Kynuté těsto má v naší kuchyni dlouhou tradici – od buchet po vánočky – a plní se vším možným. Dnes si upečeme lahodné pudinkové šneky. Podobné pečivo se peče například v Rakousku nebo Německu. Skandinávie pak dala světu skořicové šneky, ale to je trochu jiná pohádka.
Kynutého pečiva se nemusíte vůbec obávat. I když jsem slyšela zvěsti o tom, že při bouřce nevykyne, pokud máte čerstvé droždí a dodržíte jisté záchytné body, určitě se povede vždycky. Velkou pomocí při hnětení může být kuchyňský robot, který vám usnadní práci, dá se to ale zvládnout i bez něj, jak by jistě potvrdily naše babičky. Těsto pak kyne bez vašeho dalšího přičinění, takže si klidně mezitím můžete dát nohy nahoru nebo se pustit do čehokoli jiného. Vrhneme se rovnou na recept, dočtěte ho až do konce, protože se dozvíte pár tipů na to, aby se šneky povedli, jak mají.
Recept na pudinkové šneky s rozinkami
Doba přípravy: 2–2,5 hodiny včetně kynutí.
Co potřebujeme
Kynuté těsto:
- 380 g hladké mouky (může být i celozrnná špaldová)
- 180 ml mléka
- 15 g čerstvého droždí
- 75 g cukru krupice
- 3 žloutky
- špetka soli
- nastrouhaná citronová kůra nebo kapka citronového aroma
- 150 ml rostlinného oleje
Vanilkový pudink:
- 400 ml mléka (tučné nebo polotučné)
- 1,5 balíčku vanilkového pudinkového prášku
- 3 lžíce cukru (dle chuti)
- 1 – 2 balíčky vanilkového cukru nebo vanilkové aroma (dle chuti)
- trochu rumu (na dochucení)
Na dokončení:
- rozinky máčené v rumu (dle potřeby, cca 50–70 g)
- 1 bílek na potření těsta
- moučkový cukr na posypání (není nutné)
Postup přípravy pudinkových šneků
1. Ve vlažném mléce (okolo 37 °C) rozmícháme cukr a rozdrobené droždí. Zakryjeme pokličkou a necháme vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.
2. Do mísy prosejeme mouku a přidáme špetku soli.
3. Do hotového kvásku vmícháme žloutky, olej a trochu citronové kůry. Vše pak přilijeme do mísy s moukou a solí a vypracujeme pružné, nelepivé těsto.
4. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi hodinu nebo hodinu a půl. V průběhu kynutí ještě jednou těsto propracujeme.
5. Než těsto vykyne, máme čas na přípravu pudinku. V části mléka rozmícháme pudinkový prášek. Zbytek mléka přivedeme k varu a poté do něj pomalu vlijeme pudink s mlékem. Přidáme 2–3 lžíce cukru a vanilkové aroma.
6. Hotový pudink zakryjeme fólií tak, aby se dotýkala povrchu, díky tomu nevznikne škraloup. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
7. Jakmile je pudink vychladlý a těsto nakynuté, prošleháme pudink šlehačem a přidáme k němu trochu rumu pro lepší vůni.
8. Těsto rozválíme na obdélník asi 30×40 cm. Posypeme rozinkami, potřeme rovnoměrně pudinkem a zatočíme jako roládu.

Sladký středoevropský poklad: Kynuté koláče s pudinkem a meruňkami
9. Pomocí nitě na knedlíky nebo nožem krájíme přibližně 1,5–2 cm silné díly, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme rozestupy, protože šneky ještě nabudou.
10. Potřeme bílkem a pečeme v troubě předehřáté na 190 °C na 15 minut dozlatova.
Tipy, aby se šneky povedly
- Použijte vždy čerstvé droždí.
- Mléko na kvásek má být teplé, ne studené ani horké. Ideální teplota pro kvásek je kolem 37 °C.
- Těsto řádně propracujte, věnujte hnětení alespoň 5–10 minut. Aktivujete tím lepek a těsto přestane lepit. Nedosypávejte předčasně mouku, aby těsto nebylo tuhé.
- Pudink na náplň musí být hustý, jinak by vytekl, proto se vaří jen ze 300 ml mléka. Pokud se vám podaří vyválet jen menší placku, nepřeplňujte ji, jinak by šneky nedržely dobře pohromadě.

Větrníkové řezy z plechu: Karamelový luxus, který je jednodušší verzí klasického zákusku

Makoví šneci jako od babičky: Kynuté těsto, mák a vanilka v tradičním receptu
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková