Vepřové maso nakrájené na plátky, ovoněné paprikou a kmínem, se rozpadá na jazyku. Omáčka je hustá, plná chuti. A k tomu nadýchaná rýže, která skvěle doplňuje každý kousek masa. Tomuto jídlu se u nás doma říkalo líný kuchař. Ale jak říkáte, názvů má toto jídlo hodně. Můžeme se potkat s názvy, jako jsou rozstřílení ptáčci, vylítaní ptáčci nebo falešní ptáčci. A všechny mají jedno společné. Nabízejí skvělý oběd, který je snadný na přípravu a chutná naprosto skvěle.

Toto jídlo je variací na klasické španělské ptáčky, které jsou považovány za národní jídlo. Španělští ptáčci se poprvé objevili v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové. Od té doby se u nás stali legendou. Kdo by si na ně nepamatoval z dětství? Naši rozlítaní ptáčci jsou jejich zjednodušenou, ale stejně lahodnou verzí.

Recept na rozlítané ptáčky

Délka vaření 40 až 50 minut.

Ingredience pro přípravu

  • Ptáčci:
    • 800 g vepřové plece
    • sůl
    • mletý černý pepř
    • mletá sladká paprika
    • drcený kmín
    • 2 až 3 cibule
    • 2 až 3 lžíce sádla nebo oleje
  • Omáčka:
    • 1 lžička hladké mouky
    • 2 až 3 stroužky česneku
    • horká voda
  • Na dokončení:
    • 1 vejce na porci
    • rýže jako příloha

Postup přípravy ptáčků podle líného kuchaře

1. Nejprve si připravte maso. Vepřovou plec nakrájejte na plátky silné zhruba 1 cm.

2. Naklepejte je z obou stran. Plátky masa osolte, opepřete, poprašte paprikou a kmínem.

3. Vše do masa důkladně vmasírujte, aby se chuť koření dostala do každého kousku.

Foto: cooky.cz, Líný ptáček

4. Na pánvi rozpalte sádlo nebo olej. Plátky masa orestujte z obou stran.

5. Maso by mělo být lehce opečené. Poté ho vyndejte z pánve a nechte chvíli odpočinout.

6. Na stejnou pánev přidejte nadrobno nasekanou cibuli. Restujte ji dozlatova.

7. Jakmile je cibule hotová, přidejte lžíci hladké mouky a krátce ji osmažte.

8. Vraťte maso zpět na pánev. Přilijte horkou vodu, aby bylo maso ponořené, a přidejte prolisovaný česnek.

9. Důkladně promíchejte a hrnec přikryjte pokličkou. Omáčku duste na mírném ohni asi 40 až 50 minut, dokud nebude maso měkké.

10. Mezitím si uvařte rýži jako přílohu. Doba vaření se liší v závislosti na druhu rýže, ale obvykle to trvá zhruba 20 minut.

11. Jakmile je maso hotové a omáčka má tu správnou konzistenci, můžete do ní přidat vejce.

12. Buď můžete vejce rozšlehat a pomalu je vlít do omáčky za stálého míchání, nebo můžete do omáčky přidat celé vejce.

13. Podávejte s rýží.

Obrázek receptu na Falešný vepřový ptáček - poctivé jídlo s úsměvem

Opravdový rodinný hit: Vepřový plněný ptáček, rychle, snadno a s láskou, chutná jako od babičky

Tipy redakce

  • Pro extra chuť můžete do omáčky přidat jednu lžíci plnotučné hořčice. Dodá jí zajímavou chuť a maso bude šťavnatější.
  • Pro hustší omáčku můžete použít místo mouky kukuřičný škrob. Stačí ho rozmíchat v troše studené vody a přilít do omáčky.
  • Pro výraznější chuť doporučuji po nakrájení a naklepání nechat maso alespoň hodinu odpočinout, a teprve poté jej orestovat. Koření se do masa lépe vstřebá.
  • Pro dietnější variantu můžete místo vepřového použít kuřecí nebo krůtí maso.
  • Pro správnou konzistenci se ujistěte, že je omáčka dostatečně hustá. Pokud ne, nechte ji na mírném ohni ještě chvíli vařit, aby se z ní odpařila voda.
Hovězí závitky - servírování

Hovězí závitky s náplní z klobásy, vajec a okurek v hořčičné omáčce

2 komentářů

  1. Proč bych dělal nějaké Rozlítané ptáčky když můžu udělat rovnou Znojemskou.Nebo se tu snaží tento pokrm přejmenovat?

    • Jakub Menšík

      Dobrý den, děkujeme za komentář. Rozlítaní ptáčci nejsou přejmenovaná Znojemská. 😊 Rozdíl je v tom, že jde o jednodušší verzi klasických španělských ptáčků – maso se nakrájí na kousky a dusí se rovnou s přísadami (vejce, okurka, slanina, cibule), takže se nic nemotá ani nepeče vcelku.
      Znojemská je naopak hovězí pečeně s omáčkou z cibule a nakládaných okurek. Chuťově i postupem to jsou dvě odlišná jídla.
      Hezký den!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest