Bramborové knedlíky plněné masem představují vrchol české lidové kuchyně. Tento pokrm spojuje jednoduchost přípravy s bohatou chutí a sytostí, která zasytí celou rodinu. Kombinace s cuketovým zelím pak přináší osvěžující kontrast k bohaté chuti uzeného masa.
Zajímavostí tohoto receptu je využití zavařované cukety, která perfektně nahrazuje kysané zelí v zimních měsících. Cuketa zavařená v okurkovém láku získává příjemně nakyslou chuť a křupavou texturu. Uzené maso z žeber pak dodává knedlíkům intenzivní chuť, kterou nelze nahradit žádnou jinou ingrediencí.
Recept na plněné bramborové knedlíky s cuketovým zelím
Doba vaření knedlíků 15 minut od vyplavání na hladinu.
Ingredience pro přípravu
Knedlíky:
- 1 kg uvařených brambor z předchozího dne
- 2 vejce
- 200 g hrubé mouky
- sůl podle chuti
Náplň:
- 300 g uzeného masa z vařených žeber
- 1 střední cibule
- 1 lžíce rostlinného oleje
Cuketové zelí:
- 500 g nastrouhaných zavařovaných cuket (nebo čerstvých)
- 1 větší cibule
- 2 lžíce rostlinného oleje
- sůl podle chuti
- 1 lžička cukru
Postup přípravy na plněné knedlíky uzeným a cuketové zelí
1. Uvařené brambory z předchozího dne nastrouhejte na hrubém struhadle do mísy.
2. Přidejte sůl, vejce a postupně vmíchávejte hrubou mouku, až vznikne zpracovatelné těsto.
3. Uvařená uzená žebra oberte a maso nakrájejte na malé kousky.
4. Cibuli nakrájejte nadrobno, osmažte dozlatova a přidejte mleté uzené maso. Krátce poduste.
5. Z bramborového těsta odkrajujte kousky, plackou je rozválejte, do středu dejte lžíci masové náplně a vytvarujte kulaté knedlíky.
6. Knedlíky vařte v osolené vroucí vodě asi 15 minut od chvíle, kdy vyplavou na hladinu.
7. Na cuketové zelí osmažte nakrájenou cibuli dozlatova.
8. Přidejte nastrouhanou a scezenou cuketu (zavařovanou nebo čerstvou naloženou), osolte a přidejte lžičku cukru.
9. Poduste několik minut, až je cuketa měkká ale stále křupavá.
10. Knedlíky podávejte horké s cuketovým zelím.

Cuketové zelí na celou zimu: Úroda ze zahrady uložená ve sklípku na později
Tipy redakce
- Dokonalé těsto: Brambory použijte den staré a chladné, lépe se zpracovávají a těsto nebude lepkavé.
- Zavařování cuket: V létě cukety nastrouhejte, naplňte do sklenic a zalijte okurkovým lákem, zavařte 20 minut při 85 stupních.
- Alternativní náplň: Místo uzeného masa můžete použít škvarky s cibulkou nebo tvaroh se.
- Skladování: Hotové knedlíky lze zmrazit a později jen ohřát v páře nebo na másle.
