5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Recepty na palačinkové dorty se obvykle připravují tak, že se usmaží komín palačinek a palačinky se navrství na sebe. Mezi jednotlivé palačinky se vkládá ovoce a krém. Následně se celý dort ještě přelije krémem. Takové dorty vídám často – je na ně zapotřebí velké množství palačinek a bývá dost hutný a těžký. Takový dnes ale nepřipravujeme.

Náš dort se připravuje v dortové formě, kterou si palačinkami doslova vysteleme. Nevrstvíme jednu palačinku za druhou. Palačinky si nejprve potřeme vhodnou náplní a srolujeme. Dort následně poskládáme ze srolovaných palačinek, krému, čokolády a ovoce. Takto připravený dort má opravdu zajímavý až rustikální vzhled. Na efekt vypadá velmi zajímavě a chuťově se jedná opravdu o lahůdku.
Budeme tedy smažit palačinky, připravovat krém, ganache a ovocnou náplň. Tento recept je minimálně na hodinku a počítejte také s nějakým časem v lednici. Můžete si samozřejmě vše zjednodušit – je možné použít například místo vytvořené domácí ovocné směsi marmeládu a místo ganache třeba nutellu.

Jak připravujete palačinkový dort u Vás doma? Váš postup můžete vložit nebo komentovat pod článkem.

Recept na skvělý palačinkový dort

Recept na úžasný palačinkový dort tak trochu jinak

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 30 minut
Čas vaření 30 minut
Váš dort bude muset odpočívat v lednici 3 hodiny
Celkový čas 4 hodiny
Porcí 1 dortová forma
Tento palačinkový dort připravujeme v dortové formě, stočíme a naplníme. Oproti dortu, kde se vrství jedna palačinka na druhou, spotřebujeme o pár palačinek méně. Počítejte ale, že budete potřebovat min. 18 kusů palačinek.

Potřebné vybavení

  • Dortová forma
  • Pánev na palačinky
  • sporák

Suroviny

Ingredience na přípravu palačinek

  • 350 g mouky
  • 800 ml mléka
  • 4 ks vejce
  • 50 g cukru
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 45 g rozpuštěného, vychladlého másla
  • špetka soli

Ingredience na krém

  • 400 g zakysané smetany (min. 20%)
  • 400 g smetany na šlehání (min. 35%)
  • 1 lžička vanilkové esence
  • moučkový cukr (podle uvážení a vlastní chuti)

Ingredience na ganache

  • 160 g hořké čokolády
  • 120 g smetany na šlehání (35%+)
  • 15 g másla (15-20g)

Ingredience na ovocnou náplň

  • 420 g ovoce na náplň (my používáme kombinaci borůvek, malin a jahod. Můžete použít ale i jen jeden druh nebo to, co máte rádi či právě doma k dispozici.)
  • 25 g kukuřičného škrobu
  • 40 g cukru (40-45g)

Ostatní ingredience na zdobení

  • jahody, maliny, borůvky
  • mandle
  • strouhaná čokoláda
  • moučkový cukr

Postup 

Příprava palačinkového těsta

  • Ve větší míse smícháme ingredience na palačinky a mixérem vše promícháme dohromady, aby vznikla hladká směs bez hrudek.
  • Rozehřejeme pánev – na střední teplotu
  • Pánev potřeme máslem – opakujeme po každé usmažené palačince nebo jak je třeba
  • Naběračkou nabíráme množství palačinkové těsta na jednu palačinku. Zhruba 15 vteřin pečeme palačinku z každé strany.

Příprava ovocné náplně

  • Veškeré ovoce dáme do hrnce
  • Přidáme cukr, kukuřičný škrob a na mírném ohni mícháme, dokud směs trošku nezhoustne a nerozvaří se. Podle potřeby můžete přidat trošku vody.
  • Přendáme do mísy, kde bude směs chladnout

Příprava krému

  • Ve velké míse smícháme veškeré ingredience na krém
  • Postupně mixujeme na menší otáčky. Otáčky zvyšujeme a mícháme, dokud nedosáhneme dostatečně tuhého krému

Příprava grenache

  • Čokoládu společně se smetanou ke šlehání rozpustíme v parní lázni
  • Jakmile se čokoláda rozpustí, přidáme máslo. Stále mícháme, dokud se máslo také nerozpustí.
  • Misku sundáme a přikryjeme potravinářskou fólií. Ganache necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

Sestavení celého dortu z jednotlivých komponent

  • Připravíme 8 až 10 stočených palačinek. 2 jsou rezervní, kdyby bylo v dortu někde více volného místa. Každou palačinku potřeme krémem a ovocnou směsí a stočíme do válečku.
  • Vezmeme si dortovou formu o průměru 22 cm, ze které použijeme jen obvodovou část. Formu umístíme na talíř. Po obvodu dortové formy rozprostřeme 7 palačinek tak, aby část (cca 1/2) palačinek přesahovala přes okraje.
  • Na dno dortové formy vložíme jednu palačinku. (případně dvě, když bude potřeba)
  • Na dno vložíme další palačinku, kterou potřeme ganáží. Na ganáž a okraje naneste vrstvu krému.
  • Nyní položte na připravené dno 4 stočené a naplněné palačinky a vytvořte tak první vrstvu. Na tuto vrstvu naneste krém.
  • Přidejte další volnou palačinku a opět potřete krémem a vrstvou ganáže.
  • Vytvoříme další vrstvu ze stočených palačinek. Položíme tedy další 4 stočené a naplněné palačinky. Potřeme opět krémem a položíme opět jednu volnou palačinku. Na tuto volnou palačinku přijde opět vrstva krému a ganáže.
  • Nyní máme dort zevnitř naplněný. Přesahujícími okraji palačinek přes formu uzavřeme z horní části celý dort. Palačinky přeložíme směrem ke středu dortu.
  • Dort ve formě vložíme na 3 hodiny do lednice.
  • Dort vyndáme z lednice a pokusíme se sundat formu. V případě, že by se Vám zdálo, že ještě dort dostatečně nedrží pohromadě, nechte dort v lednici ještě hodinku.
  • Dozdobíme ovocem, moučkovým cukrem, lístky máty a plátky mandlí.
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • ovoce volíme dle vlastního uvážení a chutí
  • nechte si dostatek času na dochlazení dortu – jinak nebude držet pohromadě
  • pošlete nám fotku, jak se Vám dort povedl…
Cena: 200 Kč
Chod: Dezert, Sladké
Kuchyně: Francouzská
Klíčové slovo: borůvky, čokoládový krém, dezert, dort, jahody, krémová poleva, krémový dort, Ovoce, palačinkové těsto, palačinkový dort, palačinky
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest