Země tulipánů si tento salát údajně nikdy nezapsala do kuchařek. Název holandský vznikl spíše jako obchodní nebo marketingový tah – možná kvůli použité majonéze ve stylu holandské kuchyně. Ve skutečnosti jde o typicky český salátový výtvor z 60. – 80. let podle možností kuchyně.

Každý kuchař či lahůdkářství má svůj vlastní recept, ale základem bývá vařená mrkev, někdy i hrášek nebo celer, vařená šunka nebo měkký salám, kyselá okurka nebo sterilovaná zelenina, trochu cibulky nebo pórku, tatarská omáčka neb o majonéza. Pro odlehčení se někdy přidávaly i vařené brambory, vařená vejce, nebo smetanový jogurt.

Ale holandský salát není jen studený pokrm, je to vzpomínka na vitrínu plnou chlebíčků nebo chuť svačiny zabalené do papíru. I když dnes už známe mnohem lehčí a svěžejší saláty, holandský má mezi nimi svoje místo, které mu zůstalo dodnes.

Recept na holandský salát

Ingredience potřebné na přípravu lahůdkového Holanďana (4-6 porcí)

  • 100 g Eidamu nebo Goudy vcelku
  • 100 g šunky
  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • 100 g majonézy
  • citrónová šťáva
  • mletý pepř
  • sůl
  • rajčátko a petrželka na zdobení

Postup přípravy salátu

1. Šunku a sýr nakrájíme na nudličky, promícháme s majonézou, ochutíme citrónovou šťávou, solí a pepřem.

Suroviny smícháme a dochutíme.
Foto: Cooky.cz, Suroviny smícháme a dochutíme.

2. Nakonec lehce vmícháme čtvrtky vajec, anebo je použijeme na zdobení spolu s rajčátky a petrželkou.

Salát podáváme s čerstvým pečivem.

Obrázek k receptu na pikantní salát s točeným salámem

Pikantní salát s točeným salámem: chuťovka na oslavu i rychlá večeře

Obrázek k receptu: Zelená rajčata pikantní a chutná: Báječná pochoutka na zimu!

Nakládaná rajčata na kavkazský styl: Báječná pochoutka, která přijde vhod i během zimních měsíců

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest