Tato česká specialita má své stálé místo v tradičních českých staročeských kuchařkách. Má své zastánce a také vyhraněné odpůrce – takže je to tak trošku kontroverzní jídlo. Recept je často spojovaný se zabijačkovými hody a typickou staročeskou pohostinností. Plíčky na smetaně jsou i přes svůj starý původ na vzestupu oblíbenosti a dávají jim předost mnozí gurmáni, kteří přicházejí s novými variantami a úpravami tohoto tradičního pokrmu. Celé tajemství jídla tkví v poctivé přípravě, protože plíčky je potřeba dobře očistit a uvařit tak, aby byly jemné a křehké. Díky správnému postupu a kvalitním ingrediencím získáte nezaměnitelnou chuť.
A o co se tedy jedná? Někdo říká plíčka, jiní plíčky, ale pajšl je obecné a lidové označení tohoto jídla, které vařily už naše babičky – jsou to vepřové nebo telecí plíce. A často bývají plíce v receptu nahrazeny jinými vnitřnostmi. V dřívějších dobách bylo zvykem zpracovávat suroviny velmi hospodárně a ideálně ze všech částí zvířete. Proto vnitřnosti byly běžnou součástí jídelníčku. Smetanová omáčka plíčky skvěle doplňuje, protože jemná struktura těchto lahodných vnitřností přebírá chutě.
Recept na krémové plíčky na smetaně – neboli pajšl ve smetanové omáčce
Ingredience pro přípravu 6 porcí
- 1 kg vepřových plíček a srdce (nebo drůbežích drobů)
- 200 g kořenové zeleniny
- 2 cibule
- 100 g sádla
- 70 g hladké mouky
- 200 ml smetany 12%
- 150 ml zakysané smetany
- 15 g soli
- 50 g másla
- 1 citron
- ocet
- 2 bobkové listy
- 10 kuliček černého pepře
- 3 kuličky nového koření
- cukr
Postup přípravy
1. Vnitřnosti poctivě očistíme, propláchneme a dáme vařit do osolené vody.
2. Dochutíme směsí koření bobkového listu, pepře a nového koření a přidáme 1 cibuli.
3. Uvařené droby vyjmeme, přendáme do studené vody a ještě případně dočistíme.
4. Nakrájíme na malé nudličky a vývar scedíme a necháme ho vychladnout.
Silná domácí polévka: Drůbeží kaldoun s játrovými knedlíčky
5. Kořenovou zeleninu nakrájíme na rovnoměrné kousky a na sádle orestujeme.
6. K zelenině přidáme nakrájenou druhou cibuli a po chvíli přidáme hladkou mouku, kterou zasmažíme do základu.
7. Nyní zalijeme vlažným plíčkovým vývarem a dobře prošleháme. Můžeme dochutit solí, trochou cukru a 2 lžícemi octa.
8. Za stálého míchání vaříme pozvolna asi hodinu, dokud se zelenina nerozvaří.
9. Nakonec omáčku scedíme skrze síto, abychom oddělili droby a přidáme máslo a pokapeme citronovou šťávou, zavaříme.
10. Už jen zjemníme smetanou, zakysanou smetanou a podáváme s houskovými knedlíky.
Další tipy pro variace receptu
Celé jídlo je možné připravit a uvařit v mnoha různých variantách. Některé hospodyně rády přilévají do omáčky kapku bílého vína. Existuje ještě varianta s přídavkem špetky muškátového oříšku. Pro lehčí verzi nahraďte smetanu mlékem nebo jinou rostlinnou alternativu.
Zdroj: cooky.cz, částečně upraveno AI