5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Domácí pečivo je nejen chutné a zdravé, ale také nabízí mnoho možností pro experimentování a osobní přizpůsobení. Výroba domácího pečiva je skvělý způsob, jak si užít čerstvé a kvalitní produkty přímo z vaší vlastní kuchyně. Bez ohledu na to, zda se jedná o klasický chléb, muffiny nebo jiné lahůdky, domácí pečivo může být přizpůsobeno vašim preferencím a potřebám. My dnes připravujeme Domácí kynuté houstičky z kynutého těsta s jednoduchou přípravou.

Výroba domácího pečiva může být skvělou aktivitou pro celou rodinu, která přináší radost a společný zážitek. S vlastním pečivem máte také kontrolu nad přísadami, což vám umožňuje vybírat z kvalitních surovin a přizpůsobit recepty tak, aby vyhovovaly vašemu životnímu stylu a stravovacím preferencím.

Příprava těchto houstiček začíná vytvořením těsta

Příprava těchto houstiček začíná vytvořením těsta z mouky, droždí, mléka, cukru, soli a másla. Klíčovým krokem je důkladné prohnětení těsta, které by mělo být hladké a elastické. Poté nechte těsto kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem, což může trvat přibližně jednu až dvě hodiny. Během kynutí je důležité zajistit, aby těsto nebylo vystaveno průvanu, což by mohlo zpomalit nebo narušit kynutí. Po vykynutí těsto rozdělte na jednotlivé houstičky a nechte je ještě jednou krátce kynout na plechu. Při pečení se pečlivě sledujte, aby houstičky nebyly přepečené; měly by být zlatavé a měkké.

Na co si dát pozor při přípravě domácích housek

Když se z trouby začne linout neodolatelná vůně čerstvě upečeného pečiva, víte, že máte hotovo. Důležité je si dát pozor na správný poměr ingrediencí a dostatečné kynutí těsta, aby byly houstičky opravdu nadýchané a měkké. Připravit si vlastní domácí pečivo je nejen radostný zážitek, ale i skvělý způsob, jak si zajistit, že vaše houstičky budou vždy čerstvé a bez zbytečných přísad.

Obrázek: grazynkagotuje, Domácí pečivo a těsto

Recept na domácí kynuté houstičky

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Doba kynutí 2 hodiny
Celkový čas 2 hodiny 20 minut
Porcí 12 kusů
Domácí pečivo je opravdovou pochoutkou, mnohé potěší, že jeho příprava není náročná. Krásně voní a jsou čerstvé – tyto domácí houstičky.

Potřebné vybavení

  • 2 Misky

Suroviny

  • 200 mililitrů mléka (maximální teplota 40 stupňů)
  • 200 mililitrů vody (maximální teplota 40 stupňů)
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 1 polévková lžíce suchého droždí
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce másla
  • 600 gramů mouky
  • 30 gramů másla

Postup 

  • V míse spojíme prosátou mouku s cukrem, solí a droždím, dáme stranou.
  • V jiné míse kombinujeme mokré ingredience.
    Příprava těsta metličkou

    Obrázek: grazynkagotuje, Příprava těsta na domácí pečivo

  • Postupně přiléváme suché ingredience do mokrých za stálého míchání, dokud nedostaneme hladké těsto.
  • Poté těsto zpracujeme do koule a necháme ho asi 1,5 hodiny kynout na teplém místě, dokud se nezdvojnásobí objem.
    Kynutí těsta

    Obrázek: grazynkagotuje, Těsto na domácí bulkya jeho kynutí

  • Když je těsto dostatečně nakynuté, rozdělíme ho na stejné části a z každé části vytvoříme kulatý bochánek.
    Těsto na domácí bulky

    Obrázek: grazynkagotuje, Domácí pečivo a těsto

  • Ty pak položíme na plech vyložený pečicím papírem, ponecháme dostatečný prostor mezi nimi a necháme je ještě dalších 30 minut kynout.
    Tvarování bulek

    Obrázek: grazynkagotuje, Příprava těsta na domácí bulky

  • Nakonec pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů Celsia asi 25-30 minut, nebo dokud nejsou bulky zlatavě hnědé a pevné na dotek.
    Domácí bulky

    Obrázek: grazynkagotuje, Jemné domácí bulky

  • Po vytáhnutí z trouby necháme chvíli vychladnout a pak je můžeme podávat.
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • Pokud chceme, můžeme každý bochánek nakrájet nožem a vložit do něj plátek másla, což dodá rohlíkům křupavost a příjemnou máslovou chuť.
Cena: do 90 Kč
Chod: Pečení
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: bulky, domácí housky, domácí pečivo, housky, Kynuté těsto, slané pečivo



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest