Litý koláč představuje jednu z nejjednodušších variant ovocných koláčů, která vždy zaručeně vyjde. Na rozdíl od kynutých těst zde nemusíte čekat na kynutí a výsledek je díky použití oleje a vody vždy krásně šťavnatý.

Tajemství dokonalého litého koláče spočívá v postupném vmíchání tuhého sněhu z bílků. Tento postup zajišťuje lehkou, vzdušnou konzistenci těsta, která se nepřilepí k patru. Meruňky pak během pečení uvolňují šťávu, která pronikne do těsta a vytvoří neodolatelnou chuť letního ovoce.

Recept na šťavnatý litý koláč s meruňkami a křupavou drobenkou

Délka pečení v troubě 25 až 30 minut při 170 stupních.

Ingredience pro přípravu

Pro těsto:

  • 6 vajíček
  • 200 až 250 g krupicového cukru
  • 1/2 hrnku (150 ml) oleje
  • 1/2 hrnku (150 ml) vlažné vody
  • 380 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli

Pro dozdobení:

  • 500 až 600 g čerstvých meruněk
  • máslo na vymazání plechu
  • polohrubá mouka na vysypání

Pro drobenku:

  • 100 g polohrubé mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 80 g studeného másla

Postup přípravy meruňkového litého koláče

Obrázek k receptu na litý koláč
Foto: Cooky.cz, recept na litý koláč

1. Troubu předehřejte na 170 stupňů. Plech o rozměrech 30×40 cm vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou.

2. Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Bílky s špetkou soli vyšlehejte do tuhého sněhu, který drží tvar.

3. Žloutky smíchejte s krupicovým a vanilkovým cukrem a šlehejte 3 až 4 minuty do husté světlé pěny.

4. K žloutkové směsi postupně přidávejte olej po lžících a stále šlehejte, dokud se nevytvoří hladká hmota.

5. Polohrubou mouku smíchejte s práškem do pečiva a postupně ji vmíchávejte do žloutkové směsi střídavě s vlažnou vodou.

6. Vznikne hladké, mírně hustší těsto. Nyní po třetinách velmi jemně vmíchejte tuhý sníh pomocí vařečky pohyby zdola nahoru.

7. Hotové těsto vlijte na připravený plech a rovnoměrně rozestřete.

8. Meruňky rozpulte, vypeckujte a rozložte po povrchu těsta řeznou plochou nahoru.

9. Připravte drobenku smícháním mouky s moučkovým cukrem a studeným máslem nakrájeným na kostičky. Rukama prolněte do hrubých drbtů.

10. Drobenku rovnoměrně posypte po celém povrchu koláče.

11. Pečte 25 až 30 minut, dokud není povrch zlatavě hnědý a těsto propečené.

12. Hotový koláč nechte vychladnout na plechu a poté nakrájejte na čtverce.

Obrázek k receptu: Léto budiž pochváleno! Sezónní ovoce jako skvělý základ nadýchaného a šťavnatého bleskového koláče

Nadýchaný ovocný koláč jako z cukrárny: Doma ho vyžadují alespoň 2x týdně, jiný v podstatě neděláme

Tipy redakce

  • Správný sníh: Bílky šlehejte až do té chvíle, kdy při otočení mísy nespadnou. Příliš málo vyšlehaný sníh se během pečení propadne.
  • Jemné vmíchávání: Sníh vmíchávejte velmi opatrně pohyby zdola nahoru, aby neztratil vzduch. Agresivní míchání zničí vzdušnou strukturu.
  • Volba ovoce: Místo meruněk můžete použít švestky, jahody, borůvky nebo jablka. Tvrdší ovoce nakrájejte na menší kousky.
  • Skladování čerstvosti: Koláč uchovávejte přikrytý v chladnu až 3 dny. Drobenka zůstane křupavá, pokud koláč necháte volně přikrytý utěrkou.
Obrázek receptu na třešňový koláč s drobenkou.

Litý koláč s třešňovou náplní a drobenkou: Koláč připravený bez mixéru

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest