Najít lišky není jen tak. A i když tento recept v názvu lišky obsahuje, kdyby se vám je náhodou nepovedlo objevit, nezoufejte. Můžete místo nich použít i hříbky a v nouzi nejvyšší i žampiony. Přesto si troufám toto jídlo považovat za typicky podzimní, i když ho vlastně můžete uvařit kdykoliv. Lišky ovšem dají jídlu nezaměnitelnou chuť i vzhled, takže když na ně narazíte, rozhodně je nenechte v lese.
Kromě toho, že je recept podzimní, je také typicky český. Snad žádný národ na světě nemá houbaření jako národní sport tak vžité, jako to máme my. Zkombinovat tak houby s vepřovým masem se nabízí. Jestli si z vepřového vyberete prorostlejší a šťavnatou krkovici, nebo libovou a sušší kýtu, záleží jen na vašich osobních preferencích. Pokud vařím pro děti, dost často volím libovější maso, protože naše děti mi neodpustí žádný prorostlý kousek a než vypreparují maso tak, aby se jim líbilo, já mám dávno umyté nádobí a oni oběd studený. Místo rýže si k omáčce dejte klidně knedlíky nebo brambory, na příloze zas tak nezáleží. U nás k houbám frčí rýže, a tak zmiňuji právě tu.
Recept na vepřové plátky s liškami
Doba přípravy: 1 hodina 30 minut
Do potřebujeme
- 600 g vepřových plátků (krkovice, kýta nebo plec)
- 2 cibule
- 200 g čerstvých lišek (nebo jiných lesních hub)
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžička koření na krkovičku
- 1 lžička sladké papriky
- 400 ml vývaru (nebo vody)
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička podravky (nebo jiné sušené zeleninové směsi)
- 1 lžíce hladké mouky (na zahuštění)
- 200 g rýže (jako příloha)
- sůl, pepř dle chuti
Jak si připravíme vepřové na liškách – postup přípravy vepřových plátků
1. Maso omyjeme, a pokud jsme nekoupili rovnou plátky, nakrájíme. Lehce naklepeme, osolíme, opepříme a z jedné strany potřeme hořčicí.
2. V hlubší pánvi nebo hrnci rozpálíme sádlo a maso na něm necháme zatáhnout. Plátky masa vyndáme a ve výpeku osmahneme jednu cibuli nakrájenou na kostičky.
3. Pak maso vrátíme, okořeníme směsí na krkovičku a také paprikou. Hned po přidání papriky zalijeme vývarem (paprika se nesmí dlouho restovat, aby nezhořkla) a necháme dusit doměkka.
4. Mezitím nakrájíme druhou cibuli najemno a necháme ji zezlátnout na rozpáleném sádle. Přihodíme očištěné a nakrájené lišky. Houby napřed pustí vodu, kterou necháme zcela vyvařit, a až potom se začnou smažit. Osmahneme dozlatova.
5. Jakmile máme lišky hotové, přidáme je do hrnce k masu. Na závěr dochutíme podravkou a sójovou omáčkou a necháme krátce společně provařit.
Podáváme s rýží a lehkým zeleninovým salátem.
Závěrečné tipy a vychytávky
Sojovou omáčku můžete vynechat. Já ji mám ráda, protože jídlu dodá příjemný asijský nádech.
Když maso obalíte v mouce už na začátku, ještě před zatáhnutím, nemusíte již omáčku zahušťovat.
Ke konci dušení můžete přidat trochu smetany pro zjemnění a krémovější chuť.

Houbová specialita: Liška obecná na topince
