Fantastické chutné jídlo, které zbožňuje celá moje rodina. Kombinace šťavnatých karbanátků, jemné rýže a bohaté omáčky je opravdu výtečná. Ideální pro rodinné večeře, pokud chcete něco vydatného, chuťové rozmanitého a zároveň trochu netradičního. Harmonie chutí se zakysanou smetanou spokojí i ty nejnáročnější jedlíky. Skvělou barvu i svěžest pokrmu dodává právě čerstvé čínské nebo pekingské zelí.

Rýži je nutní si předem předvařit, jak uvádíme v prvním kroku receptu. Bez toho by vám v karbanátkách křupala mezi zuby, což je samozřejmě nežádoucí. Mleté maso použijeme buď ve variantě mix, což je popravdě v tomto případě lepší volba. Pokud vám více chutná spíše hovězí, určitě si zvolte právě to.

Recept na karbanátky s čínským zelím zapečené s omáčkou

Délka pečení v troubě 50 minut.

Ingredience pro přípravu

Karbanátky:

  • 80 g rýže
  • 500 g mletého masa
  • 1/2 čínského nebo pekingského zelí
  • 1/2 lžičky soli
  • 160 ml vody
  • 1 cibule
  • 1 vejce
  • 3 lžíce strouhanky
  • černý mletý pepř
  • olej

Omáčka:

  • 200 g zakysané smetany
  • 500 ml vody
  • 1 mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvý kopr
  • 1 cibule

Postup přípravy

1. Na pánvi si rozehřejeme trochu oleje a nasypeme k němu rýži.

2. Promícháme a zalejeme 160 ml vody s 1/2 lžičkou soli. Promícháme a přikryjeme.

Uvaříme rýži.
Zdroj obrázku: Schneller Koch, Uvaříme rýži.

3. Rýži vaříme pod pokličkou do vypaření vody a mezitím si nakrájíme zelí na nudličky.

Nakrájíme zelí.
Zdroj obrázku: Schneller Koch, Nakrájíme zelí.

4. Zelí dáme do misky, zalejeme ho vroucí vodou a necháme 15 minut odstát.

5. Mezitím si do velké čisté mísy dáme mleté maso, nakrájenou cibuli a česnek a nakonec přidáme uvařenou rýži.

6. Poté ze zelí vymačkáme vodu a přidáme ho k masu.

7. Všechny ingredience osolíme, opepříme a ručně vše dobře promícháme.

8. Ze směsi vytvarujeme karbanátky a plech vymažeme olejem.

Vytvarujeme karbanátky.
Zdroj obrázku: Schneller Koch, Vytvarujeme karbanátky.

9. Karbanátky obalíme ve strouhance a rozložíme na vymazaný plech. Troubu si dáme předehřát na 190°C.

Karbanátky obalíme ve strouhance.
Zdroj obrázku: Schneller Koch, Karbanátky obalíme ve strouhance.

10. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme 15 minut.

11. Prozatím si orestujeme další nakrájenou cibuli na pánvi s rozpáleným olejem a po chvilce k ní přidáme nastrouhanou mrkev.

12. V mističce smícháme zakysanou smetanu s vodou.

13. K cibuli a mrkvi přidáme prolisovaný česnek a smetanovou směs. Vše dochutíme solí a pepřem.

14. Na pánvi dobře promícháme a touto směsí zalejeme karbanátky po 15 minutách pečení.

Po 15 minutách zalejeme omáčkou.
Zdroj obrázku: Schneller Koch, Po 15 minutách zalejeme omáčkou.

15. Nyní plech vrátíme do trouby na dalších 30 – 35 minut.

16. Nakonec posypeme čerstvým koprem a podáváme.

Podáváme s koprem.
Zdroj obrázku: Schneller Koch, Podáváme s koprem.

Další možné variace

Lehčí varianta: Místo vepřového a hovězího masa použijte mleté krůtí nebo kuřecí maso a získáte tak lehkou variaci.

Chilli varianta: Přidejte do masově směsi trochu mletého chilli anebo kousek nasekané čerstvé chilli papričky.

Zeleninová varianta: Do směsi kromě zelí přidejte libovolnou zeleninu, například cuketu nebo celer.

Nejlepší recepty z kuchyně


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest