Prostě tvaroh, kam se podíváš. Pokud jste milovníci tvarohu jako já, určitě vás potěší tyto křehké šátečky, které dělám jen z tvarohového těsta a tvarohové náplně. Jsou jednoduché, rychlé, bez kynutí a dlouhého čekání, přitom krásně křehké a jemné. Navíc jsou variabilní – náplň si můžete přizpůsobit podle chuti a klidně měnit i tvar koláčků. Velkou výhodou je, že se dají zamrazit jak syrové, tak i upečené, takže je mám často po ruce, když chci něco rychle upéct.

Pokud máte rádi sladší těsto, přidejte do něj lžíci moučkového cukru, pro jemnější aroma třeba vanilkovou esenci. Výborně se hodí i ořechová drobenka nebo tvarohová náplň s rozinkami. Tyto šátečky zvládne upéct opravdu každý – těsto i náplň jsou tak jednoduché, že se povedou vždycky a bez zbytečného stresu.

Recept na Křehké tvarohové šátečky s posypkou

Ingredience potřebné na přípravu tvarohových šátečků

Těsto

  • 250 g tvarohu
  • 250 g Hery
  • 250 g hladké mlouky
  • kůra z citronu
  • špetka soli

Náplň

  • 250 g tvarohu
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 1 vejce
  • trochu šťávy a kůry z citronu

Na posypání

  • máslová drobenka nebo mandlové lupínky

Postup přípravy šátečků z tvarohu

1. Nejprve si připravíme tvarohovou náplň z tvarohu, cukru, vejce a citronu.

2. Z tvarohu, Hery, hladké mouky, citronové kůry a soli vypracujeme jemné těsto.

3. Těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný cca 2-3 mm a rozkrájíme na čtverce 7×7 cm.

4. Na každý čtverec položíme lžičku tvarohové náplně a spojíme do kříže a mírně přitlačíme.

5. Potřeme vajíčkem a posypeme drobenkou nebo mandlovými plátky.

6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15 do zlatova.

7. Šátečky obalíme nebo posypeme ještě teplé moučkovým cukrem s vanilkou.

Obrázek k receptu: Klasika českých stolů: kynuté těsto jako od babičky

Vynikající kynuté těsto, ze kterého lze připravit úplně cokoliv: Je krásně nadýchané a vláčné

Obrázek receptu Mezi tvarohem a drobenkou: klasické kynuté tvarohové koláčky s drobenkou

Mezi tvarohem a drobenkou: Klasické kynuté tvarohové koláčky s drobenkou

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest