Tyhle záviny naše babička i maminka pekly každé vánoce. Udělalo se hodně kynutého těsta, ze kterého vyšla obří vánočka a 3 záviny, makový, ořechový a tvarohový. Kdysi to babička pekla všechno v peci, později maminka v kachlových kamnech a už jsem se to zkusila některé Vánoce i já, ale samozřejmě v normální elektrické troubě. Kdysi samozřejmě vánočka nebyla jako dnešní vánočky, ale jeden velký kulatý pletenec na kulatém plechu pro celou rodinu.

Občas trávíme Vánoce s dětmi a vnoučaty na nějaké chalupě v Česku a to jsem takhle napekla všechno, jak se to dělávalo kdysi u nás, aby vše bylo pestré a bylo toho dost pro celou rodinu. Dnes si upečeme jeden ze závinů a to myslím ten nejoblíbenější makový závin.

Makový závin z kynutého těsta

Ingredience potřebné na přípravu Makovce

Kynuté těsto

  • 500 g mouky (400 g hladké a 100 g polohrubé)
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 ks vanilkového cukru
  • 200-250 ml vlažné vody (mléka)
  • 100 g rozpuštěného sádla
  • 3 žloutky
  • 3/4 kostky droždí
  • špetka soli
  • kůra z jednoho citrónu
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku

Maková náplň

  • 200 g mletého máku
  • 250 ml vody (mléka)
  • 60 – 80 g moučkového cukru (dle chuti)
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka mleté skořice
  • citrónová kůra

Jak na makový závin z kynutého těsta – postup přípravy makovce

1. Ze lžičky cukru, rozdrobeného droždí a 200 ml vlažné vody necháme vzejít kvásek.

2. Prosetou mouku smícháme se solí a zbytkem cukru. K hotovému kvásku přidáme žloutky, sádlo, citrónovou kůru a muškátový oříšek. Směs přidáme k mouce a zamícháme. Vypracujeme hladké těsto, v případě potřeby přidáme i zbytek vody. Necháme kynout v teple přikryté cca 1/2 hodiny.

3. Během kynutí si připravíme makovou náplň. Mák zalijeme vodou (mlékem) a zahříváme za stálého míchání cca 2 minuty na ohni – do zhoustnutí . Stáhneme z ohně a vmícháme cukr. Po vychladnutí přidáme ostatní ingredience. Náplň nesmí být tekutá a řídká.

Záviny potřeme vajíčkem a upečeme v troubě.
Foto: cooky.cz, Záviny potřeme vajíčkem a upečeme v troubě.

4. Po vykynutí rozdělíme těsto na 2 části a vyválíme na tenké placky a naplníme makovou náplní. Srolujeme a necháme na plechu s pečícím papírem 10 minut kynout.

5. Záviny potřeme žloutkem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 25 minut.

6. Upečený záviny necháme vychladnout a poprášíme Moučkovým cukrem.

Upečený závin necháme vychladnout a poprášíme Moučkovým cukrem.
Foto: cooky.cz, Upečený závin necháme vychladnout a poprášíme Moučkovým cukrem.

Tipy

Do náplně případně lze přidat rum, rozinky, med, povidla nebo rozemleté piškoty na zahuštění.

Pečeme štrúdl z domácího těsta, které je tenké a netrhá se

Rodinný recept na závinové těsto, které je tenké, pružné a nikdy se netrhá. Štrúdl takto pečeme už několikátou generaci

Obrázek receptu na Makový kynutý závin z máslového těsta, krájený před pečením

Makový kynutý závin z máslového těsta, krájený před pečením

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest