Pokud jste nikdy nepekli domácí pečivo, je nejvyšší čas to zkusit. S tímto receptem na poctivé housky z hladké mouky si snadno připravíte voňavé a nadýchané pečivo, které se dokonale hodí ke snídani i večeři. Skvělé jsou jen tak s máslem, ale poslouží i jako základ pro sendvič s oblíbenou šunkou nebo sýrem. Z jednoho hrnku mléka a tří hrnků mouky vykouzlíte pečivo, které provoní celý domov.
Nejstarší nalezené pečivo se našlo už v Jordánsku a pochází z doby před 14 000 lety. Šlo o placky z divoce rostoucích obilovin, které si tehdejší lovci a sběrači pekli na horkých kamenech. Cesta k pečenému chlebu z kynutého těsta, jak ho známe dnes, byla dlouhá. Kvašení objevili už ve starověkém Egyptě. Pekaři si všimli, že když nechají těsto z mouky a vody na slunci, začne bublat a zvětšovat svůj objem. To je dovedlo k přidávání kousku těsta z předchozího dne do nové dávky, což jim zajistilo krásně nadýchaný chléb. Tehdy ještě nevěděli, že jde o kvásek.
Recept na domácí housky
Délka přípravy 30 minut, doba pečení 20 až 30 minut, počet porcí zhruba 12 až 15 housek.
Ingredience k přípravě
- 3 čtvrtlitrové hrnky hladké mouky
- 1 hrnek mléka
- třetina hrnku oleje
- půl lžíce cukru
- 1 vaječný žloutek
- půl kostky droždí
- 1 lžička soli
- 1 vejce na potření
- Na posypání: hrubozrnná sůl, kmín, mák, sezam nebo jiná semínka
Postup přípravy čerstvých křupavých houstiček
1. Připravte si všechny suroviny. Do velké mísy prosejte hladkou mouku a promíchejte ji se lžičkou soli. Díky prosévání bude mouka vzdušnější a těsto tak bude nadýchanější.
2. Uprostřed moučné hromádky vytvořte důlek a vložte do něj jeden vaječný žloutek, který dodá těstu jemnost a krásnou barvu. Do důlku přilijte i třetinu hrnku oleje.
3. Nyní se zaměřte na kvásek, který je duší kynutého těsta. Ohřejte mléko, aby bylo vlažné, ale nikoliv horké. Můžete ho ohřát v mikrovlnné troubě, stačí pár sekund. Mléko by mělo být příjemně teplé na dotek.
4. Rozdrobte do něj půlku kostky droždí a přidejte půl lžíce cukru. Cukr slouží jako potrava pro kvasinky a pomáhá jim s růstem.
5. Promíchejte, aby se droždí a cukr rozpustily, a nechte v teple vzejít kvásek, což trvá zhruba 10 až 15 minut. Během této doby by se na povrchu měla vytvořit hustá pěna.
6. Jakmile je kvásek hotový, přilijte ho do mísy k ostatním surovinám. Začněte zadělávat těsto. Můžete použít kuchyňský robot s hnětacím hákem nebo to zvládnout ručně.
7. Hněťte tak dlouho, dokud nevznikne nelepivé a pružné těsto. Vytvarujte z něj bochník, který vložte zpět do mísy, přikryjte utěrkou a nechte v teple, například v mírně vyhřáté troubě nebo na topení, asi 1 hodinu kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
8. Z vykynutého těsta lžící vykrajujte menší kousky. Z každého kousku vyválejte v dlaních tenkou nudli o délce asi 15 centimetrů. Z nudle pak spleťte do tvaru klasické housky, případně ji stočte do spirály.
9. Houstičky pak vyskládejte vedle sebe na plech pokrytý pečicím papírem, dbejte na to, aby mezi nimi byly dostatečně velké rozestupy, protože během pečení ještě nabydou.
10. Zakryjte housky utěrkou a nechte je dalších 20 minut kynout.
11. Mezitím rozehřejte troubu na teplotu 200 °C. Pro dosažení zlatavé a křupavé kůrky vložte na dno trouby žáruvzdorný kastrůlek s vodou. Ta se bude během pečení odpařovat a vytvoří ideální vlhké prostředí.
12. Vykynuté housky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte podle chuti. Na výběr máte hrubozrnnou sůl, kmín, mák, sezam nebo jiná semínka, která dodají houskám specifickou chuť a vůni.
13. Pečte je v předehřáté troubě dozlatova, což obvykle trvá 20 až 30 minut. Hotové housky nechte úplně vychladnout na mřížce a podávejte.

Křupavé kynuté houstičky, voňavé domácí pečivo přímo z vaší trouby
Tipy redakce
- Křehčí těsto z vlažného mléka: Vlažné mléko je klíčové pro správnou aktivaci droždí a pro vláčné a jemné těsto. Mléko ohřejte, dokud není teplé na dotek, ale ne horké, aby droždí nezahubilo.
- Vyšší těsto se silným kváskem: Ke kvasnicím můžete přidat i špetku mouky. Vykynutí kvásku v teple trvá zhruba 10 minut.
- Nadýchaná houska s párou: Pára v troubě pomůže houskám během pečení ještě více nabýt na objemu a zajistí jim krásně křupavou kůrku. Misku s vodou vkládejte do trouby už během jejího předehřívání.
- Dlouhá trvanlivost sáčkem: Chcete-li, aby housky vydržely čerstvé i druhý den, uskladněte je v plátěném nebo papírovém sáčku. Uchovají si tak svou chuť i vláčnost.
