Dnes jsou bouchance znovuobjeveným pokladem. Jestli je nazveme bouchance nebo modráky, jsou jedním z pokladů české a moravské kuchyně, které v sobě nesou vůni venkova. Pojmenování modráky ukazuje na borůvkovou náplň, která je pro toto jídlo zcela typická, ale bouchance? Po tomto významu slova jsem se pídila a jestli jsem se dozvěděla správně, je to odvozeno od slova “bouchat”, protože si prý po naplnění těsto “zabouchne” nebo “zaklepe”, aby náplň zůstala uvnitř.
Údajně tyto názvy pochází z míst, kde rostlo borůvek nejvíc a to jsou: Vysočina, Beskydy, nebo Šumava. Právě tam měly různá pojmenování jako “krajance”, “panenky” nebo “zabouchané buchty”. V době, kdy se lidé vracejí k tradicím a domácím receptům, tyto pokrmy znovu nacházejí své místo na stolech. Každá rodina má svoje vlastní recepty – jak už je zvykem a proto mi prosím nenadávejte, když jsem dala recept jiný než jste zvyklí anebo vypátrala o původu něco, s čím nesouhlasíte. Takže abychom to shrnuli, jedná se o borůvkové knedle z kynutého těsta.
Recept na bouchance neboli modráky z kynutého těsta
Ingredience potřebné na přípravu kynutých borůvkových knedlíků zvaných bouchance a modráky
- 500. g hladké mouky
- 500 g polohrubé mouky
- 1 kostka droždí
- 1 vejce
- špetka soli
- 1 lžíce sádla
- 750 ml vlažného mléka
- borůvky
- tvaroh, máslo, moučkový cukr
Postup přípravy bouchanců neboli modráků
1. Do misky si rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, trochu vlažného mléka a lžíci mouky, rozmícháme a necháme vzejít kvásek asi 15 minut přikryté na teplém místě.
2. Do hotového kvásku přidáme mouku, špetku soli, vejce. vlažné mléko a sádlo. Vypracujeme těsto a necháme asi hodinu kynout.
3. Z vykynutého těsta lžící vybíráme kousky těsta, do kterých balíme borůvky, necháme ještě kynout na vále tak 10-15 minut.
4. Vaříme ve vařící vodě pod pokličkou bez obracení 8 minut. Po vytažení propíchneme špejlí.
Servírování modráků
Hotové bouchance posypeme moučkovým cukrem, někdy i tvarohem a polijeme rozpuštěným máslem. Dobrou chuť!

Kynuté knedlíky s borůvkami, opraženou strouhankou s cukrem, polité máslem a zakysankou

Tvarohové knedlíky s borůvkami: Kombinace tvarohového těsta a borůvek potěší chuťové pohárky
pozn.: částečně upraveno AI