V českých končinách je maso stále jednou z nejčastěji používaných potravin. To králičí je považováno za jedno z nejdietnějších – je velmi libové, s nízkým obsahem tuku i cholesterolu a zároveň poskytuje bohatý zdroj bílkovin, vitamínů skupiny B a minerálů, jako je například železo, fosfor či selen. Díky měkké struktuře a jemné chuti se králičí hodí pro různé druhy úprav: pečení, vaření, dušení i grilování. V tradiční české kuchyni je králičí maso oblíbené především pečené s česnekem, případně na smetaně. Velice často se podává s bramborovým knedlíkem, někdy i s houskovým.
Pochoutka s bohatou historií
Chov králíků pro maso má dlouhou historii. Králičí je oblíbené nejen v Evropě, ale například také v Číně. Při přípravě pečeného králíka je důležité dát pozor, aby zůstalo šťavnaté – pro podlévání se doporučuje používat vývar nebo víno místo vody, dodá to pokrmu plnější chuť. Kvůli nízkému obsahu tuku se někdy králičí maso kombinuje s tučnějšími surovinami (například špekem či slaninou) nebo se potírá máslem, aby nebylo příliš suché. To, že je králík vysušený a bez masa bývá vlastně i častým argumentem odpůrců tohoto jídla – nutno podotknout, že u nás doma se tedy nikdy nic podobného nestalo a králíka milujeme.
Ingredience na pečeného králíka na zelenině
- Celý králík – 1 ks;
- Balzamikový ocet – 3 lžíce;
- Voda – dle potřeby;
- Hladká mouka – na obalení;
- Olej – na smažení;
- Brambory – 2-3 ks;
- Sůl – dle chuti;
- Mletá sladká paprika – dle chuti;
- Mletý černý pepř – dle chuti;
- Cibule – 1 ks;
- Mrkev – 1 ks;
- Koriandr – dle chuti;
- Tymián – dle chuti;
- Česnek – 4 stroužky;
- Rajčata – 2 ks.
Postup přípravy králíka na zelenině
- Králíka očistěte a naporcujte tak, že odříznete přední i zadní nohy a skelet rozkrájíte na kusy široké cca 5 cm.
- Maso v míse zalijte vodou smíchanou s balzamikovým octem, až bude zcela potopené.
- Nechte marinovat 2–4 hodiny.
- Poté maso omyjte, osušte a obalte v mouce.

Pečený králík s vepřovým bůčkem a bramborovým knedlíkem
- Smažte v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.
- Nakrájejte brambory a pečte na pánvi na troše oleje 5–7 minut.
- Během pečení brambory posypte solí, paprikou a pepřem.
- Cibuli nakrájejte najemno a dejte ji na pánev do výpeku z brambor.
- Přidejte mrkev nakrájenou na kolečka, posypte ji kořením.
- Na pánev vložte maso i brambory, nadrobno nakrájený česnek a na kostičky pokrájená rajčata.
- Osolte a vařte na mírném plameni 30 minut pod pokličkou.

Králík ve sladkokyselé houbové omáčce s opečeným bramborem

Housková králičí polévka: Krásně voňavá a výživná tradiční polévka z české kuchyně
Zdroj: Autorský text, YouTube, Wikipedie