Slyšíte slovo gravlax poprvé? Ničeho se nelekejte, chutná senzačně. Tento pokrm pochází ze Skandinávie a jde o lososa naloženého v cukru, soli, v našem případě pak ještě v červené řepě a bylinkách. Cukr a sůl lososa konzervují a vytáhnou z něj přebytečnou vodu, takže chuťově připomíná uzeného lososa. A toho já osobně moc ráda!

Gravlax se ideálně hodí jako obloha na luxusní chlebíček nebo jen tak na tác s dresinky ke křupavé bagetě. Potěšíte jím osazenstvo večírku a stejně tak se hodí k zakousnutí pro romantický večer ve dvou (pokud oba milujete rybu, samozřejmě). Červená řepa dodává lososu nejen výjimečnou chuť, ale také unikátní vzhled. Aktivní práce nezabere moc času, ale počítejte s tím, že marinování trvá minimálně 24 hodin. Takto připravený losos pak zkonzumujte ideálně do 48 hodin, konzervace solí nezaručí delší trvanlivost. Kdo nemusí kopr, může vynechat, případně nahradit jinou, sympatičtější bylinkou.

Recept na gravlax s červenou řepou

Doba přípravy: 30 minut + 24–48 hodin uležení

Co potřebujeme

  • 600 g čerstvého filetu lososa (bez kůže, bez kostí)
  • 300 g červené řepy (syrové)
  • 50 g soli (nejlépe mořská hrubozrnná)
  • 30 g třtinového cukru
  • 1 bio citron (kůra + trochu šťávy)
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře

Postup přípravy gravlaxu s červenou řepou

1. Červenou řepu oloupeme a nastrouháme najemno. Smícháme se solí, cukrem, citronovou šťávou a kůrou, koprem a pepřem.

2. Lososa očistíme, zbavíme kůže, vytaháme případné kosti, omyjeme a osušíme.

3. Připravíme si tác tak velký, jako losos a položíme na něj dvě vrstvy potravinářské fólie. Na ni umístíme polovinu marinády a položíme na ni lososa. Zbytkem marinády lososa potřeme ze všech stran.

4. Namarinované maso pevně zabalíme do fólie a dáme minimálně na 24 hodin do lednice.

5. Po vyjmutí z lednice zbavíme lososa marinády, opláchneme ho a osušíme.

6. Krájíme ostrým nožem na velmi tenké plátky.

Dresinky ke gravlaxu jako stvořené

Jogurtový dresink

Co potřebujeme

  • 150 g bílého řeckého jogurtu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • kopr, koriandr nebo jiné bylinky podle chuti
  • sůl, pepř dle chuti

Postup

Vše smícháme dohromady.

Medovo-hořčičný dresing

Co potřebujeme

  • 2 lžíce plnotučné nebo dijonské hořčice
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce bílého vinného octa nebo citronové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • špetka soli
  • opět lze doprovodit bylinkami podle chuti

Postup:

Med rozehřejeme do tekuté podoby a přidáme ostatní ingredience.

Obrázek receptu na toustové jednohubky s lososem a kapary.

Jednohubky pro vzácnou návštěvu: s lososem nebo jemným pstruhem

Marinovaný losos

Marinovaný losos na asijský způsob s medem a sójovou omáčkou

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest