Vepřové obalované řízky dokonale ztělesňují českou kuchyni a typického českého konzumenta. Obalované smažené řízky jsou oblíbené také v dalších evropských zemích, kde lidé často upřednostňuji jednoduchost a plnost jídla. Přestože je pokrm jednoduchý na přípravu, jeho bohatá chuť v sobě skrývá nesmírný potenciál. Základem pro kvalitní vepřový řízek je totiž výběr toho správného kusu masa. Nejčastěji se setkáte v receptech na vepřové řízky s vepřovou kotletou. Alternativně používáme vepřovou kýtu. Kotleta je však vhodnější díky dokonalému poměru masa a tuku, takže je řízek skvěle šťavnatý. Maso vždy vybíráme čerstvé světle růžové barvy s jemným mramorováním tuku.
Máslové brambory s petrželkou jsou ideální přílohou k vepřovému řízku. Oblíbili si je také například v Německu, na Slovensku a další národy nám blízké. Kouzlo těchto brambor je v jejich pomaštění rozpuštěným máslem po uvaření, lehkém osolení a posypání čerstvou hladkolistou petrželkou.
Recept na vepřové řízky s máslovými bramborami
Délka přípravy 25 minut, délka vaření 45 minut. 4 porce.
Ingredience pro přípravu
- 4 vepřové kotlety bez kosti
- 2 vejce
- 2 lžičky soli
- 1/4 hrnku mouky
- 1/2 hrnku strouhanky
- vepřové sádlo nebo olej
- plátky citronu
- 900 g brambor
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
Postup přípravy brambor
1. Brambory si oloupeme a nakrájíme na stejné přibližně 4 cm velké kousky.
2. Brambory v hrnci opláchneme a zalejeme vodou tak 3 cm nad brambory a osolíme 1 lžičkou soli.
3. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme do měkká přibližně 15 minut.
4. Mezitím si opláchneme a nasekáme petrželku najemno.
5. Vidličkou zkusíme, zda jsou brambory hotové a poté je scedíme.
6. Brambory dáme do misky, kde je polejeme rozpuštěným máslem, mírně osolíme a posypeme petrželkou.
Příprava vepřových řízků
1. Vepřové kotlety lehce rozklepeme a osolíme z obou stran.
2. Připravíme si 3 hluboké talíře na trojobal. Do jednoho dáme hladkou mouku, do druhého rozklepneme vejce a do posledního nasypeme strouhanku.
3. Vejce osolíme a rozšleháme vidličkou.
4. Každou kotletu obalíme z obou stran v tomto pořadí: Mouka, vejce a strouhanka. Přebytečnou strouhanku oprášíme.
5. Na pánvi si rozpálíme sádlo nebo olej v takovém množství, aby řízky v tuku plavaly.
6. Sporák zapneme na cca 2/3 výkonu a řízky smažíme z každé strany 1 a půl minuty dozlatova.
7. Hotové řízky přendáme na papírové ubrousky k odkapání tuku a poté je vložíme do zapékací mísy.
8. Zapékací mísu vložíme do předehřáté trouby na 120°C na 30 minut, tímto dosáhneme dokonalé šťavnatosti
9. Podáváme teplé s bramborami a plátky citronů.
Historie vepřových řízků
Věděli jste, že řízek má své kořeny v Rakouské Vídni? Původně první řízky připravovali Rakušané z telecího masa a tím se tento způsob přípravy stal oblíbeným po celé Evropě. V naší zemi se ujaly spíše vepřové řízky díky dobré dostupnosti vepřového masa. Dnes se řízky staly v české kuchyni symbolem Vánočního menu, avšak obvykle s bramborovým salátem.