Vepřové obalované řízky dokonale ztělesňují českou kuchyni a typického českého konzumenta. Obalované smažené řízky jsou oblíbené také v dalších evropských zemích, kde lidé často upřednostňuji jednoduchost a plnost jídla. Přestože je pokrm jednoduchý na přípravu, jeho bohatá chuť v sobě skrývá nesmírný potenciál. Základem pro kvalitní vepřový řízek je totiž výběr toho správného kusu masa. Nejčastěji se setkáte v receptech na vepřové řízky s vepřovou kotletou. Alternativně používáme vepřovou kýtu. Kotleta je však vhodnější díky dokonalému poměru masa a tuku, takže je řízek skvěle šťavnatý. Maso vždy vybíráme čerstvé světle růžové barvy s jemným mramorováním tuku.

Máslové brambory s petrželkou jsou ideální přílohou k vepřovému řízku. Oblíbili si je také například v Německu, na Slovensku a další národy nám blízké. Kouzlo těchto brambor je v jejich pomaštění rozpuštěným máslem po uvaření, lehkém osolení a posypání čerstvou hladkolistou petrželkou.

Recept na vepřové řízky s máslovými bramborami

Délka přípravy 25 minut, délka vaření 45 minut. 4 porce.

Ingredience pro přípravu

  • 4 vepřové kotlety bez kosti
  • 2 vejce
  • 2 lžičky soli
  • 1/4 hrnku mouky
  • 1/2 hrnku strouhanky
  • vepřové sádlo nebo olej
  • plátky citronu
  • 900 g brambor
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky

Postup přípravy brambor

1. Brambory si oloupeme a nakrájíme na stejné přibližně 4 cm velké kousky.

2. Brambory v hrnci opláchneme a zalejeme vodou tak 3 cm nad brambory a osolíme 1 lžičkou soli.

Uvaříme brambory.
Uvaříme brambory.

3. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme do měkká přibližně 15 minut.

4. Mezitím si opláchneme a nasekáme petrželku najemno.

5. Vidličkou zkusíme, zda jsou brambory hotové a poté je scedíme.

6. Brambory dáme do misky, kde je polejeme rozpuštěným máslem, mírně osolíme a posypeme petrželkou.

Brambory maštěné máslem s hladkolistou petrželkou.
Brambory maštěné máslem s hladkolistou petrželkou.

Příprava vepřových řízků

1. Vepřové kotlety lehce rozklepeme a osolíme z obou stran.

Kotletu naklepeme a osolíme.
Kotletu naklepeme a osolíme.

2. Připravíme si 3 hluboké talíře na trojobal. Do jednoho dáme hladkou mouku, do druhého rozklepneme vejce a do posledního nasypeme strouhanku.

3. Vejce osolíme a rozšleháme vidličkou.

4. Každou kotletu obalíme z obou stran v tomto pořadí: Mouka, vejce a strouhanka. Přebytečnou strouhanku oprášíme.

5. Na pánvi si rozpálíme sádlo nebo olej v takovém množství, aby řízky v tuku plavaly.

6. Sporák zapneme na cca 2/3 výkonu a řízky smažíme z každé strany 1 a půl minuty dozlatova.

Usmažíme maso z obou stran dozlatova.
Usmažíme maso z obou stran dozlatova.

7. Hotové řízky přendáme na papírové ubrousky k odkapání tuku a poté je vložíme do zapékací mísy.

8. Zapékací mísu vložíme do předehřáté trouby na 120°C na 30 minut, tímto dosáhneme dokonalé šťavnatosti

Řízky dopečeme v zapékací míse.
Řízky dopečeme v zapékací míse.

9. Podáváme teplé s bramborami a plátky citronů.

Historie vepřových řízků

Věděli jste, že řízek má své kořeny v Rakouské Vídni? Původně první řízky připravovali Rakušané z telecího masa a tím se tento způsob přípravy stal oblíbeným po celé Evropě. V naší zemi se ujaly spíše vepřové řízky díky dobré dostupnosti vepřového masa. Dnes se řízky staly v české kuchyni symbolem Vánočního menu, avšak obvykle s bramborovým salátem.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest