Velmi chutné jídlo pro celou rodinu. Bramborová směs vytvarovaná do šišek a ochucená sýrem, šunkou a česnekem. Příprava není vůbec složitá, pouze si uvaříte brambory, rozmačkáte a promícháte s ostatními ingrediencemi, vytvarujete a pečete. Pamatuji si, že podobnou dobro tunám kdysi dělávala naše babička, když jsme byli malí. Vždy jsme si moc pochutnali a soutěžili jsme, kdo jich sní více. Strouhaný sýr, který přidáváme do směsi z brambor, si vybereme dle své chuti. My použijeme v receptu mozzarellu i trochu Goudy, ale šišky budou výborné i s jakýmkoliv jiným sýrem.
Recept na pečené bramborové šišky
Délka pečení v troubě 30 minut.
Ingredience pro přípravu
- 500 g brambor
- 100 g šunky nebo uzeného masa
- 100 g nastrouhaného sýra
- 1 vejce
- 4 lžíce nastrouhaného Goudy
- 100 g strouhané mozzarelly
- 2 stroužky česneku
- zelená cibulka
- hladkolistá petrželka
- bazalka
- sůl
- olej
Postup přípravy
1. Oloupané brambory si nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě do měkka.
2. Uvařené brambory scedíme a rozmačkáme na kaši, poté necháme zchladnout.
3. Mezitím si nakrájíme šunku, nastrouháme sýry a případně nasekáme bylinky.
4. Do rozdrcených brambor přidáme šunku, prolisovaný česnek, sýr, vejce, bylinky a promícháme rukama namočenýma v oleji.
5. Vytvarujeme šišky a vyskládáme je na plech vyložený pečícím papírem.
6. Dáme si předehřát troubu na 200°C a šišky potřeme ještě olejem.
7. Plech dáme do předehřáté trouby a pečeme 30 minut dozlatova.
Na závěr podáváme
Takovouto chutnou večeři si uděláte kdykoliv během chvíle doma. Hotové bramborové šišky jsou velmi chutné například se zakysanou smetanou. Za horka můžete ještě posypat sýrem nebo dozdobit bylinkami. Záleží na vašich chutích a preferencích. Dobrou chuť!