Které cukroví mluví mezinárodním jazykem a znají ho takřka po celém světě? No jistě, perníčky! Nejen, že jsou univerzálním vánočním cukrovím, pečou se po celý rok, třeba na Velikonoce. Jakmile jejich kořeněná vůně prostoupí domácnost, je jasné, že se děje něco mimořádného. Perníčky voní pohodou, bezpečím a domovem. První recept na perníčky pochází už ze 14. století. Perník se na našem území pekl podle ostře střežených receptur perníkářských cechů z tehdy drahého dováženého koření. Dnes už receptura na perníčky není tak tajemná a koření běžně dostupné, a proto si je můžete upéct v pohodlí domova kdykoli na ně dostanete chuť.

Tradiční vánoční perníčky se pečou asi tak 2–3 týdny před Vánoci, aby stihly do svátků změknout a nevylámali jste si na nich zuby. Čím to, že tyto můžete jíst hned a nečekat, než nachytají potřebnou vzdušnou vlhkost? Může za to vyšší obsah medu, tuku a kypřidla v těstě. A to je konec pohádky. Jdeme se vrhnout rovnou na recept.

Recept na perníčky, které jsou hned měkké

Doba přípravy: 1 hodina + odpočinek těsta

Co potřebujeme

  • 400 g hladké mouky
  • 140 g cukru (krupice nebo krystal)
  • 100 g másla (pokojové teploty)
  • 2 ks vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky perníkového koření (skořice, badyán, hřebíček, anýz, nové koření, zázvor – směs dle chuti)

Postup přípravy perníčků

1. Veškeré ingredience smícháme dohromady a vypracujeme těsto.

2. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout v lednici alespoň hodinu, nejlépe však do druhého dne.

3. Těsto vyndáme z lednice s předstihem alespoň 30 minut.

4. Na pomoučené pracovní ploše vyválíme placku asi 0,5 cm silnou. Chceme-li nadýchanější perníčky, vyválíme placku silnější.

5. Pomocí vykrajovátek vytvoříme tvary, které rozložíme na plech vyložený pečicím papírem.

6. Pečeme v dostatečně předehřáté troubě na 180 °C asi 8 minut. Každá trouba peče jinak a je důležité perníčky nepřepéct, aby nebyly tvrdé. Proto je vyndejte hned, jakmile okraje trochu zhnědnou.

Fígle pro krásné perníčky

  • Aby se perníčky leskly, potřete je před upečením rozšlehaným vejcem, nebo rozšlehaným vejcem s trochou mléka.
  • Pro vysoký lesk můžete také rozmíchat 1 lžíci moučkového cukru se 2 lžícemi horké vody a potírat ihned po vytažení z trouby.
  • Klasické zdobení perníčků bílou cukrovou polevou z nich udělá to pravé cukroví, které lahodí oku i duši. Polevu vytvoříte ze 150 g prosátého moučkového cukru, jednoho bílku a několika kapek citronové šťávy. Zdobte cukrářským sáčkem. Se zdobením bílkovou polevou počkejte, až perníčky vychladnou, jinak by se poleva roztekla.
  • Perníčky můžete také polít čokoládou nebo je do ní namočit z jedné poloviny a posypte kokosem nebo mletými ořechy.
  • Pro tmavší těsto přidejte trochu kakaa.
Obrázek kvízu na téma Vánoce v české kuchyni a české tradice.

Kvíz na téma Vánoce v české kuchyni: Na všechny tradice si vzpomene jen hrstka lidí

Obrázek receptu na Ty obyčejné skvělé perníky, s chutí a vůní koření, které pečeme celoročně

Perníčky s chutí a vůní koření, které pečeme celoročně

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest