;
  • Česnek – 2 stroužky;
  • Sůl – dle chuti;
  • Pepř – dle chuti;
  • Čerstvý kopr – na posypání.
Karbanátky z trouby. Kapustové karbanátky s uzeným masem

Pečené kapustové karbanátky

Obrázek k receptu: Lahodné a jemné: Zapečené karbanátky s pekingským zelím a smetanou
Autor: Uživatel Gajda-13 / Creative Commons / CC BY-SA , Recept na: Lahodné a jemné: Zapečené karbanátky s pekingským zelím a smetanou

Postup přípravy karbanátků

  • Olej nalijte na pánev, rozehřejte. Nasypte rýži, promíchejte, zalijte ji vodou a osolte.
  • Duste pod pokličkou, až se voda odpaří.
  • Zelí nakrájejte na nudličky, zalijte vroucí vodou a nechte 10 až 15 minut odstát.
  • Do druhé misky dejte hovězí maso.
  • Cibuli nakrájejte nadrobno a přidejte ji k masu.
  • Česnek také nakrájejte nadrobno a přisypte k masu.
  • K masu přimíchejte i rýži.
  • Zelí vyždímejte a přidejte k masové směsi, stejně tak jako jedno celé vejce.
  • Směs osolte a opepřete, řádně promíchejte.
Krůtí karbanátky na talíři

Karbanátky s bramborovou kaší a lehkým salátem – tentokrát ovšem z krůtího masa. Milovníci karbanátků zajásají

  • Tvořte karbanátky, každý z nich obalte ve strouhance.
  • Karbanátky vkládejte na vymazaný pekáč.
  • Pečte 15 minut v troubě předehřáté na 190 °C.
  • Cibuli nakrájejte najemno.
  • Mrkev nastrouhejte nahrubo.
  • Na pánvi rozehřejte trochu slunečnicového oleje, cibuli na něm nechte zesklovatět (3–4 minuty), poté přidejte mrkev a smažte doměkka (5–7 minut).
  • Zakysanou smetanu prošlehejte s vodou.
  • K zelenině na pánev přimíchejte prolisovaný česnek.
  • Přilijte smetanovou směs, osolte, opepřete.
  • Směs prohřejte (nevařte).
  • Zeleninou ze směsi poklaďte karbanátky, omáčku vlijte mezi ně (tak, abyste zeleninu z karbanátků nesmyli).
  • Dejte ještě na 30–35 minut zapéct (stále při 190 °C).
  • Před podáváním posypte koprem.
Nejlepší kapustové karbanátky - recept a postup přípravy

Smažené kapustové karbanátky s uzeným masem a domácím křenovým zelím

Zdroj: Autorský text, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest