Někdy prostě nemáme čas na to, abychom hodinu pekli v troubě dort. Nebo je parné léto a nemáme na zvyšování průměrné teploty v domácnosti pomyšlení. Proto vám představujeme skvělý recept na nepečený dort, který je lehký, chutný a svěží. Základ tvoří cukrářské dlouhé piškoty, potřené tvarohovou náplní s jahodovou kompozicí na povrchu. Dort je nejlepší s posypem z nastrouhané bílé čokolády, která dezertu dodává jemnou a rozmanitou chuť. Jahody pro ovocnou směs použijeme čerstvé nebo mražené, dle sezónnosti a aktuální dostupnosti.
Recept na nepečený tvarohový dort
Ingredience pro přípravu
- 30 ks cukrářských piškot
- 300 ml mléka
- 400 ml smetany ke šlehání
- 1 ztužovač
- 50 g mascarpone
- 500 g tvarohu ve vaničce
- 140 g cukru
- 2 ks vanilkového cukru
- citronová šťáva
- 750 g mražených jahod
- 80 g moučkového cukru
- 55 g kukuřičného škrobu
- bílá čokoláda
Postup přípravy
1. Piškoty si namočíme do mléka a vyskládáme je do plechu o rozměru 40 x 30 cm.
2. Smetanu ke šlehání smícháme s cukrem a ztužovačem a v jiné míse si smícháme tvaroh s mascarpone a vanilkovými cukry.
3. K tvarohu přidáme smetanu se ztužovačem a dobře promícháme, případně můžeme přilít citronovou šťávu dle chuti.
4. Hotový krém rovnoměrně naneseme na piškoty v plechu a zarovnáme.
5. Pokud máme mražené jahody, nejdříve si je rozmrazíme a poté tyčovým mixérem rozmixujeme, abychom měli jahodové pyré.
6. Rozmixované jahody dáme do hrnce s moučkovým cukrem a dáme vařit.
7. Jakmile je cukr rozpuštěný, přidáme kukuřičný škrob a vaříme do zhoustnutí.
8. Jahodovou směs naneseme na krém a posypeme nastrouhanou bílou čokoládou.
9. Dort necháme ztuhnout přes noc v lednici.
Vytvářejte jiné chutě a barvy
Různé vrstvy v tomto dortu si můžete upravit dle svých chutí. Místo bílé čokolády na povrchu použijte například mléčnou čokoládu, čerstvé ovoce nebo šlehačku.
Místo jahod lze použít v podstatě jakékoliv ovoce. Maliny, rybíz, borůvky, kiwi a spoustu dalšího.
Do tvarohu můžete přidat trochu kakaa a vytvořit tak kakaový krém.