Dnes jsou bouchance znovuobjeveným pokladem. Jestli je nazveme bouchance nebo modráky, jsou jedním z pokladů české a moravské kuchyně, které v sobě nesou vůni venkova. Pojmenování modráky ukazuje na borůvkovou náplň, která je pro toto jídlo zcela typická, ale bouchance? Po tomto významu slova jsem se pídila a jestli jsem se dozvěděla správně, je to odvozeno od slova “bouchat”, protože si prý po naplnění těsto “zabouchne” nebo “zaklepe”, aby náplň zůstala uvnitř.

Údajně tyto názvy pochází z míst, kde rostlo borůvek nejvíc a to jsou: Vysočina, Beskydy, nebo Šumava. Právě tam měly různá pojmenování jako “krajance”, “panenky” nebo “zabouchané buchty”. V době, kdy se lidé vracejí k tradicím a domácím receptům, tyto pokrmy znovu nacházejí své místo na stolech. Každá rodina má svoje vlastní recepty – jak už je zvykem a proto mi prosím nenadávejte, když jsem dala recept jiný než jste zvyklí anebo vypátrala o původu něco, s čím nesouhlasíte. Takže abychom to shrnuli, jedná se o borůvkové knedle z kynutého těsta.

Recept na bouchance neboli modráky z kynutého těsta

Ingredience potřebné na přípravu kynutých borůvkových knedlíků zvaných bouchance a modráky

  • 500. g hladké mouky
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 kostka droždí
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 1 lžíce sádla
  • 750 ml vlažného mléka
  • borůvky
  • tvaroh, máslo, moučkový cukr

Postup přípravy bouchanců neboli modráků

1. Do misky si rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, trochu vlažného mléka a lžíci mouky, rozmícháme a necháme vzejít kvásek asi 15 minut přikryté na teplém místě.

2. Do hotového kvásku přidáme mouku, špetku soli, vejce. vlažné mléko a sádlo. Vypracujeme těsto a necháme asi hodinu kynout.

3. Z vykynutého těsta lžící vybíráme kousky těsta, do kterých balíme borůvky, necháme ještě kynout na vále tak 10-15 minut.

4. Vaříme ve vařící vodě pod pokličkou bez obracení 8 minut. Po vytažení propíchneme špejlí.

Knedlíky vaříme ve vodě přikryté 8 minut.
Foto: Ilona Mikulecká, Knedlíky vaříme ve vodě přikryté 8 minut.

Servírování modráků

Hotové bouchance posypeme moučkovým cukrem, někdy i tvarohem a polijeme rozpuštěným máslem. Dobrou chuť!

Obrázek receptu na kynuté knedlíky s borůvkami a zakysanou smetanou.

Kynuté knedlíky s borůvkami, opraženou strouhankou s cukrem, polité máslem a zakysankou

Recept na tvarohové borůvkové knedlíky

Tvarohové knedlíky s borůvkami: Kombinace tvarohového těsta a borůvek potěší chuťové pohárky

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest