V českých končinách je maso stále jednou z nejčastěji používaných potravin. To králičí je považováno za jedno z nejdietnějších – je velmi libové, s nízkým obsahem tuku i cholesterolu a zároveň poskytuje bohatý zdroj bílkovin, vitamínů skupiny B a minerálů, jako je například železo, fosfor či selen. Díky měkké struktuře a jemné chuti se králičí hodí pro různé druhy úprav: pečení, vaření, dušení i grilování. V tradiční české kuchyni je králičí maso oblíbené především pečené s česnekem, případně na smetaně. Velice často se podává s bramborovým knedlíkem, někdy i s houskovým.

Pochoutka s bohatou historií

Chov králíků pro maso má dlouhou historii. Králičí je oblíbené nejen v Evropě, ale například také v Číně. Při přípravě pečeného králíka je důležité dát pozor, aby zůstalo šťavnaté – pro podlévání se doporučuje používat vývar nebo víno místo vody, dodá to pokrmu plnější chuť. Kvůli nízkému obsahu tuku se někdy králičí maso kombinuje s tučnějšími surovinami (například špekem či slaninou) nebo se potírá máslem, aby nebylo příliš suché. To, že je králík vysušený a bez masa bývá vlastně i častým argumentem odpůrců tohoto jídla – nutno podotknout, že u nás doma se tedy nikdy nic podobného nestalo a králíka milujeme.

Ingredience na pečeného králíka na zelenině

  • Celý králík –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Balzamikový ocet –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 3 lžíce;
  • Voda –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle potřeby;
  • Hladká mouka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ na obalení;
  • Olej –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ na smažení;
  • Brambory –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2-3 ks;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Mletá sladká paprika –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Mletý černý pepř –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Cibule –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Mrkev –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Koriandr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Tymián –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Česnek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 4 stroužky;
  • Rajčata –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 ks.
Obrázek k receptu: Lahodná a snadný oběd z nejzdravějšího masa: Králík na zelenině
Foto: YouTube / Rychlé chutné, Recept na: Lahodná a snadný oběd z nejzdravějšího masa: Králík na zelenině

Postup přípravy králíka na zelenině

  • Králíka očistěte a naporcujte tak, že odříznete přední i zadní nohy a skelet rozkrájíte na kusy široké cca 5 cm.
  • Maso v míse zalijte vodou smíchanou s balzamikovým octem, až bude zcela potopené.
  • Nechte marinovat 2–4 hodiny.
  • Poté maso omyjte, osušte a obalte v mouce.
Recept na pečeného králíka

Pečený králík s vepřovým bůčkem a bramborovým knedlíkem

  • Smažte v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.
  • Nakrájejte brambory a pečte na pánvi na troše oleje 5–7 minut.
  • Během pečení brambory posypte solí, paprikou a pepřem.
  • Cibuli nakrájejte najemno a dejte ji na pánev do výpeku z brambor.
  • Přidejte mrkev nakrájenou na kolečka, posypte ji kořením.
  • Na pánev vložte maso i brambory, nadrobno nakrájený česnek a na kostičky pokrájená rajčata.
  • Osolte a vařte na mírném plameni 30 minut pod pokličkou.
Obrázek receptu na králíka ve sladkokyselé omáčce s houbami.

Králík ve sladkokyselé houbové omáčce s opečeným bramborem

Obrázek receptu na houskovou králičí polévku.

Housková králičí polévka: Krásně voňavá a výživná tradiční polévka z české kuchyně

Zdroj: Autorský text, YouTube, Wikipedie

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest