Ideální letní ovocný moučník na plech, který okouzlí každého. Je jednoduchý, připravený z ovoce, které zrovna dozrává na zahradě a má moc dobré těsto z tvarohu a vanilky. To vše ještě doplní lahodná drobenka – takže ho můžeme nazvat i drobenkovým koláčem. Jak už bylo řečeno, tento lahodný koláč kombinuje krémovou tvarohovou náplň, jakékoliv sezonní ovoce a křehkou drobenku.
Tvarohové koláče patří mezi nejoblíbenější dezerty, neboť tvaroh dodává koláči jemnost a vláčnost, kterou jen tak něco nepřekoná. Když k tomu přidáte vaše oblíbené ovoce a posypete vše drobenkou, vznikne moučník, který si zamiluje každý.
Tento koláč je také velmi jednoduchý na přípravu, takže ho zvládne připravit i začátečník v kuchyni. Jestliže se rádi inspirujete novými recepty nebo i s ostatními nadšenými kuchaři rádi sdílíte vaše výtvory, přidejte se do naší skupiny na Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně. Připravte si všechny ingredience a pojďme se pustit do pečení!
Recept na Tvarohový ovocný koláč s drobenkou
Uvedené množství je na formu 30 x 20 cm.
Potřebné suroviny:
Na těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 125 g másla
- 100 g cukru krystal
- 1 vejce
- citronová kůra
- 2 lžíce kypřícího prášku
Na tvarohovou náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 50 g cukru krystal
- 2 vejce (žloutky)
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce citronové šťávy
Ovoce:
- 300 – 500 g ovoce dle vašeho výběru
Drobenka:
- 80 g polohrubé mouky
- 80 g cukru krystal
- 80 g másla
Postup:
1. Předehřejeme si troubu na 175 stupňů. V míse smícháme mouku, cukr a kypřícího prášku, vše promícháme. Přidáme máslo, citronovou kůru a vejce a pomocí mixéru ušleháme hladké těsto. Těsto vylijeme do připraveného pekáče vyloženého pečícím papírem.
2. Připravíme si tvarohovou část. Smícháme v misce, tvaroh, cukry, žloutky a citronovou šťávu. Vše dobře promícháme, aby se suroviny spojily. Tvarohovou směs dáme na těsto. Poté rozvrstvíme připravené ovoce.
3. Nyní si připravíme drobenku – smícháme máslo, cukr a mouku pomocí ruky na drobivou konzistenci. Drobenkou posypeme ovoce.
4. Takto připravený koláč dáme péct do předehřáté trouby na 40 – 45 minut. Dokud nebude mít drobenka zlatavou barvu.
5. Po upečení necháme vychladnout a podáváme.
Nechte si chutnat.