Kyselica pochází z Valašska, tedy z Východní Moravy, kde se snoubí české, slovenské a valašské kulturní vlivy. Mně sice připomíná svým složením a postupem přípravy slovenskou kapustnici, ale dnes se podíváme na kyselicu. Taky se vařila zejména na Vánoce, jako na Slovensku kapustnice nebo při velkých slavnostech, údajně bývala prvním chodem slavnostního menu. U nás se kapustnica vařila jak na Vánoce, tak na den zabíjačky, kdy byla ale malinko jiná.
Každopádně je to sytá zimní, venkovská polévka, která vznikla jako výživné a trvanlivé jídlo v horských podmínkách a vařila se ze surovin dostupných i v chudých rodinách. Jak jinak, i tuto polévku vaří každá rodina a každý kuchař jinak i když základ je vždycky stejný a obsahuje kysané zelí, uzené maso nebo klobásu, případně oboje, brambory, sušené houby a zakysanou smetanu.
Recept na valašskou kyselicu
Inredience potřebné na přípravu zelňačky valašského typu
- 500 g kysaného zelí (s nálevem)
- 300 g uzeného masa (žebro, krkovička, bok)
- 2 klobásy (nejlepší je domácí uzená)
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 5 větších brambor
- 1 hrst sušených brambor
- 1 lžíce sádla
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžíce hladké mouky na zahuštění (volitelné)
- 200 ml zakysané smetany
- bobkový list, Nové koření, celý pepř (3 kuličky), majoránka, feferonka-volitelné
- sůl a pepř na dochucení
Postup přípravy kyselice
1. Sušené houby zalijeme veřící vodou na 30 minut.
2. Uzené maso dáme vařit do většího hrnce s cca 1,5 l vody a bobkovým listem, Novým kořeným a celým pepřem. Vaříme asi 40 minut do změknutí masa. Maso vyndáme a nakrájíme na kostky. Vývar si necháme stranou.
3. Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme papriku a hned zalijeme vývarem.
4. Přidáme pokrájené zelí, scezené houby, na kostičky nakrájené brambory a kolečka klobásy. vaříme cca 20 minut, do změknutí brambor.
5. Zahuštění je volitelné, pokud chceme mít hustší polévku, můžeme jí zahustit jíškou. Na pánvi krátce orestujeme lžíci mouky na troše sádla a přilijeme trochu vývaru. Provaříme mícháním dohladka a vlijeme zpět do polévky. Necháme ještě 10 minut povařit.
6. Přidáme nasekaný česnek a nakrájené uzené maso. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu, buď do hrnce, nebo až na talíři na každou porci. Polévku dosolíme a dopepříme dle chuti.
Tipy
Kyselica se podává s čerstvým chlebem, dle chuti si můžete přidat na ochucení majoránku nebo čerstvý kopr.
Na Vaalašsku se vařila i kyselica bez masa, ale na slavnostnější příležitosti byla vždycky vydatná a bohatá.
Ke zjemnění chuti je důležitá smetana.
Chuť kyselice má být vyvážená, ne ostrá.

Jihočeská zelnice se šťouchanými bramborami: Polévka s přílohou
