Tato česká specialita má své stálé místo v tradičních českých staročeských kuchařkách. Má své zastánce a také vyhraněné odpůrce – takže je to tak trošku kontroverzní jídlo. Recept je často spojovaný se zabijačkovými hody a typickou staročeskou pohostinností. Plíčky na smetaně jsou i přes svůj starý původ na vzestupu oblíbenosti a dávají jim předost mnozí gurmáni, kteří přicházejí s novými variantami a úpravami tohoto tradičního pokrmu. Celé tajemství jídla tkví v poctivé přípravě, protože plíčky je potřeba dobře očistit a uvařit tak, aby byly jemné a křehké. Díky správnému postupu a kvalitním ingrediencím získáte nezaměnitelnou chuť.

A o co se tedy jedná? Někdo říká plíčka, jiní plíčky, ale pajšl je obecné a lidové označení tohoto jídla, které vařily už naše babičky – jsou to vepřové nebo telecí plíce. A často bývají plíce v receptu nahrazeny jinými vnitřnostmi. V dřívějších dobách bylo zvykem zpracovávat suroviny velmi hospodárně a ideálně ze všech částí zvířete. Proto vnitřnosti byly běžnou součástí jídelníčku. Smetanová omáčka plíčky skvěle doplňuje, protože jemná struktura těchto lahodných vnitřností přebírá chutě.

Recept na krémové plíčky na smetaně – neboli pajšl ve smetanové omáčce

Ingredience pro přípravu 6 porcí

  • 1 kg vepřových plíček a srdce (nebo drůbežích drobů)
  • 200 g kořenové zeleniny
  • 2 cibule
  • 100 g sádla
  • 70 g hladké mouky
  • 200 ml smetany 12%
  • 150 ml zakysané smetany
  • 15 g soli
  • 50 g másla
  • 1 citron
  • ocet
  • 2 bobkové listy
  • 10 kuliček černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • cukr

Postup přípravy

1. Vnitřnosti poctivě očistíme, propláchneme a dáme vařit do osolené vody.

2. Dochutíme směsí koření bobkového listu, pepře a nového koření a přidáme 1 cibuli.

3. Uvařené droby vyjmeme, přendáme do studené vody a ještě případně dočistíme.

4. Nakrájíme na malé nudličky a vývar scedíme a necháme ho vychladnout.

Drůbeží kaldoun

Silná domácí polévka: Drůbeží kaldoun s játrovými knedlíčky

5. Kořenovou zeleninu nakrájíme na rovnoměrné kousky a na sádle orestujeme.

6. K zelenině přidáme nakrájenou druhou cibuli a po chvíli přidáme hladkou mouku, kterou zasmažíme do základu.

7. Nyní zalijeme vlažným plíčkovým vývarem a dobře prošleháme. Můžeme dochutit solí, trochou cukru a 2 lžícemi octa.

Omáčku prošleháme.
Foto: cooky.cz, Omáčku prošleháme.

8. Za stálého míchání vaříme pozvolna asi hodinu, dokud se zelenina nerozvaří.

9. Nakonec omáčku scedíme skrze síto, abychom oddělili droby a přidáme máslo a pokapeme citronovou šťávou, zavaříme.

10. Už jen zjemníme smetanou, zakysanou smetanou a podáváme s houskovými knedlíky.

Další tipy pro variace receptu

Celé jídlo je možné připravit a uvařit v mnoha různých variantách. Některé hospodyně rády přilévají do omáčky kapku bílého vína. Existuje ještě varianta s přídavkem špetky muškátového oříšku. Pro lehčí verzi nahraďte smetanu mlékem nebo jinou rostlinnou alternativu.

Zdroj: cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest