Existují chvíle, kdy máte neodolatelnou chuť na něco sladkého, ale nechce se vám čekat hodiny, než se upeče koláč nebo zatuhne dort v lednici. A právě v takových okamžicích přichází na scénu rychlý mléčný dezert do skleničky. Připravíte ho doslova během několika minut a přitom vypadá i chutná jako luxusní zákusek z cukrárny.
Tento dezert je inspirovaný různými známými pochoutkami, ale přizpůsobila jsem ho současnému rychlému životnímu stylu. Nejdůležitější pro mě je, že je jednoduchý a můžu ho připravit během okamžiku. Navíc si ho snadno doladím přesně podle vlastní chuti – ovocem, ořechy, sušenkami či karamelem.
Recept na rychlý dezert do skla
Ingredience pro přípravu mléčného dezertu
- 1 l mléka + trochu mléka na zahuštění se škrobem
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 celá skořice
- citronová kůra z půlky citronu
- 6 žloutků
- 125 g cukru
- 1,5 lžíce kukuřičného škrobu
- sušenky
- kakao
Postup přípravy moučníku
1. Do hrnce nalijeme mléko a přidáme skořici, vanilkový extrakt a citronovou kůru.
2. Vaříme asi 5 minut a odstavíme.

Mandarinkové žravé řezy s krémem a voňavým želé
3. Dále si v míse vyšleháme žloutky do světlé pěny.
4. V jiné míse si dobře smícháme trochu mléka s kukuřičným škrobem a tuto hmotu přilijeme ke žloutkům. Dobře zapracujeme.
5. Nyní skrze síto prolijeme uvařené mléko ke žloutkové směsi a dobře promícháme.
6. Mléko nalijeme do hluboké pánve nebo hrnce a za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí.
7. Na dno misek si připravíme sušenky a hotový hustým krém nalijeme na ně.
8. Vrch posypeme kakaem.
Oblíbené mléčné dezerty ve světě
Ve Francii mají “crème brûlée” s křupavou krustou, v Itálii zase pannacottu, v Indii rýžový kheer a v arabských zemích mléčné pudinky jako mouhalabieh. Mléčné dezerty jsou ve světe prostě velmi oblíbené díky snadné přípravě i lahodné chuti.
