Vepřové maso nakrájené na plátky, ovoněné paprikou a kmínem, se rozpadá na jazyku. Omáčka je hustá, plná chuti. A k tomu nadýchaná rýže, která skvěle doplňuje každý kousek masa. Tomuto jídlu se u nás doma říkalo líný kuchař. Ale jak říkáte, názvů má toto jídlo hodně. Můžeme se potkat s názvy, jako jsou rozstřílení ptáčci, vylítaní ptáčci nebo falešní ptáčci. A všechny mají jedno společné. Nabízejí skvělý oběd, který je snadný na přípravu a chutná naprosto skvěle.
Toto jídlo je variací na klasické španělské ptáčky, které jsou považovány za národní jídlo. Španělští ptáčci se poprvé objevili v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové. Od té doby se u nás stali legendou. Kdo by si na ně nepamatoval z dětství? Naši rozlítaní ptáčci jsou jejich zjednodušenou, ale stejně lahodnou verzí.
Recept na rozlítané ptáčky
Délka vaření 40 až 50 minut.
Ingredience pro přípravu
- Ptáčci:
- 800 g vepřové plece
- sůl
- mletý černý pepř
- mletá sladká paprika
- drcený kmín
- 2 až 3 cibule
- 2 až 3 lžíce sádla nebo oleje
- Omáčka:
- 1 lžička hladké mouky
- 2 až 3 stroužky česneku
- horká voda
- Na dokončení:
- 1 vejce na porci
- rýže jako příloha
Postup přípravy ptáčků podle líného kuchaře
1. Nejprve si připravte maso. Vepřovou plec nakrájejte na plátky silné zhruba 1 cm.
2. Naklepejte je z obou stran. Plátky masa osolte, opepřete, poprašte paprikou a kmínem.
3. Vše do masa důkladně vmasírujte, aby se chuť koření dostala do každého kousku.
4. Na pánvi rozpalte sádlo nebo olej. Plátky masa orestujte z obou stran.
5. Maso by mělo být lehce opečené. Poté ho vyndejte z pánve a nechte chvíli odpočinout.
6. Na stejnou pánev přidejte nadrobno nasekanou cibuli. Restujte ji dozlatova.
7. Jakmile je cibule hotová, přidejte lžíci hladké mouky a krátce ji osmažte.
8. Vraťte maso zpět na pánev. Přilijte horkou vodu, aby bylo maso ponořené, a přidejte prolisovaný česnek.
9. Důkladně promíchejte a hrnec přikryjte pokličkou. Omáčku duste na mírném ohni asi 40 až 50 minut, dokud nebude maso měkké.
10. Mezitím si uvařte rýži jako přílohu. Doba vaření se liší v závislosti na druhu rýže, ale obvykle to trvá zhruba 20 minut.
11. Jakmile je maso hotové a omáčka má tu správnou konzistenci, můžete do ní přidat vejce.
12. Buď můžete vejce rozšlehat a pomalu je vlít do omáčky za stálého míchání, nebo můžete do omáčky přidat celé vejce.
13. Podávejte s rýží.

Opravdový rodinný hit: Vepřový plněný ptáček, rychle, snadno a s láskou, chutná jako od babičky
Tipy redakce
- Pro extra chuť můžete do omáčky přidat jednu lžíci plnotučné hořčice. Dodá jí zajímavou chuť a maso bude šťavnatější.
- Pro hustší omáčku můžete použít místo mouky kukuřičný škrob. Stačí ho rozmíchat v troše studené vody a přilít do omáčky.
- Pro výraznější chuť doporučuji po nakrájení a naklepání nechat maso alespoň hodinu odpočinout, a teprve poté jej orestovat. Koření se do masa lépe vstřebá.
- Pro dietnější variantu můžete místo vepřového použít kuřecí nebo krůtí maso.
- Pro správnou konzistenci se ujistěte, že je omáčka dostatečně hustá. Pokud ne, nechte ji na mírném ohni ještě chvíli vařit, aby se z ní odpařila voda.

2 komentářů
Proč bych dělal nějaké Rozlítané ptáčky když můžu udělat rovnou Znojemskou.Nebo se tu snaží tento pokrm přejmenovat?
Dobrý den, děkujeme za komentář. Rozlítaní ptáčci nejsou přejmenovaná Znojemská. 😊 Rozdíl je v tom, že jde o jednodušší verzi klasických španělských ptáčků – maso se nakrájí na kousky a dusí se rovnou s přísadami (vejce, okurka, slanina, cibule), takže se nic nemotá ani nepeče vcelku.
Znojemská je naopak hovězí pečeně s omáčkou z cibule a nakládaných okurek. Chuťově i postupem to jsou dvě odlišná jídla.
Hezký den!