Piškotová roláda s jednoduchou náplní – často i jen s domácí marmeládou – bývala u nás doma rychlým pohoštěním po nedělním obědě. Když jsme jako děti prosily mámu o něco sladkého, většinou vytáhla plech, pár vajec a během chvíle vznikla roláda, která vždycky splnila naše přání. Někdy ji naplnila marmeládou, jindy šlehačkou a občas i jednoduchým čokoládovým krémem, který tuhle rychlou dobrotu povýšil o kousek výš.

Roláda je pro mě opravdová retro sladkost, která snad nikdy nevyjde z módy. Ten kontrast mezi nadýchaným světlým piškotem a čokoládovým krémem mám ráda dodnes. Výjimečná je tím, že piškot se dělá jen z vajec, cukru a mouky – bez prášku do pečiva. Náplň bývá jemná, z pudinkového nebo máslového základu s rozpuštěnou čokoládou, a příprava je rychlá. A výsledek? Krásný na pohled i na chuť – zlatavý korpus a tmavý krém tvoří na řezu dokonalý kontrast.

Recept na Roládu dvou barev

Ingredience potřebné na korpus

  • 6 vajec
  • 140 g cukru krupice
  • 80 g hladké mouky

Suroviny na krém

  • 2 žloutky
  • 1,5 lžičky škrobu
  • 250 ml mléka
  • 100 g čokolády
  • 4 lžíce kakaa
  • 150 g cukru
  • 100 g másla

Postup přípravy rolády s čokoládovým krémem

1. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme s cukrem tuhý sníh. Postupně zašleháme po jednom žloutky a jemně vmícháme prosetou mouku.

2. Nalijeme na plech s pečícím papírem a upečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 7 minut do růžova. Rolujeme vychlazenou, neláme se.

3. V mléce na mírném ohni rozpustíme čokoládu, žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme škrob a kakao. Smícháme obě dvě směsi dohromady a ještě chvíli povaříme. Uvařenu směs vychladíme a postupně do ní zašleháme máslo.

4. Krém namažeme na korpus který srolujeme do rolády.

Tipy na zdobení

Roláda je skvělá i jen poprášená moučkovým cukrem, ale lze jí polít čokoládovou polevou, nebo tak posypat příčky či kakaem, na dozdobení na talíři se hodí i šlehačka s kouskem banánu.

Nadýchaná lehká mascarpone piškotová roláda

Piškotová roláda z 5 vajec, která voní po kávě: S krémem z mascarpone je jako lehké pohlazení k odpolední kávě

Obrázek receptu na Cheesecakeovou piškotovou roládu s malinami: jemná , svěží a krémová chuť s ovocným dotekem

Cheesecake v roládě, maliny jako tečka. Piškotová roláda s malinami a krémem z mascarpone je dezert, co spojuje generace

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest