5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Ráda si doma peču své domácí pečivo a tyto sladké, makové rohlíky, bohatě plněné borůvkovým džemem jsou prostě TOP. Recept na makové rohlíky je oblíbený svou jednoduchostí a chutí. Připravujeme měkké kynuté těsto, které naplníme švestkovým džemem, srolujeme do tvaru tyčinek, potřeme směsí vody a mouky a posypeme mákem. Při pečení rohlíky krásně voní a ta chuť po upečení – krásně sladké, křupavé zvenčí a jemné uvnitř.

Nejdříve prosejeme mouku a připravíme kvásek z droždí, cukru a trochy vody. Zbytek cukru rozpustíme v teplé vodě a s olejem jej přidáme do mísy s moukou. Uhněteme měkké těsto, které necháme vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na části, každý díl naplníme švestkovou marmeládou, srolujeme a necháme ještě chvíli kynout. Před pečením potřeme směsí vody a mouky a posypeme mákem. Pečeme při 180 °C asi 20-25 minut, poté potřeme medem pro lesk. Přeji dobrou chuť a užijte si toto dokonalé sladké pečivo.

Zdroj obrázku: gustos, Makové rohlíky s borůvkovou náplní

Recept na domácí makové rohlíky, plněné borůvkovým džemem

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 25 minut
Doba kynutí 1 hodina 30 minut
Celkový čas 2 hodiny 15 minut
Porcí 10 porcí
Domácí makové rohlíky s ovocnou náplní a medovou glazurou, vhodné ke snídani nebo jako sladká pochoutka

Potřebné vybavení

  • Plech na pečení
  • Pečící papír

Suroviny

Na těsto:

  • 500 g mouky
  • 250 ml vody
  • 80 ml oleje
  • 50 g cukru
  • 20 g čerstvého droždí
  • špetka soli

Na náplň:

  • 400 g švestkového džemu

Na mazání a zdobení:

  • 1 lžička mouky
  • 50 ml vody
  • 3 lžičky máku
  • med

Postup 

  • Mouku prosejeme do mísy a uprostřed vytvoříme důlek, do kterého nalijeme kvásek připravený z droždí, lžíce cukru a trochy vody. Necháme 5 minut odpočívat.
    Recept na domácí makové rohlíky s borůvkovou náplní

    Zdroj obrázku: gustos, Makové rohlíky s borůvkovou náplní

  • Zbytek cukru rozpustíme v teplé vodě a přidáme lehce rozehřátý olej. Vše smícháme s moukou, přidáme sůl a uhněteme hladké těsto.
    Těsto

    Zdroj obrázku: gustos, Těsto na makové tyčinky

  • Těsto necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem (cca 1 hodinu).
  • Vykynuté těsto rozdělíme na 10 dílů, každý kousek rozválíme na obdélník a naplníme švestkovou marmeládou. Srolujeme do tvaru tyčinek.
  • Tyčinky necháme ještě 30 minut kynout na plechu, potřeme směsí vody a mouky a posypeme mákem.
    Připravené tyčinky

    Zdroj obrázku: gustos, Tyčinky na pečení

  • Pečeme při 180 °C asi 20-25 minut, dokud nezezlátnou. Po vytažení z trouby potřeme medem.
    Tyčinky na plechu

    Zdroj obrázku: gustos, Makové tyčinky na plechu

Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 70 Kč
Chod: Sladké
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: borůvkový džem, Kynuté těsto, mák, makové rohlíky, plněné makové rohlíky borůvkovou marmeládou, sladké pečivo, švestková omáčka
Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest