Rebarborový koláč, to je pro mě naprostá nutnost každé jaro! Tu rebarborovou chuť, která je krásně kyselkavá a přitom voní skořicí a vanilkou, prostě nic nenahradí. Je to klasika, která dokáže být neuvěřitelně vláčná a šťavnatá. S máslovou drobenkou tvoří ideální spojení – pod tou křupavou čepičkou se skrývá nadýchané těsto a měkká, voňavá rebarbora. Skvělý koláč, který je hotový raz dva díky hrnkové metodě!

U rebarborového koláče je nejdůležitější, aby se rebarbora s těstem dobře spojila, ale zároveň neudělala z koláče kašiMůj tip: Rebarboru si předem nakrájejte a nechte ji chvíli zasypanou cukrem a skořicí odležet. Tím rebarbora částečně pustí šťávu, kterou pak slijte, než ji pokladete na koláč. Zabráníte tak tomu, že se těsto promáčí. Pokud chcete, aby byla rebarbora ještě jemnější, můžete ji předem lehce obalit v trošce dětské krupice – ta pohltí přebytečnou vlhkost a drží rebarboru na místě. A pokud nemáte po ruce mléko, bílý jogurt těstu dodá ještě větší vláčnost a jemnou kyselost, což se k rebarboře skvěle hodí.

Recept na rebarborový koláč s drobenkou

  • Celková délka přípravy: Přibližně 60 minut (včetně pečení)
  • Pečení: 40 minut
  • Počet porcí: 15 až 18 řezů (podle velikosti plechu)

Ingredience k přípravě rebarborového koláče

Těsto (hrnková metoda):

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka nebo bílého jogurtu (podle chuti)

Na náplň a posyp:

  • 500 g rebarbory (oloupané a nakrájené na kousky)
  • 3 lžíce cukru krupice (na rebarboru)
  • 1 lžička mleté skořice (na rebarboru)
  • 3/4 hrnku polohrubé mouky (na drobenku)
  • 1/2 hrnku cukru krupice (na drobenku)
  • 60 g másla (studeného, na drobenku)

Postup přípravy rebarborového koláče

Příprava rebarbory a drobenky

1. Rebarboru oloupejte a nakrájejte na malé kousky (asi 1 cm). Kousky v míse zasypte 3 lžícemi cukru a 1 lžičkou skořice. Nechte stranou odležet, zatímco připravujete těsto.

2. V menší misce si připravte drobenku: smíchejte 3/4 hrnku mouky, 1/2 hrnku cukru a studené máslo. Rukama rychle promněte, dokud nevznikne sypká drobenka.

Příprava těsta a pečení

3. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Plech (cca 35×25 cm) vyložte pečicím papírem nebo vymažte a vysypte moukou.

4. V míse smíchejte polohrubou mouku, cukr, prášek do pečiva a vanilkový cukr.

5. Přidejte vejce, olej a mléko (nebo jogurt). Vše vyšlehejte do hladkého litého těsta.

6. Těsto nalijte na připravený plech a rovnoměrně rozetřete.

7. Z rebarbory slijte přebytečnou šťávu. Kousky rebarbory rozložte po celé ploše těsta a lehce zatlačte.

8. Koláč posypte připravenou drobenkou.

Obrázek k receptu na meruňkový koláč s drobenkou

Meruňkový koláč s drobenkou, který rozzáří i sychravé dny. Stačí kompot a pečete bez starostí i mimo sezónu

9. Pečte v předehřáté troubě při 180 stupňů zhruba 35 až 40 minut. Koláč je hotový, když je drobenka zlatavá a špejle zapíchnutá do těsta vyjde suchá.

10. Koláč nechte před krájením vychladnout, ale lehce teplý s kysanou smetanou je také vynikající.

Foto: Cooky.cz, recept na rebarborový koláč

Tipy redakce

  • Vláčnost s jogurtem: Použijete-li místo mléka bílý jogurt, těsto bude ještě vláčnější a nadýchanější. Jogurt by měl mít pokojovou teplotu.
  • Pro barevnost: Do těsta můžete přidat kůru z jednoho citronu – kromě skvělé vůně to zvýrazní kyselou chuť rebarbory.
  • Přidejte zázvor: Pokud milujete experimenty, zkuste do rebarbory ke skořici přidat špetku mletého zázvoru. Skvěle se s kyselou chutí snoubí.
  • Kysaná smetana: Pokud koláč podáváte teplý, posypte ho moučkovým cukrem a podávejte s kopečkem zakysané smetany nebo vanilkové zmrzliny.
Obrázek receptu na První jarní pohlazení aneb rebarborovou pohádku z plechu s jahodami

První jarní pohlazení aneb rebarborová pohádka z plechu s jahodami

Obrázek receptu na Švédský drobenkový koláč s tvarohem Smulpaj

Švédský drobenkový koláč s tvarohem. Rychlá příprava ze suché sypké směsi

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest