Vepřové ražniči je typický poctivý oběd z vepřového masa, který provoní celý dům. Ať už ho připravujete venku na grilu nebo doma na sporáku, vždy je z toho skvělé jídlo pro celou rodinu a případné hosty, milovníci masa si rozhodně přijdou na své. U ražniči je důležité, aby za všech okolností zůstalo dokonalé šťavnaté a plné chuti. Jak na to, zjistíte v následujícím receptu.
Na našem území se ražniči proslavilo hlavně během 70. let 20. století, protože v této době patřilo mezi oblíbené hospodské pochoutky. Ražniči jsme vždy považovali za poctivou masovou specialitu, ke které se hodí vychlazené pivo, hranolky a čerstvá zeleninová obloha. K oblibě ražniči také přispívá láska Čechů k Chorvatsku a balkánské kuchyni obecně, odkud ražniči původně pochází. Přeneste se do jižní hospůdky u moře s naším dnešním receptem.
Recept na vepřové ražniči: Balkánská klasika z českých kuchyní
Ingredience pro přípravu
- vepřová pečeně (množství dle počtu osob)
- cibule
- špekáček
- bílá paprika
- nakládané okurky
- anglická slanina
- špek
- kozí rohy
- olej
- pepř 4 barev
- chilli
- sůl a černý pepř
- tymián
- domácí tatarka
Postup přípravy
1. Maso si nakrájíme na plátky, naklepeme a nakrájíme na čtverečky vhodné k napichování.
2. Cibuli nakrájíme na kolečka a oloupaný špekáček nakrájíme taktéž na kolečka.
3. Dále nakrájíme očištěnou papriku na kousky a nakládané okurky na menší kolečka.
4. Anglickou slaninu nakrájíme na širší plátky nebo kostičky a špek na menší kousky.
5. Kozí rohy nakrájíme na kousíčky a připravíme si špejle.
6. Postupujeme ideálně v pořadí: špek, kozí rohy, anglická slanina, maso, cibule, okurka, špekáček, paprika, maso, špek a znovu toto pořadí.
7. V mističce si smícháme olej s barevným pepřem, chilli, trochu tymiánu, sůl a černý pepř.
8. Tímto nálevem ražniči dobře potřeme.
9. Tepelně upravit ražniči můžeme několika způsoby: grill, péct v troubě, v Remosce nebo třeba smažit v multifunkčním hrnci – takto si to dnes připravíme my.
10. V hrnci rozpálíme olej a poté ražniči vkládáme a průběžně otáčíme.
11. Mezitím si usmažíme hranolky a připravíme oblohu – skvělé jsou uvařené blanšírované fazolky.
12. Podáváme s tatarkou, hranolkami a oblohou.
Historie ražniči
Název ražniči má původ v Srbsku, zde totiž slovo ražanj znamená rožeň, neboli tyč, na kterou napichujeme maso. To maso následně opékáme nad ohněm nebo na grilu. Samozřejmě jde snad o nejstarší způsob přípravy jídla na světě a každý nárok má svoji vlastní variantu ražniči. U nás ho často označujeme jako špízy, v turecké kuchyni mají zase kebab.
![Obrázek receptu na kuřecí špízy se sladkou chilli omáčkou a jasmínovou rýží.](https://cooky.cz/wp-content/uploads/2025/02/Kureci-spizy-se-sladkou-chilli-omackou.jpg)