Kyselica pochází z Valašska, tedy z Východní Moravy, kde se snoubí české, slovenské a valašské kulturní vlivy. Mně sice připomíná svým složením a postupem přípravy slovenskou kapustnici, ale dnes se podíváme na kyselicu. Taky se vařila zejména na Vánoce, jako na Slovensku kapustnice nebo při velkých slavnostech, údajně bývala prvním chodem slavnostního menu. U nás se kapustnica vařila jak na Vánoce, tak na den zabíjačky, kdy byla ale malinko jiná.

Každopádně je to sytá zimní, venkovská polévka, která vznikla jako výživné a trvanlivé jídlo v horských podmínkách a vařila se ze surovin dostupných i v chudých rodinách. Jak jinak, i tuto polévku vaří každá rodina a každý kuchař jinak i když základ je vždycky stejný a obsahuje kysané zelí, uzené maso nebo klobásu, případně oboje, brambory, sušené houby a zakysanou smetanu.

Recept na valašskou kyselicu

Inredience potřebné na přípravu zelňačky valašského typu

  • 500 g kysaného zelí (s nálevem)
  • 300 g uzeného masa (žebro, krkovička, bok)
  • 2 klobásy (nejlepší je domácí uzená)
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 5 větších brambor
  • 1 hrst sušených brambor
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžíce hladké mouky na zahuštění (volitelné)
  • 200 ml zakysané smetany
  • bobkový list, Nové koření, celý pepř (3 kuličky), majoránka, feferonka-volitelné
  • sůl a pepř na dochucení

Postup přípravy kyselice

1. Sušené houby zalijeme veřící vodou na 30 minut.

2. Uzené maso dáme vařit do většího hrnce s cca 1,5 l vody a bobkovým listem, Novým kořeným a celým pepřem. Vaříme asi 40 minut do změknutí masa. Maso vyndáme a nakrájíme na kostky. Vývar si necháme stranou.

Po uvaření maso vyndáme z vývaru a nakrájíme na kostky.
Foto. Cooky.cz, Po uvaření maso vyndáme z vývaru a nakrájíme na kostky.

3. Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme papriku a hned zalijeme vývarem.

4. Přidáme pokrájené zelí, scezené houby, na kostičky nakrájené brambory a kolečka klobásy. vaříme cca 20 minut, do změknutí brambor.

Vaříme do změknutí brambor.
Foto: Cooky.cz, Vaříme do změknutí brambor.

5. Zahuštění je volitelné, pokud chceme mít hustší polévku, můžeme jí zahustit jíškou. Na pánvi krátce orestujeme lžíci mouky na troše sádla a přilijeme trochu vývaru. Provaříme mícháním dohladka a vlijeme zpět do polévky. Necháme ještě 10 minut povařit.

6. Přidáme nasekaný česnek a nakrájené uzené maso. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu, buď do hrnce, nebo až na talíři na každou porci. Polévku dosolíme a dopepříme dle chuti.

Tipy

Kyselica se podává s čerstvým chlebem, dle chuti si můžete přidat na ochucení majoránku nebo čerstvý kopr.

Na Vaalašsku se vařila i kyselica bez masa, ale na slavnostnější příležitosti byla vždycky vydatná a bohatá.

Ke zjemnění chuti je důležitá smetana.

Chuť kyselice má být vyvážená, ne ostrá.

Obrázek receptu na jihočeskou zelnici.

Jihočeská zelnice se šťouchanými bramborami: Polévka s přílohou

Obrázek receptu na zelňačku s uzeným masem.

Zelňačka s uzeným masem a klobásou: Polévka, která zahřeje a postaví vás na nohy

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest