Hledáte ideální pochoutku na rodinné posezení nebo na oběd či večeři? Smažené žampiony s domácím dipem jsou přesně tím, co potřebujete! Nejen že je tento pokrm lahodný, ale příprava je velmi snadná. Tato pochoutka vás okouzlí svou křehkou kůrčičkou a šťavnatým vnitřkem. Navíc, když je doplníte domácím dipem, stane se z nich neodolatelný hit každé domácí párty.
Smažené žampiony jsou poměrně univerzální a můžete je podávat jako předkrm, hlavní chod nebo dokonce jako přílohu k jiným pokrmům. A nejlepší na tom je, že většinu ingrediencí máte pravděpodobně doma. Nemusíte složitě běhat po obchodech a shánět speciální suroviny. Domácí dip, který si připravíme k těmto smaženým žampionům, přidá pokrmu další rozměr.
Připravte si ingredience, nasaďte si zástěru a pojďme se pustit do přípravy této houbové delikatesy, která nadchne nejen vaši rodinu, ale i všechny vaše hosty!
Recept na Smažené žampiony s domácím dipem
Uvedené množství je na 4 porce, doba přípravy 20 minut a doba smažení asi 15 minut.
Suroviny na žampiony
- 500 g čerstvých žampionů (očištěné)
- 1 hrnek hladké mouky
- 2 vejce
- 2 hrnky strouhanky
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého černého pepře
- Kvalitní rostlinný olej na smažení
Suroviny na domácí dip
- 200 g zakysané smetany nebo bílého jogurtu
- 2 lžíce majonézy
- 2 stroužky česneku (prolisovaný)
- 1 lžička citronové šťávy
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 lžička nasekané čerstvé pažitky nebo petrželky
Postup
1. Žampiony si očistíme a osušíme papírovou utěrkou. Pokud jsou větší, můžeme je rozkrojit na půlky nebo čtvrtky.
2. Připravíme si tři misky: do první dáme hladkou mouku, do druhé rozšlehaná vejce se špetkou soli a pepře a do třetí strouhanku smíchanou se solí a pepřem.
3. Každý žampion obalíme nejprve v mouce, pak ve vejci a následně ve strouhance. Dbáme na to, aby celý žampion byl důkladně obalen.
4. V hluboké pánvi rozehřejme dostatek rostlinného oleje na střední teplotu. Smažíme žampiony dokud nejsou zlatavé a křupavé, což trvá přibližně 3-4 minuty. Hotové žampiony vyjmeme a necháme okapat na papírové utěrce.
Příprava dipu k žampionům
- V menší misce smícháme zakysanou smetanu nebo bílý jogurt s majonézou, česnekem, citronovou šťávou, solí, pepřem a nasekanou pažitkou nebo petrželkou.
- Dobře promícháme a necháme dip na chvíli odpočinout v lednici, aby se chutě dobře propojily.
Můžeme podávat, ideální příloha je vařený brambor. Nechte si chutnat!