Okurková sezóna je v plném proudu. Také máte rodinný recept na nakládání? A zkusili jste někdy kvašené okurky použít do polévky? Pro nás jde o jídlo nezvyklé, v některých zemích je ale tradiční. Zeleninová polévka s okurkami se ovšem podává vlažná, nikoliv horká, a tak může v létě fungovat jako báječné zdravé osvěžení. Klasické okurky se zpravidla nakládají do sladkokyselého nálevu, v některých končinách se ale vyrábí spíše kvašené, bez použití octa. Bylinkám a koření se meze nekladou, často je používán kopr, hořčičné semínko, česnek nebo bobkový list.
Kvašení, nakládání, přírodní fermentace: Okurky v hlavní roli
Okurky se nakládají po celém světě. Němci mají své Gewürzgurken, Rusové zase солёные огурцы (solené okurky), které bývají kvašené bez použití octa. Z USA zase známe oblíbené pickles, tedy ten typ okurek, který se používá i do sendvičů a hamburgerů a jehož existuje řada verzí (od sladkých až po pikantní). Poláci si cení své ogórki kiszone, kvašené také bez octa, přírodní fermentací. Ať už tento zelený letní poklad naložíme jakkoliv, vždy získáme dobrotu prospěšnou pro naše trávení. Kvašené okurky jsou totiž zdrojem probiotik.
Ingredience na okurkovou polévku:
- Pórek – 1 ks;
- Máslo – 2 polévkové lžíce
- Mrkev – 2 ks;
- Petržel (kořenová) – 1 ks;
- Celer – 1 menší kousek;
- Brambory – 4 ks;
- Kvašené okurky – 6 ks;
- Zeleninový vývar – 2 litry;
- Bobkový list – 2 ks;
- Nové koření – 3 kuličky;
- Sůl – podle chuti;
- Mletý pepř – podle chuti;
- Hladká mouka (nemusí být) – 1 polévková lžíce;
- Čerstvý kopr – 1 svazek.
Postup přípravy polévky:
- Pórek nakrájejte na tenké kroužky.
- V hrnci rozehřejte máslo.
- Na rozehřáté máslo vložte pórek a na mírném ohni jej pod pokličkou duste asi 5 minut.
- Celer, mrkev a petržel nastrouhejte najemno.
- Nastrouhanou zeleninu přidejte k pórku a krátce restujte.
- Zalijte vývarem.
- Přidejte bobkový list a nové koření.
- Brambory nakrájejte na kostičky a vložte do vývaru.
- Vařte doměkka, poté přidejte nastrouhané kvašené okurky i s kapkou nálevu.
- Chcete-li polévku zahustit, rozmíchejte v troše studené vody mouku a vzniklou „kašičku“ nařeďte trochou horké polévky. Poté vlijte do hrnce.
- Osolte, dochuťte pepřem a posypte čerstvým nasekaným koprem.
- Polévku podávejte vlažnou, nikoli horkou.
- Tip na servírování: Polévka je skvělá jak samotná, tak s plátkem žitného nebo kváskového chleba. Vyniknou tak veškeré chuťové tóny.

Tato neuvěřitelně jemná zeleninová polévka je synonymem pro dokonalost. Budete ji dělat pořád

Sladkokyselá polévka z nakládaných zelených rajčat
Zdroj: Autorský text, Healthline