Na šlehačkovou bábovku se vždycky velmi těším já, manžel i děti! Je to takový evergreen mezi pečenými dezerty, její jemná a vláčná konzistence vás zaujme už při prvním soustu. Pokud se ptáte, zda je to vylepšená klasická bábovka, tak ano. Tajným kouzlem je použití smetany ke šlehání, která dodává těstu hebkost a nadýchanost. Díky tomu je bábovka také svěží několik dní po upečení, tak si ji nezapomeňte zabalit s sebou do práce či školy jako svačinu.

Takovým malým bonusem jsou rozinky, které můžou být namočené například v rumu, sladkost rozinek se během pečení rozvine a rozinky také rozbijí jednolitou strukturu bábovkového těsta. Někdo třeba nemá rád rozinky, proto klidně použijte kandované ovoce, ořechy nebo i čokoládové kousky. Pokaždé vám vznikne jiný dezert, který vždy udělá všem kolem vás radost. Jako bonus je tato bábovka natolik vláčná, že ji ani není třeba zapíjet! Dejte nám vědět, co na ni říkáte.

Recept na Rychlou šlehačkovou bábovku: nadýchaný dezert, který chutná všem

Délka pečení v troubě 50 – 70 minut.

Ingredience pro přípravu šlehačkové bábovky

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 1 malý bílý jogurt
  • 1/3 hrnku oleje
  • 1 smetana ke šlehání 30%
  • 4 malé hrsti rozinek

Postup přípravy

1. V míse spolu promícháme mouku, cukr a prášek do pečiva a poté přidáme vejce a špetku soli.

2. Dále přidáme bílý jogurt, olej a smetanu ke šlehání.

Všechny ingredience dáme do mísy.
Všechny ingredience dáme do mísy.

3. Ručním mixérem vyšleháme těsto, přidáme rozinky a zapracujeme je do těsta.

Ještě přidáme rozinky.
Ještě přidáme rozinky.

4. Formu na bábovku vymažeme, vysypeme a nalijeme do ní těsto.

Těsto nalejeme do formy.
Těsto nalejeme do formy.

5. Formu vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme cca 50 minut.

6. Špejlí vyzkoušíme a případně pečeme déle, i 1h 10 minut. Záleží na troubě.

7. Necháme vychladnout, vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.

Podáváme posypané moučkovým cukrem.
Podáváme posypané moučkovým cukrem.

Historie bábovek

Bábovky už znaly naše prababičky a nedaly na ně dopustit. V dávnější době byly bábovky však považovány za luxusní pečivo, které s oblibou podávaly během zvláštních událostí. Používaly většinou keramické nebo litinové formy, dnes již samozřejmě seženete i formy z jiných materiálů, například silikonové. Pokud vám tedy babička upekla bábovku, věřte tomu, že pro vás chtěla vždy jen to nejlepší.

Obrázek receptu na bábovku na plechu s čokoládovou polevou, ořechy a kokosem.

Prezidentská bábovka na plechu s čokoládovou polevou, ořechy a kokosem

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest