Bramborové knedlíky plněné masem představují vrchol české lidové kuchyně. Tento pokrm spojuje jednoduchost přípravy s bohatou chutí a sytostí, která zasytí celou rodinu. Kombinace s cuketovým zelím pak přináší osvěžující kontrast k bohaté chuti uzeného masa.

Zajímavostí tohoto receptu je využití zavařované cukety, která perfektně nahrazuje kysané zelí v zimních měsících. Cuketa zavařená v okurkovém láku získává příjemně nakyslou chuť a křupavou texturu. Uzené maso z žeber pak dodává knedlíkům intenzivní chuť, kterou nelze nahradit žádnou jinou ingrediencí.

Recept na plněné bramborové knedlíky s cuketovým zelím

Doba vaření knedlíků 15 minut od vyplavání na hladinu.

Ingredience pro přípravu

Knedlíky:

  • 1 kg uvařených brambor z předchozího dne
  • 2 vejce
  • 200 g hrubé mouky
  • sůl podle chuti

Náplň:

  • 300 g uzeného masa z vařených žeber
  • 1 střední cibule
  • 1 lžíce rostlinného oleje

Cuketové zelí:

  • 500 g nastrouhaných zavařovaných cuket (nebo čerstvých)
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • sůl podle chuti
  • 1 lžička cukru

Postup přípravy na plněné knedlíky uzeným a cuketové zelí

1. Uvařené brambory z předchozího dne nastrouhejte na hrubém struhadle do mísy.

2. Přidejte sůl, vejce a postupně vmíchávejte hrubou mouku, až vznikne zpracovatelné těsto.

3. Uvařená uzená žebra oberte a maso nakrájejte na malé kousky.

4. Cibuli nakrájejte nadrobno, osmažte dozlatova a přidejte mleté uzené maso. Krátce poduste.

5. Z bramborového těsta odkrajujte kousky, plackou je rozválejte, do středu dejte lžíci masové náplně a vytvarujte kulaté knedlíky.

6. Knedlíky vařte v osolené vroucí vodě asi 15 minut od chvíle, kdy vyplavou na hladinu.

7. Na cuketové zelí osmažte nakrájenou cibuli dozlatova.

8. Přidejte nastrouhanou a scezenou cuketu (zavařovanou nebo čerstvou naloženou), osolte a přidejte lžičku cukru.

9. Poduste několik minut, až je cuketa měkká ale stále křupavá.

10. Knedlíky podávejte horké s cuketovým zelím.

Obrázek receptu na Cuketové zelí aneb jak zpracovat velkou úrodu cuket ze zahrádky

Cuketové zelí na celou zimu: Úroda ze zahrady uložená ve sklípku na později

Tipy redakce

  • Dokonalé těsto: Brambory použijte den staré a chladné, lépe se zpracovávají a těsto nebude lepkavé.
  • Zavařování cuket: V létě cukety nastrouhejte, naplňte do sklenic a zalijte okurkovým lákem, zavařte 20 minut při 85 stupních.
  • Alternativní náplň: Místo uzeného masa můžete použít škvarky s cibulkou nebo tvaroh se.
  • Skladování: Hotové knedlíky lze zmrazit a později jen ohřát v páře nebo na másle.
Obrázek receptu na bramborovou roládu plněnou uzeným masem.

Bramborová roláda plněná uzeným masem a podlitá sosem

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest