Tento plněný perník vychází z receptu na andělský perník, který je chuťově naprosto dokonalý. Trochu jsem si ho upravila podle sebe a vznikl tento krásný dezert, kterým se chlubím před návštěvou. Andělský perník je chutný sám o sobě, ale ve spojení s krémem ze salka a čokoládovou polevou se promění v luxusní, slavnostní dezert. Celá tato varianta je neuvěřitelně dobrá a jen se rozplývá na jazyku. Vyzkoušejte ji i vy.

Z vlastní zkušenosti vím, že u perníku je nejlepší jednoduchost. Můj tip zní: Abyste si zajistili co nejlepší a nejrychlejší výsledek, smíchejte suché a tekuté suroviny zvlášť. Jakmile tekuté suroviny prošleháte, přidejte je k suchým a celé to důkladně prošlehejte jen do spojení. Tím se vyvarujete přemíchání a zajistíte, že perník bude krásně nadýchaný. Já jsem pekla z poloviční dávky v dortové formě, ale plná dávka je skvělá na velký plech o rozměru 30×40 cm, s vyšším okrajem. A pokud nechcete pracné krémy, pamatujte, že samotný perník je skvěle vláčný a chutný i bez jakéhokoliv krému!

Recept na extra vláčný perník s krémem

  • Celková doba přípravy (aktivní čas): zhruba 20 minut
  • Délka pečení v troubě: asi 35 minut (při 170 stupňů)
  • Počet porcí: 12 až 15 porcí (celá dávka na plech)

Ingredience k přípravě perníku plněného krémem

(Množství odpovídá plné dávce na plech; hrnek = 250 ml)

Těsto:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 2 hrnky mléka
  • 1 hrnek oleje
  • 1,5 hrnku cukru
  • 1 balení čokoládového pudinku (prášku)
  • 2 vejce
  • 1 balení kypřícího prášku do perníku
  • 1 balení kypřícího prášku do pečiva
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 3 lžíce kakaa
  • 3 lžíce povidel nebo jakékoliv marmelády
  • 1 lžička skořice nebo perníkového koření
  • hrst nasekaných vlašských ořechů

Krém a poleva:

  • 1 balení kondenzovaného mléka (Salko)
  • 1 balení másla (250 gramů)
  • Rozpuštěná čokoláda
  • 33% smetana ke šlehání
  • Marmeláda (na potření)
  • Pražené arašídy (na posypání)

Postup přípravy mňam perníku s krémem

Obrázek k receptu na perník s čokoládovoořískovou polevou
Foto: Cooky.cz, recept na perník s čokoládovoořískovou polevou

1. Troubu si předehřejte na 170 stupňů. Plech o rozměrech 30×40 cm vyložte pečicím papírem nebo vymažte tukem a vysypte moukou. (Pokud pečete v dortové formě, použijte poloviční dávku).

2. Do jedné větší mísy nasypte všechny suché suroviny: obě mouky, cukr, pudink, oba kypřící prášky, vanilkový cukr, kakao a skořici nebo perníkové koření. Důkladně promíchejte.

3. Do druhé mísy nalijte všechny tekuté suroviny: mléko, olej a rozklepněte obě vejce. Vše prošlehejte metličkou.

4. Tekutou směs přidejte k suchým surovinám. Přidejte také povidla nebo marmeládu a hrst nasekaných vlašských ořechů.

5. Vše důkladně prošlehejte, dokud nezískáte hladké těsto bez hrudek.

6. Těsto nalijte na plech a rovnoměrně rozetřete.

7. Perník pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi 35 minut. Doba pečení je orientační, vyzkoušejte špejlí – po vytažení by měla být suchá.

8. Po upečení nechte korpus zcela vychladnout.

9. Mezitím si připravte krém. Nechte změknout jedno celé máslo a vyšlehejte ho s jedním kondenzovaným mlékem (Salkem) do hladkého a nadýchaného krému.

10. Vychlazený perník prokrojte vodorovně napůl. Spodní část korpusu potřete tenkou vrstvou marmelády.

11. Na marmeládu navrstvěte krém ze Salka a másla.

12. Přiklopte vrchní částí perníku.

13. Na povrch rozetřete čokoládovou polevu (rozpuštěnou čokoládu s 33% smetanou, poměr od oka) a posypte praženými arašídy.

14. Nechte perník zchladit v lednici, aby krém ztuhl a dezert se dal snadno krájet.

Obrázek k receptu na nadýchaný perník s jablečnou náplní

Andělský perník s jablky a povidly: Domácí náplň, která se rozplývá v ústech

Tipy redakce

  • Pudink pro vláčnost: Čokoládový pudink v prášku je klíčový pro vláčnost těsta a jeho kakaový tón. Nikdy ho v receptu nevynechávejte.
  • Trik s arašídy: Použijte pražené a solené arašídy, které vytvoří zajímavý kontrast se sladkým krémem a hořkou čokoládou na povrchu.
  • Krém bez vaření: Krém ze Salka a másla je rychlý a stabilní, pokud jsou obě suroviny stejné pokojové teploty. Máslo by mělo být změklé.
  • Orientace pečení: Pečte při 170 stupňů – tato teplota zajistí, že se perník upeče rovnoměrně a nevysuší se. Nižší teplota je lepší než příliš vysoká.
Andělský perník - perník přímo z nebeské spižírny

Perník z nebeské spižírny: Nadýchaný andělský perník plněný jemným krémem. Připomíná krtkův dort, ale chutná jako sen

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest