Už nevíte, co s houbami? Tak je naložte s česnekem do octa. Tyhle osvědčené postupy se vyplatí, protože získáte delikátní přílohu k masu nebo součást obložené mísy, která ve sklepě vydrží klidně i půl roku, pokud je dřív nesníte. Kopr je přidaný do receptu pro zajímavější chuť, ale není rozhodně podmínkou. Pokud ho nemáte rádi, vyměňte ho za tymián, rozmarýn nebo nedávejte bylinky žádné.

Nakládané houby jsou kyselé a oslizlé – kontroverzní kombinace, kterou buď milujete nebo nenávidíte. Aby co nejdéle vydržely, plňte je do dobře sterilizovaných sklenic. Jak na to? Sklenice dobře vymyjte jarem a teplou vodou a dejte je na plech dnem vzhůru do trouby rozpálené na 100 – 120°C na 15 minut. Víčka vyvařte samostatně v hrnci alespoň 10 minut. Jen tak zajistíte, že se houby ve sklenici nezačnou kazit dříve, než je stihnete zkonzumovat.

Recept na houby naložené s česnekem

Doba přípravy: 1 hodina

Co potřebujeme

Na přípravu hub:

  • 1,5–2 kg hub (např. hřiby, křemenáče, lišky)
  • voda
  • 1 lžíce soli
  • 6 květů kopru

Na nálev:

  • 1 l vroucí vody
  • 3 lžičky soli
  • 1 lžíce cukru
  • 3 stroužky česneku
  • 5 kuliček černého pepře
  • 2–3 bobkové listy
  • 2–3 lžičky 9% octa

Postup přípravy nakládaných hub

1. Houby očistíme a nakrájíme. Nemusí být na úplně malé kousky, protože se při vaření ještě o dost zmenší.

2. Zalijeme je v hrnci vodou, osolíme a vaříme asi 30 minut. 10 minut před koncem přidáme květy kopru. Potom slijeme vodu.

Obrázek k receptu na nakládané houby s česnekem
Foto: cooky.cz, Recept na nakládané houby s česnekem, vaření hub

3. Ve druhém hrnci připravíme nálev: Do vroucí vody dáme sůl, cukr, bobkový list a pepř a krátce společně vaříme.

4. Do nálevu přidáme houby a česnek a 5 minut vaříme pod pokličkou.

5. Přidáme ocet a vaříme další minutu.

6. Houbami v nálevu plníme sterilizované sklenice. Dobře zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Obrázek k receptu na nakládané houby s česnekem
Foto: cooky.cz, Recept na nakládané houby s česnekem, hotová sklenice

Není houba jako houba

Houby se nedělí jen na jedlé a nejedlé. Můj dědeček říkával, že každá houba je jedlá, některá ale jen jednou. Ne každá jedlá houba se hodí pro nakládání. Ideální jsou houby s nízkým obsahem vody, ze kterých po uvaření nezbyde jen kaše. Ideálně hledejte lišky, křemenáče, kozáky, špičky nebo hřiby. Obzvlášť efektní jsou malé hříbky, které ve sklenici i moc hezky vypadají.

Obrázek receptu na Nakládané houby v octovém nálevu - do omáček, na chlebíčky dokonalé

Nakládané houby v octovém nálevu – do omáček, na chlebíčky dokonalé

Recept na výborný salát z nakládaných hříbků

Nakládané houby: připravte si skvělý salát z nakládaných hříbků

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest