Recepty na palačinkové dorty se obvykle připravují tak, že se usmaží komín palačinek a palačinky se navrství na sebe. Mezi jednotlivé palačinky se vkládá ovoce a krém. Následně se celý dort ještě přelije krémem. Takové dorty vídám často – je na ně zapotřebí velké množství palačinek a bývá dost hutný a těžký. Takový dnes ale nepřipravujeme.
Náš dort se připravuje v dortové formě, kterou si palačinkami doslova vysteleme. Nevrstvíme jednu palačinku za druhou. Palačinky si nejprve potřeme vhodnou náplní a srolujeme. Dort následně poskládáme ze srolovaných palačinek, krému, čokolády a ovoce. Takto připravený dort má opravdu zajímavý až rustikální vzhled. Na efekt vypadá velmi zajímavě a chuťově se jedná opravdu o lahůdku.
Budeme tedy smažit palačinky, připravovat krém, ganache a ovocnou náplň. Tento recept je minimálně na hodinku a počítejte také s nějakým časem v lednici. Můžete si samozřejmě vše zjednodušit – je možné použít například místo vytvořené domácí ovocné směsi marmeládu a místo ganache třeba nutellu.
Jak připravujete palačinkový dort u Vás doma? Váš postup můžete vložit nebo komentovat pod článkem.
Recept na úžasný palačinkový dort tak trochu jinak
Potřebné vybavení
- Dortová forma
- Pánev na palačinky
- sporák
Suroviny
Ingredience na přípravu palačinek
- 350 g mouky
- 800 ml mléka
- 4 ks vejce
- 50 g cukru
- 1 lžička vanilkové esence
- 45 g rozpuštěného, vychladlého másla
- špetka soli
Ingredience na krém
- 400 g zakysané smetany (min. 20%)
- 400 g smetany na šlehání (min. 35%)
- 1 lžička vanilkové esence
- moučkový cukr (podle uvážení a vlastní chuti)
Ingredience na ganache
- 160 g hořké čokolády
- 120 g smetany na šlehání (35%+)
- 15 g másla (15-20g)
Ingredience na ovocnou náplň
- 420 g ovoce na náplň (my používáme kombinaci borůvek, malin a jahod. Můžete použít ale i jen jeden druh nebo to, co máte rádi či právě doma k dispozici.)
- 25 g kukuřičného škrobu
- 40 g cukru (40-45g)
Ostatní ingredience na zdobení
- jahody, maliny, borůvky
- mandle
- strouhaná čokoláda
- moučkový cukr
Postup
Příprava palačinkového těsta
- Ve větší míse smícháme ingredience na palačinky a mixérem vše promícháme dohromady, aby vznikla hladká směs bez hrudek.
- Rozehřejeme pánev – na střední teplotu
- Pánev potřeme máslem – opakujeme po každé usmažené palačince nebo jak je třeba
- Naběračkou nabíráme množství palačinkové těsta na jednu palačinku. Zhruba 15 vteřin pečeme palačinku z každé strany.
Příprava ovocné náplně
- Veškeré ovoce dáme do hrnce
- Přidáme cukr, kukuřičný škrob a na mírném ohni mícháme, dokud směs trošku nezhoustne a nerozvaří se. Podle potřeby můžete přidat trošku vody.
- Přendáme do mísy, kde bude směs chladnout
Příprava krému
- Ve velké míse smícháme veškeré ingredience na krém
- Postupně mixujeme na menší otáčky. Otáčky zvyšujeme a mícháme, dokud nedosáhneme dostatečně tuhého krému
Příprava grenache
- Čokoládu společně se smetanou ke šlehání rozpustíme v parní lázni
- Jakmile se čokoláda rozpustí, přidáme máslo. Stále mícháme, dokud se máslo také nerozpustí.
- Misku sundáme a přikryjeme potravinářskou fólií. Ganache necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Sestavení celého dortu z jednotlivých komponent
- Připravíme 8 až 10 stočených palačinek. 2 jsou rezervní, kdyby bylo v dortu někde více volného místa. Každou palačinku potřeme krémem a ovocnou směsí a stočíme do válečku.
- Vezmeme si dortovou formu o průměru 22 cm, ze které použijeme jen obvodovou část. Formu umístíme na talíř. Po obvodu dortové formy rozprostřeme 7 palačinek tak, aby část (cca 1/2) palačinek přesahovala přes okraje.
- Na dno dortové formy vložíme jednu palačinku. (případně dvě, když bude potřeba)
- Na dno vložíme další palačinku, kterou potřeme ganáží. Na ganáž a okraje naneste vrstvu krému.
- Nyní položte na připravené dno 4 stočené a naplněné palačinky a vytvořte tak první vrstvu. Na tuto vrstvu naneste krém.
- Přidejte další volnou palačinku a opět potřete krémem a vrstvou ganáže.
- Vytvoříme další vrstvu ze stočených palačinek. Položíme tedy další 4 stočené a naplněné palačinky. Potřeme opět krémem a položíme opět jednu volnou palačinku. Na tuto volnou palačinku přijde opět vrstva krému a ganáže.
- Nyní máme dort zevnitř naplněný. Přesahujícími okraji palačinek přes formu uzavřeme z horní části celý dort. Palačinky přeložíme směrem ke středu dortu.
- Dort ve formě vložíme na 3 hodiny do lednice.
- Dort vyndáme z lednice a pokusíme se sundat formu. V případě, že by se Vám zdálo, že ještě dort dostatečně nedrží pohromadě, nechte dort v lednici ještě hodinku.
- Dozdobíme ovocem, moučkovým cukrem, lístky máty a plátky mandlí.
Poznámky
- ovoce volíme dle vlastního uvážení a chutí
- nechte si dostatek času na dochlazení dortu – jinak nebude držet pohromadě
- pošlete nám fotku, jak se Vám dort povedl…