Domácí houskové knedlíky, to je poklad české kuchyně. Často jsou opomíjeny, ale není nad nadýchanou a vláčnou chuť knedlíků, které si sami připravíte. Oproti kupovaným se ty domácí vyznačují lehkostí a výraznější chutí, které dosáhnete díky čerstvým surovinám a láskyplnému přístupu. Je to ideální doplněk ke svíčkové, guláši, pečené kachně nebo třeba k omáčce.

Kynuté těsto je základem mnoha českých pokrmů. Jeho historie sahá do 16. století, kdy se v pekařství začalo používat droždí. Příprava kynutého těsta je doslova alchymie, protože jeho kvalita se odvíjí od mnoha faktorů, jako je teplota, vlhkost nebo kvalita surovin. Odměnou je však perfektní výsledek v podobě nadýchaných knedlíků, které jsou chloubou každého kuchaře.

Recept na domácí houskové knedlíky

Délka přípravy 20 minut, doba kynutí 45 minut a doba vaření 20 minut. Z uvedeného množství připravíte 4 šišky.

Ingredience k přípravě

  • 500 gramů hrubé mouky
  • 250 mililitrů mléka (vlažného)
  • 1 kus starší housky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce cukru
  • 20 gramů droždí
  • špetka soli

Postup přípravy – houskový knedlík krok za krokem

1. Droždí rozpusťte ve vlažném mléce s cukrem a nechte vzejít kvásek. Housku nakrájejte na kostičky a nechte ji oschnout, nebo ji opečte na pánvi bez tuku.

2. Do mísy nasypte mouku, přidejte sůl, vejce a vzešlý kvásek. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte trochu mouky.

3. Pokud je příliš tuhé, přidejte trochu mléka. Těsto důkladně hněťte 10 až 15 minut, aby bylo nadýchané a pružné. Nakonec do těsta zapracujte připravené kostičky housky.

Obrázek k receptu na domácí houskový knedlík
Foto: Ilona Mikulecká, recept na houskový knedlík

4. Hotové těsto poprašte moukou a nechte ho na teplém místě kynout přibližně 45 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

5. Z vykynutého těsta vytvarujte čtyři šišky a nechte je ještě 10 minut odpočívat. Mezitím si v hrnci přiveďte vodu k varu, osolte ji a vložte do ní knedlíky.

6. Vařte je 20 minut, v polovině vaření je otočte.

7. Knedlíky po uvaření ihned propíchejte vidličkou, aby z nich unikla pára. Krájejte je nití, aby se nerozpadly a zachovaly si svůj tvar.

8. Podávejte teplé s jakoukoliv oblíbenou omáčkou, gulášem nebo pečeným masem.

Obrázek receptu na Omáčku z dýně Hokaidó s kuřecím motýlkem z prsu a bazalkovým knedlíkem, vymazlený oběd i pro slavnostní příležitost

Naložený kuřecí motýlek v omáčce z dýně hokaido s bazalkovým knedlíkem: Vymazlený oběd i pro slavnostní příležitost

Tipy redakce

  • Kvásek je základ Kvásek nechte vzejít v teplém mléce. Teplota by měla být taková, aby vám v ní byla příjemná ruka. Příliš studené mléko brzdí kynutí, příliš horké ho zničí.
  • Housky do knedlíků Housky by měly být starší a suché, ne úplně tvrdé. Vstřebají se do těsta a dodají knedlíkům tu správnou strukturu. Pokud nemáte starší, můžete je opéct na pánvi.
  • Těsto musí kynout Těstu dejte čas, aby vykynulo. Čím déle kyne, tím nadýchanější knedlíky budou.
  • Krájení nití Krájení nití je stará, ale účinná technika, která zajistí, že se knedlíky nebudou trhat a budou mít hladký a rovný řez.
  • Sůl do vody Vodu na vaření knedlíků vždy osolte. Nejenže se tím zlepší chuť, ale také se zpevní povrch knedlíků.
Recept na Rychlejší verze nadýchaného Houskového knedlíku bez kynutí

Rychlejší verze nadýchaného houskového knedlíku bez kynutí pro úsporu času

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest