Hledáte ideální pochoutku na rodinné posezení nebo na oběd či večeři? Smažené žampiony s domácím dipem jsou přesně tím, co potřebujete! Nejen že je tento pokrm lahodný, ale příprava je velmi snadná. Tato pochoutka vás okouzlí svou křehkou kůrčičkou a šťavnatým vnitřkem. Navíc, když je doplníte domácím dipem, stane se z nich neodolatelný hit každé domácí párty.

Smažené žampiony jsou poměrně univerzální a můžete je podávat jako předkrm, hlavní chod nebo dokonce jako přílohu k jiným pokrmům. A nejlepší na tom je, že většinu ingrediencí máte pravděpodobně doma. Nemusíte složitě běhat po obchodech a shánět speciální suroviny. Domácí dip, který si připravíme k těmto smaženým žampionům, přidá pokrmu další rozměr.

Připravte si ingredience, nasaďte si zástěru a pojďme se pustit do přípravy této houbové delikatesy, která nadchne nejen vaši rodinu, ale i všechny vaše hosty!

Recept na Smažené žampiony s domácím dipem

Uvedené množství je na 4 porce, doba přípravy 20 minut a doba smažení asi 15 minut.

Suroviny na žampiony

  • 500 g čerstvých žampionů (očištěné)
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 vejce
  • 2 hrnky strouhanky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • Kvalitní rostlinný olej na smažení

Suroviny na domácí dip

  • 200 g zakysané smetany nebo bílého jogurtu
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 stroužky česneku (prolisovaný)
  • 1 lžička citronové šťávy
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžička nasekané čerstvé pažitky nebo petrželky

Postup

1. Žampiony si očistíme a osušíme papírovou utěrkou. Pokud jsou větší, můžeme je rozkrojit na půlky nebo čtvrtky.

2. Připravíme si tři misky: do první dáme hladkou mouku, do druhé rozšlehaná vejce se špetkou soli a pepře a do třetí strouhanku smíchanou se solí a pepřem.

3. Každý žampion obalíme nejprve v mouce, pak ve vejci a následně ve strouhance. Dbáme na to, aby celý žampion byl důkladně obalen.

4. V hluboké pánvi rozehřejme dostatek rostlinného oleje na střední teplotu. Smažíme žampiony dokud nejsou zlatavé a křupavé, což trvá přibližně 3-4 minuty. Hotové žampiony vyjmeme a necháme okapat na papírové utěrce.

Příprava dipu k žampionům

  1. V menší misce smícháme zakysanou smetanu nebo bílý jogurt s majonézou, česnekem, citronovou šťávou, solí, pepřem a nasekanou pažitkou nebo petrželkou.
  2. Dobře promícháme a necháme dip na chvíli odpočinout v lednici, aby se chutě dobře propojily.
Smažené žampiony s dipem
Obrázek: cooky.cz, Pažitkový dip ke Smaženým žampionům s dipem

Můžeme podávat, ideální příloha je vařený brambor. Nechte si chutnat!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest