Není Čech, který nezná řízek, rozhodně ho znají i vegani, kteří si ho odpírají. Většina z nás si představí smažený řízek v trojobalu, který je na povrchu křupavý a uvnitř šťavnatý. Variací, jak takový řízek připravit a tepelně zpracovat existuje celá řada a mnoho z nich je opravdu výtečných. S tímto receptem si připravíte takové řízky, že se vám o nich bude ještě týden zdát!

Naložení do marinády je jeden z nejlepších způsobů, jak vepřové řízky proměnit v dokonalou delikatesu plnou chutí s jemnou strukturou. Maso si naložíme v bílém jogurtu, který jídlo blahodárně zjemní a poskytne nám úžasná chuťový zážitek. Česnek, oregano a olivový olej dodají řízku decentně pikantní a výrazné chutě, na které dlouho nezapomeneme. Důležitá je také volba masa, my si řízky připravíme z vepřové pečeně, která je extra jemná.

Recept na nakládané vepřové řízky v jogurtu

Ingredience pro přípravu

  • 200 g bílého jogurtu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 4 plátky vepřové pečeně
  • sůl a pepř
  • 2-3 vejce a strouhanka na obalení
  • sádlo na smažení

Postup přípravy jogurtových řízků

1. Maso naklepeme, osolíme a opepříme.

2. Jogurt, olej, oregano a prolisovaný česnek promícháme a maso v této směsi obalíme.

3. Uložíme přes noc v uzavřené dóze do lednice.

Řízky po sedlácku se hodí jako vydatná a levná večeře

Řízky po sedlácku – cenově dostupný recept, který je k nezaplacení

4. Druhý den řízky obalíme v rozšlehaných vejcích a ve strouhance.

5. Usmažíme na sádle a podáváme s bramborovou kaší nebo bramborem.

Nakládané vepřové řízky.
Foto: freepik.com, Nakládané vepřové řízky.

Maso v jogurtu – jako vážně?

Obrázek receptu na vepřové řízky s máslovými bramborami.

Vepřové řízky s máslovými bramborami

Jogurtová marináda není jen trik moderních kuchařů, ale metoda, která se v různých kuchyních používá po staletí. Například v Turecku, Řecku nebo Indii je naprosto běžné marinovat maso v jogurtu před jeho tepelnou úpravou. Důvod? Jogurt obsahuje přirozené kyseliny a enzymy, které mají několik skvělých účinků. Například skvěle zjemňuje svalová vlákna masa a také přenáší chutě koření. A v neposlední řadě zabraňuje připalování.

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest