Vepřové ražniči je typický poctivý oběd z vepřového masa, který provoní celý dům. Ať už ho připravujete venku na grilu nebo doma na sporáku, vždy je z toho skvělé jídlo pro celou rodinu a případné hosty, milovníci masa si rozhodně přijdou na své. U ražniči je důležité, aby za všech okolností zůstalo dokonalé šťavnaté a plné chuti. Jak na to, zjistíte v následujícím receptu.

Na našem území se ražniči proslavilo hlavně během 70. let 20. století, protože v této době patřilo mezi oblíbené hospodské pochoutky. Ražniči jsme vždy považovali za poctivou masovou specialitu, ke které se hodí vychlazené pivo, hranolky a čerstvá zeleninová obloha. K oblibě ražniči také přispívá láska Čechů k Chorvatsku a balkánské kuchyni obecně, odkud ražniči původně pochází. Přeneste se do jižní hospůdky u moře s naším dnešním receptem.

Recept na vepřové ražniči: Balkánská klasika z českých kuchyní

Ingredience pro přípravu

  • vepřová pečeně (množství dle počtu osob)
  • cibule
  • špekáček
  • bílá paprika
  • nakládané okurky
  • anglická slanina
  • špek
  • kozí rohy
  • olej
  • pepř 4 barev
  • chilli
  • sůl a černý pepř
  • tymián
  • domácí tatarka

Postup přípravy

1. Maso si nakrájíme na plátky, naklepeme a nakrájíme na čtverečky vhodné k napichování.

Připravíme a nakrájíme suroviny.
Připravíme a nakrájíme suroviny.

2. Cibuli nakrájíme na kolečka a oloupaný špekáček nakrájíme taktéž na kolečka.

3. Dále nakrájíme očištěnou papriku na kousky a nakládané okurky na menší kolečka.

4. Anglickou slaninu nakrájíme na širší plátky nebo kostičky a špek na menší kousky.

5. Kozí rohy nakrájíme na kousíčky a připravíme si špejle.

6. Postupujeme ideálně v pořadí: špek, kozí rohy, anglická slanina, maso, cibule, okurka, špekáček, paprika, maso, špek a znovu toto pořadí.

Suroviny napíchneme na špejle.
Suroviny napíchneme na špejle.

7. V mističce si smícháme olej s barevným pepřem, chilli, trochu tymiánu, sůl a černý pepř.

8. Tímto nálevem ražniči dobře potřeme.

9. Tepelně upravit ražniči můžeme několika způsoby: grill, péct v troubě, v Remosce nebo třeba smažit v multifunkčním hrnci – takto si to dnes připravíme my.

10. V hrnci rozpálíme olej a poté ražniči vkládáme a průběžně otáčíme.

Špízy usmažíme.
Špízy usmažíme.

11. Mezitím si usmažíme hranolky a připravíme oblohu – skvělé jsou uvařené blanšírované fazolky.

12. Podáváme s tatarkou, hranolkami a oblohou.

Historie ražniči

Název ražniči má původ v Srbsku, zde totiž slovo ražanj znamená rožeň, neboli tyč, na kterou napichujeme maso. To maso následně opékáme nad ohněm nebo na grilu. Samozřejmě jde snad o nejstarší způsob přípravy jídla na světě a každý nárok má svoji vlastní variantu ražniči. U nás ho často označujeme jako špízy, v turecké kuchyni mají zase kebab.

Obrázek receptu na kuřecí špízy se sladkou chilli omáčkou a jasmínovou rýží.

Kuřecí špízy se sladkou chilli omáčkou

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest