Tento plněný perník vychází z receptu na andělský perník, který je chuťově naprosto dokonalý. Trochu jsem si ho upravila podle sebe a vznikl tento krásný dezert, kterým se chlubím před návštěvou. Andělský perník je chutný sám o sobě, ale ve spojení s krémem ze salka a čokoládovou polevou se promění v luxusní, slavnostní dezert. Celá tato varianta je neuvěřitelně dobrá a jen se rozplývá na jazyku. Vyzkoušejte ji i vy.
Z vlastní zkušenosti vím, že u perníku je nejlepší jednoduchost. Můj tip zní: Abyste si zajistili co nejlepší a nejrychlejší výsledek, smíchejte suché a tekuté suroviny zvlášť. Jakmile tekuté suroviny prošleháte, přidejte je k suchým a celé to důkladně prošlehejte jen do spojení. Tím se vyvarujete přemíchání a zajistíte, že perník bude krásně nadýchaný. Já jsem pekla z poloviční dávky v dortové formě, ale plná dávka je skvělá na velký plech o rozměru 30×40 cm, s vyšším okrajem. A pokud nechcete pracné krémy, pamatujte, že samotný perník je skvěle vláčný a chutný i bez jakéhokoliv krému!
Recept na extra vláčný perník s krémem
- Celková doba přípravy (aktivní čas): zhruba 20 minut
- Délka pečení v troubě: asi 35 minut (při 170 stupňů)
- Počet porcí: 12 až 15 porcí (celá dávka na plech)
Ingredience k přípravě perníku plněného krémem
(Množství odpovídá plné dávce na plech; hrnek = 250 ml)
Těsto:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 2 hrnky mléka
- 1 hrnek oleje
- 1,5 hrnku cukru
- 1 balení čokoládového pudinku (prášku)
- 2 vejce
- 1 balení kypřícího prášku do perníku
- 1 balení kypřícího prášku do pečiva
- 1 balení vanilkového cukru
- 3 lžíce kakaa
- 3 lžíce povidel nebo jakékoliv marmelády
- 1 lžička skořice nebo perníkového koření
- hrst nasekaných vlašských ořechů
Krém a poleva:
- 1 balení kondenzovaného mléka (Salko)
- 1 balení másla (250 gramů)
- Rozpuštěná čokoláda
- 33% smetana ke šlehání
- Marmeláda (na potření)
- Pražené arašídy (na posypání)
Postup přípravy mňam perníku s krémem

1. Troubu si předehřejte na 170 stupňů. Plech o rozměrech 30×40 cm vyložte pečicím papírem nebo vymažte tukem a vysypte moukou. (Pokud pečete v dortové formě, použijte poloviční dávku).
2. Do jedné větší mísy nasypte všechny suché suroviny: obě mouky, cukr, pudink, oba kypřící prášky, vanilkový cukr, kakao a skořici nebo perníkové koření. Důkladně promíchejte.
3. Do druhé mísy nalijte všechny tekuté suroviny: mléko, olej a rozklepněte obě vejce. Vše prošlehejte metličkou.
4. Tekutou směs přidejte k suchým surovinám. Přidejte také povidla nebo marmeládu a hrst nasekaných vlašských ořechů.
5. Vše důkladně prošlehejte, dokud nezískáte hladké těsto bez hrudek.
6. Těsto nalijte na plech a rovnoměrně rozetřete.
7. Perník pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi 35 minut. Doba pečení je orientační, vyzkoušejte špejlí – po vytažení by měla být suchá.
8. Po upečení nechte korpus zcela vychladnout.
9. Mezitím si připravte krém. Nechte změknout jedno celé máslo a vyšlehejte ho s jedním kondenzovaným mlékem (Salkem) do hladkého a nadýchaného krému.
10. Vychlazený perník prokrojte vodorovně napůl. Spodní část korpusu potřete tenkou vrstvou marmelády.
11. Na marmeládu navrstvěte krém ze Salka a másla.
12. Přiklopte vrchní částí perníku.
13. Na povrch rozetřete čokoládovou polevu (rozpuštěnou čokoládu s 33% smetanou, poměr od oka) a posypte praženými arašídy.
14. Nechte perník zchladit v lednici, aby krém ztuhl a dezert se dal snadno krájet.
Andělský perník s jablky a povidly: Domácí náplň, která se rozplývá v ústech
Tipy redakce
- Pudink pro vláčnost: Čokoládový pudink v prášku je klíčový pro vláčnost těsta a jeho kakaový tón. Nikdy ho v receptu nevynechávejte.
- Trik s arašídy: Použijte pražené a solené arašídy, které vytvoří zajímavý kontrast se sladkým krémem a hořkou čokoládou na povrchu.
- Krém bez vaření: Krém ze Salka a másla je rychlý a stabilní, pokud jsou obě suroviny stejné pokojové teploty. Máslo by mělo být změklé.
- Orientace pečení: Pečte při 170 stupňů – tato teplota zajistí, že se perník upeče rovnoměrně a nevysuší se. Nižší teplota je lepší než příliš vysoká.