Tahle úprava řízků připomíná staré lidové recepty, když se nic nevyhodilo a i brambory od oběda měly svoje použití, například do těsta na placičky, karbanátky nebo právě obalování masa, v našem případě kuřecí prsa. Vzniklo tak jídlo, které je syté, voňavé a překvapivě jednoduché, ale přitom slavnostní a kupodivu i zdravější. Bramborové těstíčko je chutné a nevsákne tolik tuku, a přitom udrží šťavnatost masa.
Řízečky v bramborovém těstíčku jsou skvělé s bramborovou kaší a zelným salátem, nakládanou okurkou, ale i s čerstvým zeleninovým salátem. Výborně chutnají i studené, třeba s hořčicí a s chlebem, takže jsou výbornou alternativou například na výlet nebo na piknik v přírodě.
Recept na kuřecí řízky v bramboráku
Ingredience na kuřecích řízků v bramborovém kabátku
- 1, 5 kg brambor
- 2 kuřecí prsa
- 3 stroužky česneku
- 1 vejce
- 2-3 lžíce hladké mouky
- sůl
- mletý černý pepř
Z čeho udělat dip
- 200 g zakysané smetany
- 2 stroužky česneku
- nasekaný kopr dle chuti
Postup přípravy řízků v bramboráku
1. Kuřecí prsa umyjeme a osušíme papírovým obrovském. Poté je podélně rozřízneme na tenké plátky a jemně naklepeme.
2. Maso osolíme a opepříme a necháme odležet 15-30 minut.
3. připravíme si bramborové těsto. Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.
4. Přidáme sůl, pepř, prolisovaný česnek a vajíčko a dobře promícháme.
5. Maso rukama obalíme v bramborovém těstíčku.
6. Smažíme v rozpáleném tuku z obou stran dokud nezezlátnou. Vyndáme na papírovou utěrku kvůli odsátí tuku.
7. Připravíme si omáčku smícháním zakysané smetany, prolisovaného česneku a kopru.
Servírování
Bramborové řízky podáváme se smetanovou omáčkou anebo se zelným salátem.

Těstíčka místo trojobalu – kouzlo jednoduchosti

Chleba v bramborákovém těstíčku s pikantní kuřecí směsí spojuje asijskou a českou kuchyni
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková