Jen málokterý recept vyvolává tak kontroverzní reakci jako právě tento. Zajímalo by mě, jestli existuje někdo, komu je mléková polévka „jedno“. Mně tedy ne a manželovi také ne. Já ji miluji a manžel nemůže ani vidět. Ale protože já a děti jsme si ji oblíbili, čas od času ji vařím.
Každý „mlíkovou polévku“ známe ze školní jídelny. Někdo ji odnášel celou zpět, někdo vylízal poslední kapku. Někdo měl štěstí a vařila mu ji i babička nebo maminka. Já ji dělám podle našeho rodinného receptu s drobením, které ji celou zahustí. Dá se ale také podávat s těstovinami, přesně jako to dělávali u nás ve škole. Domácí nudle jsou také v pořádku. Přikláním se k drobení. Polévka je superrychlá a snadná, zvládnete ji uvařit ještě než se děti svlečou ze zimních bund a umyjí si ruce.
Recept na mlékovou polévku s drobením
Doba přípravy: 20 minut
Co potřebujeme
- 1 l mléka
- ½ lžičky soli (nebo podle chuti)
- 50 g másla
- čerstvá petrželka (dle chuti)
Drobení:
- 2 ks vejce
- trochu soli
- hrubá mouka (dle potřeby, tak aby vzniklo tužší těsto vhodné ke strouhání)
Postup přípravy mlékové polévky
1. Nejprve si připravíme drobení. Rozkvedláme vejce, osolíme a přidáme postupně tolik mouky, aby vzniklo těsto, které se dá strouhat.
2. Těsto nastrouháme na hrubém struhadle a necháme stranou.
3. V hrnci přivedeme mléko k mírnému varu a osolíme.
4. Necháme lehce pobublávat a přidáme drobení. Promícháme, aby se drobení neslepilo.
5. Vaříme tak dlouho, dokud není hotové drobení.
6. Na závěr zjemníme máslem zpestříme trochou čerstvé petrželky.
Tipy pro zajímavější chuť mlékové polévky
Do polévky můžeme přidat brambory, aby více zasytila.
Hodí se také zelenina, jako mrkev, květák nebo kořenová zelenina pro zajímavější chuťové spektrum.
Máte-li raději husté polévky, zahustěte mlékovu klasickou jíškou nebo v ní rozmíchejte jedno vejce.
Pro krémovější strukturu a trochu jinou chuť přihoďte kus taveného sýra.

Francouzská cibulačka se zapečeným sýrovým toustem: Hřejivá polévka do podzimních dnů
