Pečená krkovička, dušené hlávkové zelí na červeném víně a bramborový knedlík. Můžeme tuto kombinaci nazvat svatou trojicí? Zní to jako esence české kuchyně. Pokud si představíme klasickou nedělní tabuli, není těžké si vybavit právě tento pokrm jako její vrchol. Krkovička je maso, které by si zasloužilo mnohem víc chvály, než se mu dostává. Mnozí se jí vyhýbají kvůli vyššímu obsahu tuku, ale právě ten z ní činí dokonalý kousek pro pečení.
Zelí v tomto receptu tvoří samotný gastro zázrak. Červené víno mu dodává luxusní parametry, na které se budete po celou dobu konzumace soustředit. Je to jídlo, které si pamatujeme od babičky, z rodinných oslav, nebo ze svátečních neděl.
Recept na pečenou krkovičku s hlávkovým zelím a knedlíkem
Ingredience pro přípravu
Maso:
- 1 kg vepřové krkovice
- sůl
- kmín
- česnek
- cibule
- sádlo
- trošku hladké mouky na šťávu z masa
Zelí:
- 1 menší hlávka červeného zelí
- 1 cibule
- 1 lžíce sádla
- sůl a pepř
- kmín
- 2 hřebíčky
- 200 ml červeného vína
- 1/2 jablka
- cukr dle chuti
- ocet
Knedlíky:
- 600 g den předem uvařených brambor ve slupce
- 1 lžička soli
- 200 g hrubé mouky
- 1 vejce
Postup přípravy krkovičky
1. Maso osolíme, pokmínujeme , dáme do pekáče, přidáme česnek, větší kusy cibule a sádlo.
2. Přikryjeme, pečeme v troubě a před dokončením pečení odkryjeme.
3. Měkké maso vyjmeme, pekáč umístíme na sporák a šťávu z masa vysmahneme.
4. Poté trochu zaprášíme hladkou moukou a podlijeme vodou.
5. Nakonec rozmícháme a provaříme.
Příprava zelí
1. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme nakrouhané zelí, osolíme, opepříme, okmínujeme, přidáme hřebíček, cukr dle chuti, nastrouhané jablko a podlijeme vínem.
2. Necháme odkryté, aby se odpařil alkohol a pak přikryjeme pokličkou.

Bůčková roláda se špeclemi, silnou omáčkou a červeným zelím
3. Dusíme a pokud je třeba podlijeme ještě trochu vodou.
4. Trošku zaprášíme moukou, dobře promícháme a dochutíme octem.
Postup přípravy knedlíků
1. Brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, přidáme sůl , vejce, mouku a vypracujeme těsto.
2. Hotové těsto rozdělíme na 4 díly a uválíme z nich válečky.
3. Knedlíky vaříme v páře asi 20 minut. Pokud je vaříme v parním hrnci, tak každý knedlík potřeme jemně olejem, aby se nepřilepili.
4. Pokud je chceme vařit ve vodě , vložíme do vroucí vody a vaříme 20 minut.
Závěrem
K tomuto tradičnímu pokrmu není třeba nic dodávat. Vypadá slavnostně za všech okolností. Pokud máte rádi poctivá jídla, rozhodně se do vaření hned pusťte!

Krkovička na víně se zeleným chřestem

Zapečená krkovička s cibulí a šťouchaným bramborem
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI