Pamatuji si, jak moje babička říkávala, že kynuté těsto potřebuje lásku a čas. A přesně touhle radou jsem se řídila při pečení těchto povidlových kytiček! Dělám je už léta a pokaždé mě baví jejich netradiční, rozkvetlý tvar, který na stole vypadá tak slavnostně. Samozřejmě, kynuté těsto vyžaduje trochu trpělivosti, ale ta vláčnost a nadýchanost je prostě k nezaplacení. Klíčem je podle mě kombinace rozpuštěného másla (nebo jiného tuku) s trochou oleje – těsto je pak opravdu neuvěřitelně poddajné a vláčné.

Z vlastní zkušenosti vím, že mnoho lidí dělá chybu v tom, že nedostatečně spojí cípy těsta. Těsto je mastné, a pokud cípy nespojíte pečlivě, náplň během pečení vyteče a kytička se rozpadne. A ještě, než se do toho pustíme, můj tip zní: namísto samotného povidla použijte kombinaci domácích švestkových povidel a lžičky tvarohu – tvaroh vyrovná sladkost, a výsledná náplň bude chutnat mnohem lépe.

Recept na vláčné kynuté povidlové kytičky s tvarohem

  • Celková délka přípravy: 2 hodiny 30 minut (zahrnuje 2 fáze kynutí)
  • Doba aktivní přípravy: 35 až 45 minut
  • Pečení: přibližně 25 minut
  • Počet porcí: 14 kusů kytiček

Ingredience k přípravě kytiček

Těsto:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1/2 kostky droždí (čerstvého, cca 21 g)
  • 2 kusy žloutky
  • 200 ml vlažného mléka
  • 100 g rozpuštěného tuku (máslo, Hera, sádlo apod.)
  • 3 lžíce oleje

Náplň a dokončení:

  • švestková povidla (domácí)
  • vaničkový tvaroh (na zjemnění povidel, volitelné)
  • 1 kus bílek (na potření pro spojení cípů)
  • 1 kus vejce (na potření před pečením)
  • marmeláda (na ozdobu středu, volitelné)

Postup přípravy povidlových kytiček

1. Příprava a kynutí těsta: Do velké mísy prosejte oba druhy mouky. Přidejte moučkový cukr, špetku soli. Uprostřed udělejte důlek.

2. Do důlku vlijte vlažné mléko, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Ten by měl během chvíle vytvořit hustou pěnu.

3. Přidejte žloutky, rozpuštěný tuk (teplý, ale ne horký) a 3 lžíce oleje. Vypracujte hladké, pružné těsto, které se nelepí na stěny mísy. Já obvykle těsto zpracovávám alespoň 10 minut, aby bylo opravdu vláčné. Mísu zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem (zhruba 1 hodina).

4. Tvarování a plnění kytiček: Vykynuté těsto rozdělte na 14 stejných dílů. Tyto díly zakryjte igelitem nebo utěrkou a nechte je odpočívat po dobu 10 minut. Díky tomuto odpočinku se s těstem bude lépe pracovat a nebude se smršťovat.

Obrázek k receptu na povidlové kytičky
Foto: Cooky.cz, recept na povidlové kytičky

5. Každý díl těsta rozválejte válečkem nebo roztlačte prsty do čtverce o velikosti přibližně 10 x 10 cm.

6. V rozích čtverce proveďte nožem čtyři šikmé nářezy – vždy od rohu směrem ke středu, ale nedořízněte je až do konce, ponechte střed neporušený (na náplň).

7. Doprostřed čtverce (do neporušené části) dejte lžíci náplně – já doporučuji smíchat domácí švestková povidla s lžičkou tvarohu.

8. Dokončení a pečení: Cípy těsta, které vznikly naříznutím, potřete rozšlehaným bílkem, který slouží jako lepidlo. Poté je důkladně spojte k sobě do středu kytičky, aby vznikl žádaný tvar a náplň nevytekla. Tady si dejte záležet!

Obrázek k receptu na nekynuté koláčky s tvarohem

Bláznivé nekynuté koláčky s tvarohovou náplní, ale mohou být i jablkové, povidlové nebo makové

9. Kytičky přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a nechte je pod utěrkou nebo igelitem kynout zhruba 30 minut. Během tohoto kynutí se trouba předehřeje.

10. Před pečením kytičky potřete rozšlehaným vejcem pro zlatavou barvu. Pokud chcete, můžete do středu každé kytičky přidat lžičku marmelády pro barevný akcent.

11. Pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 25 minut, dokud nezezlátnou a nejsou propečené.

Tipy redakce

  • Nízká teplota tuku: Při přidávání rozpuštěného tuku do těsta dbejte na to, aby byl jen vlažný, nikoli horký. Horký tuk by “spařil” droždí a těsto by správně nevykynulo.
  • Tvaroh pro zjemnění povidel: Zkombinujte povidla s tvarohem, získáte tak plnější a vyváženější chuť. Tvarohová složka by měla být hustá (tvaroh z vaničky smíchaný se žloutkem a cukrem).
  • Pečlivé spojení cípů: Vzhledem k tomu, že těsto je mastné, je nutné cípy pečlivě k sobě přitlačit, ideálně pomazaným bílkem, aby se během pečení neuvolnily. To je nejčastější chyba, která vede k rozpadnutí kytiček.
  • Použijte kvalitní mouky: Kombinace polohrubé a hladké mouky je ideální pro vláčné kynuté těsto. Polohrubá dodá objem a vláčnost, hladká zajistí jemnost.
Obrázek k receptu na švestkové koláče

Kynuté švestkové koláče s mákem a povidly: Když chcete, aby to u vás doma vonělo tak, jak voní podzim na venkově

Šátečky makové, tvarohové, marmeládové. Těsto super jednoduché

Sladké šátečky trojí chuti z ultra jednoduchého těsta – když nevíte, jestli máte chuť na tvaroh, mák nebo marmeládu

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest