Salátů je nepřeberné množství. V podstatě kdykoliv získáte možnost vařit z čerstvé sezónní zeleniny, rozhodně toho využijte. Tento recept na salát připravujeme několikrát ročně, protože se skvěle hodí k sváteční tabuli. Je nejen velmi chutný, ale také vypadá velice dobře na stole. Jeho využitelnost je různorodá. Rádi ho podáváme jako předkrm nebo když jsme sami doma jako lehkou večeři. K zelenině totiž přidáváme trochu kvalitní šunky a kuřecí maso, díky kterému dokáže salát zdravě zasytit. Samozřejmostí je také vejce pro lepší chuťový profil.
Ve výsledku získáte lehké a výživné jídlo ideální pro letní dny. Připravíte ho rychle a snadno a nikdy vás nezklame. Salát je velmi flexibilní a pokud nemáte nějaké ingredience doma, prostě je nahraďte jinými.
Recept na sváteční salát
Ingredience pro přípravu
- 150 g čerstvého zelí
- 1 salátová okurka
- 4 lžíce konzervované kukuřice
- 300 g šunky
- 1 uvařené kuřecí prso
- 3 vejce
- majonéza
- sůl a pepř
- rostlinný olej
Postup přípravy
1. Nejdříve si najemno nakrájíme zelí a na tenké nudličky okurku.
2. Stejně jako okurku nakrájíme i šunku a v misce si rozšleháme vejce.
3. Rozšlehaná vejce osolíme a ještě prošleháme.
4. Na pánvi si rozpálíme malé množství oleje a z vaječné směsi usmažíme několik tenkých omelet.
5. Omelety necháme zchladnout a poté je srolujeme a nakrájíme na tenké kousky.
6. Uvařené kuřecí maso ve slané a ochucené vodě necháme také zchladnout a poté ho nadrobno nakrájíme.
7. Z konzervy s kukuřicí slejeme nálev a 4 lžíce kukuřice dáme do misky.
8. Ke kukuřici přidáme všechny ostatní suroviny na salát včetně majonézy dle chuti a dáme na 45 minut do lednice.
Tipy k podávání
Tento sváteční salát má mnoho využití. V první řadě je skvělý jako lehká večeře s čerstvým pečivem. Také ho využijete jako lahodný předkrm během svátečního stolování a v neposlední řadě jako příloha například k pečeným bramborám.