Plánujete dort k narozeninám? Tento dnešní recept vypadá hodně domácky a to hlavně proto, že je to opravdu původně domácí recept od babičky, která podle něj pekla dort k narozeninám pro svá vnoučata. Jedná se o vrstvený dort s krémovou náplní, čokoládovou polevou s višněmi, bohatě zdobený marcipánem.
Marcipán dodá dortu jemnou sladkost a skvěle se hodí k čokoládě a višním. Kdo má rád klasiku v pečení, tento dort bude určitě jeho volba, protože už na pohled vypadá, jako dort od babičky. Rádi se vracíme ke starším receptům a zjišťujeme, že některé byly moc chutné. Vyzkoušejte náš recept na skvělý narozeninový dort.
Recept na klasický narozeninový dort s marcipánem, čokoládou a višněmi
Ingredience na přípravu dortového korpusu
- 6 vajec
- 200 g krupicového cukru
- 200 g hladké mouky
- 1 kávová lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Ingredience na přípravu náplně do dortu
- 500 g sýra Mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání
- 100 g moučkového cukru
- 1 kávová lžička vanilkové esence
- višně (čerstvé, kompotované nebo naložené v alkoholu)
Ingredience na přípravu Čokoládové ganache
- 200 g hořké čokolády
- 200 ml smetany kde šlehání
Ingredience na přípravu marcipánové vrstvy
- 400 g marcipánové hmoty (růžové, nebo obarvené potravinářským barvivem narůžovo)
- moučkový cukr na podsypání při zpracování hmoty
Ingredience na zdobení dortu
- čokoládový krém (vyšlehaný ganache)
- šlehačkový krém
- višně
Postup přípravy
1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Kulatou formu o průměru cca 24 cm vyložíme pečícím papírem.
2. Oddělíme bílky od žloutků a z bílků a soli ušleháme hustý sníh.
3. Žloutky s cukrem vyšleháme do světlé pěny, postupně vmícháme mouku s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
4. Těsto nalijeme do formy a pečeme cca 25 minut. Vyklopíme a necháme vychladit, poté rozkrojíme na 3 tenké platy.
5. V misce vyšleháme sýr Mascarpone s moučkovým cukrem a vanilkovou esencí.
6. Ze smetany vyšleháme tuhou šlehačku a jemné jí vmícháme do krému z Mascarpone.
7. Spodní plát natřeme vrstvou krému a poklademe višněmi, tento postup zopakujeme u všech korpusů. Celý povrch dortu potřeme slabou vrstvou krému, aby marcipán lépe držel.
Nadýchaný dort “Aniko” se šlehačkou a vanilkovým pudingem
8. Marciánovou hmotu propracujeme rukama a vál poprášíme moučkovým cukrem.
9. Rozválíme jí na plát o tloušťce asi 3 mm dostatečně velký, aby plát pokryl celý dort
10. Pomocí válečku přeneseme marcipán na dort, uhladíme jej rukama anebo na to určenou speciální stěrkou a přebytečný marcipán odřízneme.
11. Čokoládu nalámeme na malé kousky a zalijeme horkou smetanou. Necháme minutu odstát a mícháme dohladka. Mírně vychladnuté ganache nalijeme na dort necháme volně stékat po stranách dortu.
12. Ozdobíme čokoládovým a šlehačkovým krémem za pomoci cukrářského sáčku, Dozdobíme višněmi anebo dalšími dekoracemi dle chuti.
Dort necháme odležet v lednici nejlépe do druhého dne, aby chuť marcipánu pronikla do dortu.
zdroj: autorský text cooky.cz