Už samotný popis ořechy, karamel, krém a sníh napovídá, že se jedná o zákusek bohatý, šťavnatý a výrazně chuťově vrstvený. Tato téměř cukrářská koruna se kdysi připravovala jako slavnostní moučník na svatby, poutě nebo velké svátky. Recepty na podobné vícevrstvé řezy kolují v českých i slovenských rodinách už desítky let. Každý kuchař ovšem měl jinou variantu, podstata ale zůstala stejná – bohaté ořechové těsto, sladký karamel, jemný máslový krém a nadýchaný sníh.

Tento druh dezertu je uměním pekaře, protože připravit a poskládat šest vrstev, uhlídat karamel a vyšlehat skvělý krém a tuhý sníh tak, aby držel, to chce zkušenou ruku. Výsledkem jsou ale řezy slavnostního vzhledu a chuti, které připomínají ty nejlepší dorty starých časů. Tak co, troufnete si na ně? Není to tak hrozné, jak to vypadá. Vyzkoušejte a třeba to sami zjistíte.

Recept na Ořechové řezy ze šesti vrstev

Ingredience potřebné na korpus

  • 8 vajec
  • 100 g cukru
  • 80 g polohrubé mouky
  • 10 g prášku do pečiva
  • 100 g mletých vlašských ořechů

Suroviny na karamelovou náplň

  • 200 g cukru
  • 50 g másla
  • 30 g smetany

Z čeho udělat krém

  • 4 žloutky
  • 100 g cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 40 g hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • 220 g změklého másla

Suroviny na bílkovou pěnu

  • 4 bílky
  • 180 g cukru
  • 10 ml citrónové šťávy

Ingredience na zdobení

  • 80 g cukru
  • 70 g vlašských ořechů
  • 5 ml oleje

Postup přípravy vrstvených ořechových řezů

1. Vejce vyšleháme s cukrem do světlé pěny. Postupně zamícháme prosetou mouku s práškem do pečiva.

2. Poté přidáme mleté ořechy a směs vylijeme do formy vystlané pečícím papírem. Korpus upečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut. Upečený korpus necháme vychladnout a rozřízneme jej horizontálně na 2 části.

Upečený korpus rozřízneme horizontální na dvě části.
Zdroj: cooky.cz, Upečený korpus rozřízneme horizontální na dvě části.

3. Připravíme si karamelovou náplň. V kastrůlku necháme zkaramelizovat cukr a za stálého míchání po 2 minutách do něj přidáme máslo. Asi po minutě, když se máslo rozpustí, přidáme smetanu a vaříme asi půl minuty. Ihned karamelem pokryjeme první část korpusu.

První část korpusu pokryjeme karamelem.
Zdroj: cooky.cz, První část korpusu pokryjeme karamelem.

4. Připravíme si krém. V kastrůlku smícháme žloutky s cukry, mlékem a prosetou moukou a vaříme 2-3 minuty do zhoustnutí. Poté směs přelijeme do misky, přikryjeme folií a dáme chladit do lednice.

5. Do vychlazeného krému všleháme změklé máslo a polovinu krému naneseme na karamelovou vrstvu na korpus.

Na karamelovou vrstvu naneseme polovinu krému.
Zdroj: cooky.cz, Na karamelovou vrstvu naneseme polovinu krému.

6. Přikryjeme druhou částí korpusu, na který naneseme druhou polovinu krému a dezert odložíme na půl hodiny do lednice.

7. Nakonec si připravíme pusinkovou pěnu. Bílky vyšleháme s cukrem a citrónovou šťávou, cukr ovšem přidáváme postupně. Směs zahříváme 2 minuty za stálého míchání ve vodní lázni. Pěnu naneseme na vychlazený dezert.

Nakonec na dezert naneseme pusinkovou pěnu.
Zdroj: cooky.cz, Nakonec na dezert naneseme pusinkovou pěnu.

8. Na posypání si připravíme zkaramelizované ořechy. V kastrůlku zkaramelizujeme cukr, vmícháme do něj olej s ořechy a směs smažíme za stálého míchání cca 3 minuty, poté jí rozprostřeme na pečící papír a vložíme na 15 minut do lednice.

9. Nakonec ořechy rozmixujeme a posypeme nimi bílkovou pěnu.

Dezert ozdobíme zkaramelizovanými a rozmixovanými ořechy.
Zdroj: cooky.cz, Dezert ozdobíme zkaramelizovanými a rozmixovanými ořechy.

Dezert podáváme řádně vychlazený s výborným horkých šálkem kávy.

Obrázek k receptu na medovo-ořechové řezy

Medovo-ořechové řezy, kterým se říká nebe v hubě: Název vystihuje vše

beze-orechova-rolada

Ořechová bezé roláda se šlehačkou: Klasická a osvědčená kombinace ořechového těsta a smetanového krému

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest