Piškotová roláda s jednoduchou náplní – často i jen s domácí marmeládou – bývala u nás doma rychlým pohoštěním po nedělním obědě. Když jsme jako děti prosily mámu o něco sladkého, většinou vytáhla plech, pár vajec a během chvíle vznikla roláda, která vždycky splnila naše přání. Někdy ji naplnila marmeládou, jindy šlehačkou a občas i jednoduchým čokoládovým krémem, který tuhle rychlou dobrotu povýšil o kousek výš.
Roláda je pro mě opravdová retro sladkost, která snad nikdy nevyjde z módy. Ten kontrast mezi nadýchaným světlým piškotem a čokoládovým krémem mám ráda dodnes. Výjimečná je tím, že piškot se dělá jen z vajec, cukru a mouky – bez prášku do pečiva. Náplň bývá jemná, z pudinkového nebo máslového základu s rozpuštěnou čokoládou, a příprava je rychlá. A výsledek? Krásný na pohled i na chuť – zlatavý korpus a tmavý krém tvoří na řezu dokonalý kontrast.
Recept na Roládu dvou barev
Ingredience potřebné na korpus
- 6 vajec
- 140 g cukru krupice
- 80 g hladké mouky
Suroviny na krém
- 2 žloutky
- 1,5 lžičky škrobu
- 250 ml mléka
- 100 g čokolády
- 4 lžíce kakaa
- 150 g cukru
- 100 g másla
Postup přípravy rolády s čokoládovým krémem
1. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme s cukrem tuhý sníh. Postupně zašleháme po jednom žloutky a jemně vmícháme prosetou mouku.
2. Nalijeme na plech s pečícím papírem a upečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 7 minut do růžova. Rolujeme vychlazenou, neláme se.
3. V mléce na mírném ohni rozpustíme čokoládu, žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme škrob a kakao. Smícháme obě dvě směsi dohromady a ještě chvíli povaříme. Uvařenu směs vychladíme a postupně do ní zašleháme máslo.
4. Krém namažeme na korpus který srolujeme do rolády.
Tipy na zdobení
Roláda je skvělá i jen poprášená moučkovým cukrem, ale lze jí polít čokoládovou polevou, nebo tak posypat příčky či kakaem, na dozdobení na talíři se hodí i šlehačka s kouskem banánu.
Piškotová roláda z 5 vajec, která voní po kávě: S krémem z mascarpone je jako lehké pohlazení k odpolední kávě
Cheesecake v roládě, maliny jako tečka. Piškotová roláda s malinami a krémem z mascarpone je dezert, co spojuje generace
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková