Ráda si doma peču své domácí pečivo a tyto sladké, makové rohlíky, bohatě plněné borůvkovým džemem jsou prostě TOP. Recept na makové rohlíky je oblíbený svou jednoduchostí a chutí. Připravujeme měkké kynuté těsto, které naplníme švestkovým džemem, srolujeme do tvaru tyčinek, potřeme směsí vody a mouky a posypeme mákem. Při pečení rohlíky krásně voní a ta chuť po upečení – krásně sladké, křupavé zvenčí a jemné uvnitř.
Nejdříve prosejeme mouku a připravíme kvásek z droždí, cukru a trochy vody. Zbytek cukru rozpustíme v teplé vodě a s olejem jej přidáme do mísy s moukou. Uhněteme měkké těsto, které necháme vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na části, každý díl naplníme švestkovou marmeládou, srolujeme a necháme ještě chvíli kynout. Před pečením potřeme směsí vody a mouky a posypeme mákem. Pečeme při 180 °C asi 20-25 minut, poté potřeme medem pro lesk. Přeji dobrou chuť a užijte si toto dokonalé sladké pečivo.
Recept na domácí makové rohlíky, plněné borůvkovým džemem
Potřebné vybavení
- Plech na pečení
- Pečící papír
Suroviny
Na těsto:
- 500 g mouky
- 250 ml vody
- 80 ml oleje
- 50 g cukru
- 20 g čerstvého droždí
- špetka soli
Na náplň:
- 400 g švestkového džemu
Na mazání a zdobení:
- 1 lžička mouky
- 50 ml vody
- 3 lžičky máku
- med
Postup
- Mouku prosejeme do mísy a uprostřed vytvoříme důlek, do kterého nalijeme kvásek připravený z droždí, lžíce cukru a trochy vody. Necháme 5 minut odpočívat.
Zdroj obrázku: gustos, Makové rohlíky s borůvkovou náplní
- Zbytek cukru rozpustíme v teplé vodě a přidáme lehce rozehřátý olej. Vše smícháme s moukou, přidáme sůl a uhněteme hladké těsto.
Zdroj obrázku: gustos, Těsto na makové tyčinky
- Těsto necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem (cca 1 hodinu).
- Vykynuté těsto rozdělíme na 10 dílů, každý kousek rozválíme na obdélník a naplníme švestkovou marmeládou. Srolujeme do tvaru tyčinek.
- Tyčinky necháme ještě 30 minut kynout na plechu, potřeme směsí vody a mouky a posypeme mákem.
Zdroj obrázku: gustos, Tyčinky na pečení
- Pečeme při 180 °C asi 20-25 minut, dokud nezezlátnou. Po vytažení z trouby potřeme medem.
Zdroj obrázku: gustos, Makové tyčinky na plechu