Fantastické chutné jídlo, které zbožňuje celá moje rodina. Kombinace šťavnatých karbanátků, jemné rýže a bohaté omáčky je opravdu výtečná. Ideální pro rodinné večeře, pokud chcete něco vydatného, chuťové rozmanitého a zároveň trochu netradičního. Harmonie chutí se zakysanou smetanou spokojí i ty nejnáročnější jedlíky. Skvělou barvu i svěžest pokrmu dodává právě čerstvé čínské nebo pekingské zelí.
Rýži je nutní si předem předvařit, jak uvádíme v prvním kroku receptu. Bez toho by vám v karbanátkách křupala mezi zuby, což je samozřejmě nežádoucí. Mleté maso použijeme buď ve variantě mix, což je popravdě v tomto případě lepší volba. Pokud vám více chutná spíše hovězí, určitě si zvolte právě to.
Recept na karbanátky s čínským zelím zapečené s omáčkou
Délka pečení v troubě 50 minut.
Ingredience pro přípravu
Karbanátky:
- 80 g rýže
- 500 g mletého masa
- 1/2 čínského nebo pekingského zelí
- 1/2 lžičky soli
- 160 ml vody
- 1 cibule
- 1 vejce
- 3 lžíce strouhanky
- černý mletý pepř
- olej
Omáčka:
- 200 g zakysané smetany
- 500 ml vody
- 1 mrkev
- 2 stroužky česneku
- čerstvý kopr
- 1 cibule
Postup přípravy
1. Na pánvi si rozehřejeme trochu oleje a nasypeme k němu rýži.
2. Promícháme a zalejeme 160 ml vody s 1/2 lžičkou soli. Promícháme a přikryjeme.
3. Rýži vaříme pod pokličkou do vypaření vody a mezitím si nakrájíme zelí na nudličky.
4. Zelí dáme do misky, zalejeme ho vroucí vodou a necháme 15 minut odstát.
5. Mezitím si do velké čisté mísy dáme mleté maso, nakrájenou cibuli a česnek a nakonec přidáme uvařenou rýži.
6. Poté ze zelí vymačkáme vodu a přidáme ho k masu.
7. Všechny ingredience osolíme, opepříme a ručně vše dobře promícháme.
8. Ze směsi vytvarujeme karbanátky a plech vymažeme olejem.
9. Karbanátky obalíme ve strouhance a rozložíme na vymazaný plech. Troubu si dáme předehřát na 190°C.
10. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme 15 minut.
11. Prozatím si orestujeme další nakrájenou cibuli na pánvi s rozpáleným olejem a po chvilce k ní přidáme nastrouhanou mrkev.
12. V mističce smícháme zakysanou smetanu s vodou.
13. K cibuli a mrkvi přidáme prolisovaný česnek a smetanovou směs. Vše dochutíme solí a pepřem.
14. Na pánvi dobře promícháme a touto směsí zalejeme karbanátky po 15 minutách pečení.
15. Nyní plech vrátíme do trouby na dalších 30 – 35 minut.
16. Nakonec posypeme čerstvým koprem a podáváme.
Další možné variace
Lehčí varianta: Místo vepřového a hovězího masa použijte mleté krůtí nebo kuřecí maso a získáte tak lehkou variaci.
Chilli varianta: Přidejte do masově směsi trochu mletého chilli anebo kousek nasekané čerstvé chilli papričky.
Zeleninová varianta: Do směsi kromě zelí přidejte libovolnou zeleninu, například cuketu nebo celer.