Bramboráky neodmyslitelně patří mezi poklady české kuchyně. Jedná se o křupavé placky, které zahřejí a doplní velké množství pokrmů. I přesto, že je toto jídlo národním pokladem, jedná se i o unikátní recept, který se v každé rodině připravuje jinak. My jsme si pro vás v následujícím receptu také připravili menší obměnu tohoto tradičního pokrmu.

Do bramboráků se totiž skvěle hodí kysané zelí. A to nejen proto, že jej chuťově obzvláštní, ale také tento pokrm obohatí o zdravotní benefity. Pravidelnou konzumací zelí si totiž podpoříme imunitu, doplníme naše střeva o prospěšné bakterie, zlepšíme trávení a detoxikujeme organismus. To je něco, co věděly už naše babičky, proto se ani ony samy nebály do bramborových placek právě kysané zelí přidávat.

Ingredience potřebné na přípravu bramboráků se zelím

  • 500 gramů brambor
  • 250 gramů kysaného zelí
  • 2 vejce
  • ½ lžičky celého kmínu
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžíci majoránky
  • 1 lžíci hladké mouky
  • lžičku soli, špetku pepře
  • olej na smažení

Postup na přípravu bramboráků se zelím

1. Jako první si očistíme a oloupeme brambory. Ty následně umyjeme pod tekoucí vodou.

2. Brambory nastrouháme. Pokud chceme jemnou konzistenci výsledných bramboráků, volíme struhadlo jemné. Můžeme ale použít i hrubé strouhání.

3. Z nastrouhaných brambor vymačkáme přebytečnou tekutinu.

Hotové zelné placky

Zelňáky jinak: Smažené Zelné placky s mletým masem

Květákové placky

Květákové placičky se sýrem: jednoduchý a chutný recept na víkendové vaření

4. Přidáme k nim pokrájené kysané zelí, vejce, kmín, česnek, sůl, majoránku, mouku a pepř.

5. Směs důkladně promícháme, aby se chutě spojily.

6. Připravíme si pánev, na které rozehřejeme olej.

7. Pomocí lžíce do rozpáleného oleje umístíme vždy část těsta, ze kterého vytvoříme placky.

8. Smažíme dozlatova z obou stran, dokud placky nebudou krásně křupavé.

9. Hotové bramboráky položíme na chvíli na papírový ubrousek, abychom je zbavili přebytečného tuku.

    Obrázek receptu na Tradiční český bramborák připravený podle obdivovaného odborníka na gastronomii, zaručený recept na úspěch

    S receptem na tradiční český bramborák podle Romana Vaňka se dá jen těžko jiný srovnávat. Dostane celou rodinu

    Tip na závěr

    Pokud si nevíte rady s tím, jestli nastrouhat brambory najemno nebo nahrubo, zkuste kombinaci obou možností. Výsledné bramboráky budou zároveň jemné i křupavé. Pro zdravější verzi tohoto pokrmu můžete vynechat závěrečný krok – smažení na oleji. Bramboráky jednoduše vytvarujte na pečicí papír a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C.

    Zdroj: Autorský text, Healthline

    Sdílejte Váš názor

    Připnout na Pinterest