Tyto sladké dobroty s náplní byly neodmyslitelnou součástí každého svátku ať už to byly Vánoce, Velikonoce nebo narozeniny. Vůně, která se linula z trouby, byla prostě kouzelná, a když se rolády rozkrojily, odhalily se vrstvy nadýchaného těsta s bohatou, sladkou ořechovou nebo makovou náplní. Je to jeden z těch receptů, které mi připomínají domov a dětství, kdy jsme si společně sedli ke stolu a užívali si tyto lahodné kousky se šálkem čaje.

Tento recept na ořechovou a makovou roládu je jednoduchý a přitom tak efektivní. Můžete si vybrat, jestli chcete náplň ořechovou, makovou, nebo připravit obě varianty a nabídnout svým hostům pestrý výběr.

Recept na ořechovou a makovou roládu

Délka pečení v troubě 35 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 500 g mouky
  • 90 g cukru
  • 5 žloutků
  • 200 ml mléka
  • 150 g másla
  • lžíce sušeného droždí
  • špetka soli
  • vejce

Maková náplň:

  • 250 g mletého máku
  • 120 g moučkového cukru
  • 2 bílky
  • citronová kůra
  • 1/3 lžičky skořice
  • vanilkový cukr
  • lžíce strouhanky
  • lžíce rozinek namočených v rumu

Ořechová náplň:

  • 250 g mletých vlašských ořechů
  • kůra z půlky pomeranče
  • lžička skořice
  • 120 g moučkového cukru
  • 2 bílky
  • vanilkový cukr
  • lžíce strouhanly
  • lžíce rozinek namočených v rumu

Postup přípravy

1. Do menší misky nalejeme vlažné mléko, přidáme lžičku cukru a droždí. Trochu zasypeme moukou.

2. Misku přikryjeme a necháme 7 minut vzejít kvásek.

3. Ve velké misce smícháme mouku se solí, potom do ní přidáme máslo a promícháme.

4. Přidáme zbytek cukru, žloutek a vzešlý kvásek, následně vše prohněteme.

Vyhněteme těsto.
Zdroj obrázku: Annamaria’s Cuisine, Vyhněteme těsto.

5. Hotové těsto zasypeme trochou mouky, zakryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě.

6. Makovou náplň připravíme ušleháním bílků s cukrem, potom smícháme mák se skořicí, vanilkovým cukrem, rozinkami a citronovou kůrou.

7. Do makové směsi přimícháme sníh z bílků. Úplně stejně vytvoříme ořechovou náplň.

8. Těsto rozdělíme na polovinu a necháme jej 10 minut pod utěrkou odpočinout.

9. Rozválíme těsto na obdélník o velikosti 30×35 cm a poté na těsto naneseme ořechovou náplň.

Na vyválené těsto naneseme náplň.
Zdroj obrázku: Annamaria’s Cuisine, Na vyválené těsto naneseme náplň.

10. Obdélník zatočíme do rolády a následně uděláme z druhé poloviny těsta stejnou roládu s makovou náplní.

Vytvoříme rolády.
Zdroj obrázku: Annamaria’s Cuisine, Vytvoříme rolády.

11. Rolády necháme odpočinout 25 minut na plechu vyloženým pečícím papírem poté potřeme máslem a vajíčkem.

12. Rolády po celém povrchu propícháme párátkem a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů 35 minut.

Skvělý tip na zákusek

Tento recept je ideální na každou příležitost. Ať už chcete připravit něco sladkého pro svou rodinu, nebo překvapit hosty při větší oslavě, rolády jsou jednoduché na přípravu a výsledek je zaručeně vynikající. Pokud chcete přidat další vrstvu chuti, můžete do náplní přidat třeba rozinky, kandované ovoce nebo trochu likéru.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest