Valašské frgály jsou pro mě klenotem české kuchyně. Tyto koláče s velkorysým průměrem (cca 30 centimetrů) se vyznačují jemným, nadýchaným kynutým těstem a bohatou, poctivou náplní. Pečení frgálů je sice časově náročnější kvůli kynutí, ale výsledek stojí za to. Ten nezaměnitelný pocit křehkého okraje a šťavnatého středu je nenahraditelný. Dělat je ve více příchutích, jako je hruškový, makový a tvarohový, je ideální, protože si každý vybere tu svou nejoblíbenější.

Základem je dokonalé kynuté těsto obohacené o žloutky a směs másla, Hery a sádla pro tu správnou vláčnost. Je klíčové, aby bylo těsto poctivě propracované a nechalo se kynout v teple celou hodinu. Další klíčový krok je máslová poleva s rumem, kterou se frgály potřou po upečení. To jim dodá nejen lesk, ale i nezaměnitelnou chuť a vlhkost. Můj tip zní: Těsto by mělo být před pečením vyváleno na průměr 30 cm a necháno kynout na plechu dalších 15 minut předtím, než se na něj nanese náplň a drobenka.

Recept na pravé valašské frgály

Tento recept je dimenzován na 5 až 6 kusů velkých frgálů o průměru přibližně 30 centimetrů (nebo na velikost plechu). Celková délka aktivní přípravy (míchání, hnětení, tvarování a plnění) je přibližně 60 minut. Nejdéle trvá kynutí.

  • Celková délka přípravy (aktivní): přibližně 60 minut
  • Kynutí těsta (první): 60 minut
  • Kynutí těsta (druhé na plechu): 15 minut
  • Pečení: zhruba 15 minut
  • Počet frgálů: 5 až 6 kusů

Ingredience k přípravě valašských frgálů

Suroviny na těsto

  • 250 mililitrů vlažného mléka
  • 1,5 kostky čerstvého droždí
  • 1 lžíce krystalového cukru (na kvásek)
  • 110 gramů krupicového cukru
  • 200 gramů hladké mouky
  • 500 gramů polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky citrónové kůry
  • 4 žloutky
  • 100 gramů másla (rozpuštěné)
  • 100 gramů Hery (rozpuštěné)
  • 1 lžíce sádla (rozpuštěné)
  • 1 vejce (rozšlehané na potření okrajů)

Náplně (pro 5 až 6 frgálů doporučuji připravit minimálně 3 druhy):

  1. Maková náplň:
    • 150 mililitrů mléka
    • 50 gramů cukru
    • 150 gramů mletého máku
    • 2 lžíce rumu
  2. Tvarohová náplň:
    • 250 gramů měkkého tvarohu
    • 1 vanička tučného tvarohu
    • 2 žloutky
    • 2 vanilkové cukry
    • 2 lžičky citrónové kůry
    • 1 lžíce rumu
    • 1/2 sáčku vanilkového pudinku
    • 60 gramů cukru krupice (dle chuti lze přidat)
    • (Volitelné: rozinky namočené přes noc v rumu)
  3. Hrušková náplň:
    • 500 gramů sušených hrušek
    • 1 kelímek švestkových povidel (440 gramů)
    • 5 lžic rumu
    • 2 lžičky mletého badyánu
    • cukr dle chuti

Drobenka:

  • 125 gramů másla (nebo máslové Hery)
  • 100 gramů cukru krupice
  • 150 gramů polohrubé mouky

Máslová poleva (na potření po upečení):

  • 125 gramů másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce rumu

Postup při přípravě tradičních valašských frgálů

Příprava kynutého těsta:

1. Nejprve připravte kvásek: Do menší misky nalijte 250 mililitrů vlažného mléka, přidejte 1 lžíci cukru a rozdrobených 1,5 kostky droždí.

2. Nechte vzejít na teplém místě po dobu 10 až 15 minut.

3. Do velké mísy prosejte 200 gramů hladké mouky a 500 gramů polohrubé mouky. Přidejte 110 gramů cukru krupice1/2 lžičky soli a 2 lžičky citrónové kůry. Promíchejte.

4. Do sypké směsi přidejte vykynutý kvásek4 žloutky a rozpuštěnou směs tuků: 100 gramů másla100 gramů Hery a 1 lžíci sádla.

5. Těsto důkladně propracujte (nejlépe v robotu hnětacím hákem) po dobu asi 10 minut, dokud nebude hladké a pružné.

6. Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě po dobu 60 minut (jedné hodiny).

Příprava náplní (maková, tvarohová, hrušková):

7. Maková nádivka: Svařte 150 mililitrů mléka s 50 gramy cukru. Vmíchejte 150 gramů mletého máku a poduste asi 5 minut. Odstavte a ochuťte 2 lžícemi rumu. Nechte zchladnout.

8. Tvarohová nádivka: Smíchejte 250 gramů měkkého tvarohu a 1 vaničku tučného tvarohu. Přidejte 2 žloutky2 vanilkové cukry2 lžičky citrónové kůry1 lžíci rumu a 60 gramů cukru krupice. Vmíchejte 1/2 sáčku vanilkového pudinku (zahušťuje). Dle chuti přidejte namočené rozinky.

9. Hrušková náplň: 500 gramů sušených hrušek povařte asi 30 minut, dokud nezměknou. Sceďte a přidejte 440 gramů švestkových povidel5 lžic rumu a 2 lžičky mletého badyánu. Vše rozmixujte dohladka. Dle chuti přidejte cukr.

Příprava drobenky a tvarování frgálů:

10. Zatímco těsto kyne, připravte si drobenku: V míse smíchejte 150 gramů polohrubé mouky100 gramů cukru krupice125 gramů másla (nebo Hery).

11. Rukou vypracujte sypkou drobenku. Pokud se lepí, přidejte trochu mouky.

12. Vykynuté těsto rozdělte na 5 až 6 dílů (podle toho, kolik chcete frgálů). Každý díl vyválejte na kulatý tvar o průměru asi 30 cm nebo na velikost plechu.

13. Plech potřete olejem a vyválené těsto na něj přeneste. Okraje koláče (cca 1 cmpotřete rozšlehaným vajíčkem. Nechte frgály na plechu ještě 15 minut kynout.

Plnění a pečení:

14. Na vykynuté frgály naneste rovnoměrně vybranou náplň, ale nechte volný okraj (asi 1 cm) potřený vejcem.

15. Frgály bohatě posypejte připravenou drobenkou.

16. Šup s nimi do předehřáté trouby na 200 stupňů a pečte do zlatova asi 15 minut. Každou troubu sledujte.

Dokončení za pomoci máslové polevy:

17. Máslová poleva: Rozpusťte 125 gramů másla, vmíchejte 1 vanilkový cukr a 1 lžíci rumu.

18. Upečené frgály nechte chvíli vychladnout a poté je polejte teplou máslovou polevou.

Obrázek k receptu na valašské frgály
Foto: Cooky.cz, recept na valašské frgály

Tipy redakce:

  • Mrazící náplně: Hrušková náplň je skvělá pro zamrazení. Zbytek náplně dejte do mrazáku a použijte, až budete péct příště.
  • Tvarohovo-jahodový frgál: Do tvarohové náplně přidejte na kousky nakrájené čerstvé nebo kompotované jahody.
  • Borůvkový frgál: Jako základ použijte tvarohovou náplň a do ní vmíchejte čerstvé nebo mražené borůvky (v případě mražených přidejte lžičku pudinkového prášku, aby nepustily moc šťávy).
  • Meruňkový frgál: Použijte tvarohovou náplň a navrch naskládejte kousky kompotovaných nebo čerstvých meruněk. Můžete také použít vrstvu meruňkových povidel pod drobenku.
Obrázek k receptu na minifrgály

Minifrgály: Moravský poklad v malém provedení aneb nadýchaná špaldová verze oblíbené pochoutky

Obrázek ke kvízu o staročeských sladkostech

Kvíz na téma oblíbené staročeské sladkosti: Pár rychlých otázek připomene chutě z dětství a prověří znalosti

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest