Není Čech, který nezná řízek, rozhodně ho znají i vegani, kteří si ho odpírají. Většina z nás si představí smažený řízek v trojobalu, který je na povrchu křupavý a uvnitř šťavnatý. Variací, jak takový řízek připravit a tepelně zpracovat existuje celá řada a mnoho z nich je opravdu výtečných. S tímto receptem si připravíte takové řízky, že se vám o nich bude ještě týden zdát!
Naložení do marinády je jeden z nejlepších způsobů, jak vepřové řízky proměnit v dokonalou delikatesu plnou chutí s jemnou strukturou. Maso si naložíme v bílém jogurtu, který jídlo blahodárně zjemní a poskytne nám úžasná chuťový zážitek. Česnek, oregano a olivový olej dodají řízku decentně pikantní a výrazné chutě, na které dlouho nezapomeneme. Důležitá je také volba masa, my si řízky připravíme z vepřové pečeně, která je extra jemná.
Recept na nakládané vepřové řízky v jogurtu
Ingredience pro přípravu
- 200 g bílého jogurtu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička sušeného oregana
- 4 plátky vepřové pečeně
- sůl a pepř
- 2-3 vejce a strouhanka na obalení
- sádlo na smažení
Postup přípravy jogurtových řízků
1. Maso naklepeme, osolíme a opepříme.
2. Jogurt, olej, oregano a prolisovaný česnek promícháme a maso v této směsi obalíme.
3. Uložíme přes noc v uzavřené dóze do lednice.

Řízky po sedlácku – cenově dostupný recept, který je k nezaplacení
4. Druhý den řízky obalíme v rozšlehaných vejcích a ve strouhance.
5. Usmažíme na sádle a podáváme s bramborovou kaší nebo bramborem.
Maso v jogurtu – jako vážně?

Vepřové řízky s máslovými bramborami
Jogurtová marináda není jen trik moderních kuchařů, ale metoda, která se v různých kuchyních používá po staletí. Například v Turecku, Řecku nebo Indii je naprosto běžné marinovat maso v jogurtu před jeho tepelnou úpravou. Důvod? Jogurt obsahuje přirozené kyseliny a enzymy, které mají několik skvělých účinků. Například skvěle zjemňuje svalová vlákna masa a také přenáší chutě koření. A v neposlední řadě zabraňuje připalování.
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI