Plánujete dort k narozeninám? Tento dnešní recept vypadá hodně domácky a to hlavně proto, že je to opravdu původně domácí recept od babičky, která podle něj pekla dort k narozeninám pro svá vnoučata. Jedná se o vrstvený dort s krémovou náplní, čokoládovou polevou s višněmi, bohatě zdobený marcipánem.

Marcipán dodá dortu jemnou sladkost a skvěle se hodí k čokoládě a višním. Kdo má rád klasiku v pečení, tento dort bude určitě jeho volba, protože už na pohled vypadá, jako dort od babičky. Rádi se vracíme ke starším receptům a zjišťujeme, že některé byly moc chutné. Vyzkoušejte náš recept na skvělý narozeninový dort.

Recept na klasický narozeninový dort s marcipánem, čokoládou a višněmi

Ingredience na přípravu dortového korpusu

  • 6 vajec
  • 200 g krupicového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 1 kávová lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

Ingredience na přípravu náplně do dortu

  • 500 g sýra Mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 kávová lžička vanilkové esence
  • višně (čerstvé, kompotované nebo naložené v alkoholu)

Ingredience na přípravu Čokoládové ganache

  • 200 g hořké čokolády
  • 200 ml smetany kde šlehání

Ingredience na přípravu marcipánové vrstvy

  • 400 g marcipánové hmoty (růžové, nebo obarvené potravinářským barvivem narůžovo)
  • moučkový cukr na podsypání při zpracování hmoty

Ingredience na zdobení dortu

  • čokoládový krém (vyšlehaný ganache)
  • šlehačkový krém
  • višně

Postup přípravy

Dort zdobíme krémy a višněmi.
Foto: cooky.cz, Dort zdobíme krémy a višněmi.

1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Kulatou formu o průměru cca 24 cm vyložíme pečícím papírem.

2. Oddělíme bílky od žloutků a z bílků a soli ušleháme hustý sníh.

3. Žloutky s cukrem vyšleháme do světlé pěny, postupně vmícháme mouku s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.

4. Těsto nalijeme do formy a pečeme cca 25 minut. Vyklopíme a necháme vychladit, poté rozkrojíme na 3 tenké platy.

5. V misce vyšleháme sýr Mascarpone s moučkovým cukrem a vanilkovou esencí.

6. Ze smetany vyšleháme tuhou šlehačku a jemné jí vmícháme do krému z Mascarpone.

7. Spodní plát natřeme vrstvou krému a poklademe višněmi, tento postup zopakujeme u všech korpusů. Celý povrch dortu potřeme slabou vrstvou krému, aby marcipán lépe držel.

Obrázek receptu na nadýchaný dort s pudingem a šlehačkou.

Nadýchaný dort “Aniko” se šlehačkou a vanilkovým pudingem

8. Marciánovou hmotu propracujeme rukama a vál poprášíme moučkovým cukrem.

9. Rozválíme jí na plát o tloušťce asi 3 mm dostatečně velký, aby plát pokryl celý dort

10. Pomocí válečku přeneseme marcipán na dort, uhladíme jej rukama anebo na to určenou speciální stěrkou a přebytečný marcipán odřízneme.

11. Čokoládu nalámeme na malé kousky a zalijeme horkou smetanou. Necháme minutu odstát a mícháme dohladka. Mírně vychladnuté ganache nalijeme na dort necháme volně stékat po stranách dortu.

12. Ozdobíme čokoládovým a šlehačkovým krémem za pomoci cukrářského sáčku, Dozdobíme višněmi anebo dalšími dekoracemi dle chuti.

Dort necháme odležet v lednici nejlépe do druhého dne, aby chuť marcipánu pronikla do dortu.

zdroj: autorský text cooky.cz

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest