Existují chvíle, kdy máte neodolatelnou chuť na něco sladkého, ale nechce se vám čekat hodiny, než se upeče koláč nebo zatuhne dort v lednici. A právě v takových okamžicích přichází na scénu rychlý mléčný dezert do skleničky. Připravíte ho doslova během několika minut a přitom vypadá i chutná jako luxusní zákusek z cukrárny.

Tento dezert je inspirovaný různými známými pochoutkami, ale přizpůsobila jsem ho současnému rychlému životnímu stylu. Nejdůležitější pro mě je, že je jednoduchý a můžu ho připravit během okamžiku. Navíc si ho snadno doladím přesně podle vlastní chuti – ovocem, ořechy, sušenkami či karamelem.

Recept na rychlý dezert do skla

Ingredience pro přípravu mléčného dezertu

  • 1 l mléka + trochu mléka na zahuštění se škrobem
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 celá skořice
  • citronová kůra z půlky citronu
  • 6 žloutků
  • 125 g cukru
  • 1,5 lžíce kukuřičného škrobu
  • sušenky
  • kakao

Postup přípravy moučníku

1. Do hrnce nalijeme mléko a přidáme skořici, vanilkový extrakt a citronovou kůru.

Obrázek receptu na rychlý mléčný dezert.
Zdroj: VARGASAVOUR RECIPES, Mléko přivedeme k varu.

2. Vaříme asi 5 minut a odstavíme.

Obrázek receptu na žravé řezy s krémem, mandarinkami a želé.

Mandarinkové žravé řezy s krémem a voňavým želé

3. Dále si v míse vyšleháme žloutky do světlé pěny.

4. V jiné míse si dobře smícháme trochu mléka s kukuřičným škrobem a tuto hmotu přilijeme ke žloutkům. Dobře zapracujeme.

5. Nyní skrze síto prolijeme uvařené mléko ke žloutkové směsi a dobře promícháme.

6. Mléko nalijeme do hluboké pánve nebo hrnce a za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí.

Obrázek receptu na rychlý mléčný dezert.
Zdroj: VARGASAVOUR RECIPES, Přelijeme do hluboké pánve nebo hrnce.

7. Na dno misek si připravíme sušenky a hotový hustým krém nalijeme na ně.

Obrázek receptu na rychlý mléčný dezert.
Zdroj: VARGASAVOUR RECIPES, Na sušenky nalijeme hotový krém.

8. Vrch posypeme kakaem.

Obrázek receptu na rychlý mléčný dezert.
Zdroj: VARGASAVOUR RECIPES, Posypeme kakaem.

Oblíbené mléčné dezerty ve světě

Ve Francii mají “crème brûlée” s křupavou krustou, v Itálii zase pannacottu, v Indii rýžový kheer a v arabských zemích mléčné pudinky jako mouhalabieh. Mléčné dezerty jsou ve světe prostě velmi oblíbené díky snadné přípravě i lahodné chuti.

Obrázek receptu na Panna cotta z manga a malin.

Panna cotta z manga a malin

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest