Tahle úprava řízků připomíná staré lidové recepty, když se nic nevyhodilo a i brambory od oběda měly svoje použití, například do těsta na placičky, karbanátky nebo právě obalování masa, v našem případě kuřecí prsa. Vzniklo tak jídlo, které je syté, voňavé a překvapivě jednoduché, ale přitom slavnostní a kupodivu i zdravější. Bramborové těstíčko je chutné a nevsákne tolik tuku, a přitom udrží šťavnatost masa.

Řízečky v bramborovém těstíčku jsou skvělé s bramborovou kaší a zelným salátem, nakládanou okurkou, ale i s čerstvým zeleninovým salátem. Výborně chutnají i studené, třeba s hořčicí a s chlebem, takže jsou výbornou alternativou například na výlet nebo na piknik v přírodě.

Recept na kuřecí řízky v bramboráku

Ingredience na kuřecích řízků v bramborovém kabátku

  • 1, 5 kg brambor
  • 2 kuřecí prsa
  • 3 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 2-3 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • mletý černý pepř

Z čeho udělat dip

  • 200 g zakysané smetany
  • 2 stroužky česneku
  • nasekaný kopr dle chuti

Postup přípravy řízků v bramboráku

1. Kuřecí prsa umyjeme a osušíme papírovým obrovském. Poté je podélně rozřízneme na tenké plátky a jemně naklepeme.

Maso nakrájíme podélně na tenké plátky, jemně naklepeme a ochutíme.
Foto: Cooky.cz, Maso nakrájíme podélně na tenké plátky, jemně naklepeme a ochutíme.

2. Maso osolíme a opepříme a necháme odležet 15-30 minut.

3. připravíme si bramborové těsto. Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.

4. Přidáme sůl, pepř, prolisovaný česnek a vajíčko a dobře promícháme.

5. Maso rukama obalíme v bramborovém těstíčku.

6. Smažíme v rozpáleném tuku z obou stran dokud nezezlátnou. Vyndáme na papírovou utěrku kvůli odsátí tuku.

Řízky osmažíme z obou stran dozlatova.
Foto: Cooky.cz, Řřzky osmažíme z obou stran dozlatova.

7. Připravíme si omáčku smícháním zakysané smetany, prolisovaného česneku a kopru.

Servírování

Bramborové řízky podáváme se smetanovou omáčkou anebo se zelným salátem.

Obrázek receptů na Těstíčka místo trojobalu - kouzlo jednoduchosti

Těstíčka místo trojobalu – kouzlo jednoduchosti

Obrázek k receptu na chleba v bramborákovém těstíčku s pikantní kuřecí směsí

Chleba v bramborákovém těstíčku s pikantní kuřecí směsí spojuje asijskou a českou kuchyni

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest