Tyhle záviny naše babička i maminka pekly každé vánoce. Udělalo se hodně kynutého těsta, ze kterého vyšla obří vánočka a 3 záviny, makový, ořechový a tvarohový. Kdysi to babička pekla všechno v peci, později maminka v kachlových kamnech a už jsem se to zkusila některé Vánoce i já, ale samozřejmě v normální elektrické troubě. Kdysi samozřejmě vánočka nebyla jako dnešní vánočky, ale jeden velký kulatý pletenec na kulatém plechu pro celou rodinu.
Občas trávíme Vánoce s dětmi a vnoučaty na nějaké chalupě v Česku a to jsem takhle napekla všechno, jak se to dělávalo kdysi u nás, aby vše bylo pestré a bylo toho dost pro celou rodinu. Dnes si upečeme jeden ze závinů a to myslím ten nejoblíbenější makový závin.
Makový závin z kynutého těsta
Ingredience potřebné na přípravu Makovce
Kynuté těsto
- 500 g mouky (400 g hladké a 100 g polohrubé)
- 80 g moučkového cukru
- 1 ks vanilkového cukru
- 200-250 ml vlažné vody (mléka)
- 100 g rozpuštěného sádla
- 3 žloutky
- 3/4 kostky droždí
- špetka soli
- kůra z jednoho citrónu
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
Maková náplň
- 200 g mletého máku
- 250 ml vody (mléka)
- 60 – 80 g moučkového cukru (dle chuti)
- 1 vanilkový cukr
- špetka mleté skořice
- citrónová kůra
Jak na makový závin z kynutého těsta – postup přípravy makovce
1. Ze lžičky cukru, rozdrobeného droždí a 200 ml vlažné vody necháme vzejít kvásek.
2. Prosetou mouku smícháme se solí a zbytkem cukru. K hotovému kvásku přidáme žloutky, sádlo, citrónovou kůru a muškátový oříšek. Směs přidáme k mouce a zamícháme. Vypracujeme hladké těsto, v případě potřeby přidáme i zbytek vody. Necháme kynout v teple přikryté cca 1/2 hodiny.
3. Během kynutí si připravíme makovou náplň. Mák zalijeme vodou (mlékem) a zahříváme za stálého míchání cca 2 minuty na ohni – do zhoustnutí . Stáhneme z ohně a vmícháme cukr. Po vychladnutí přidáme ostatní ingredience. Náplň nesmí být tekutá a řídká.
4. Po vykynutí rozdělíme těsto na 2 části a vyválíme na tenké placky a naplníme makovou náplní. Srolujeme a necháme na plechu s pečícím papírem 10 minut kynout.
5. Záviny potřeme žloutkem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 25 minut.
6. Upečený záviny necháme vychladnout a poprášíme Moučkovým cukrem.
Tipy
Do náplně případně lze přidat rum, rozinky, med, povidla nebo rozemleté piškoty na zahuštění.

Rodinný recept na závinové těsto, které je tenké, pružné a nikdy se netrhá. Štrúdl takto pečeme už několikátou generaci
