Máte doma přebytečnou dýni a dýňová polévka vám už leze i ušima? Uvařte si lahodné dýňové kari. Ač je pokrm bez masa, díky cizrně je dostatečně sytý a nemusíte se obávat, že by vás po něm trápil brzy hlad. Pokud cizrně neholdujete, nahraďte ji například na kostky nakrájeným tofu. Dýňové kari bez masa má velkou výhodu ve velmi rychlé přípravě.
Jako přílohu volím rýži a osobně upřednostňuji jasmínovou, která pokrmu dodává autentický asijský nádech. Jestli máte rádi celozrnnou rýži, je také skvělá. Než se pustíme do vaření, mám pro vás několik tipů, aby se kari povedlo, jak má:
1/ Dýni nepečte moc dlouho, aby v omáčce zůstala vcelku.
2/ Koření na suché pánvi nechte jen krátce rozvonět, nenechte ho tam moc dlouho, jinak zhořkne.
3/ To samé platí o šťávě z limetky, kterou je vhodné přidat až na závěr.
4/ Rýži před přípravou několikrát propláchněte.
Recept na dýňové kari s cizrnou
Doba přípravy: 45 minut
Co potřebujeme
- 500 g dýně Hokkaido
- 2 lžíce olivového oleje (+ trochu navíc na pečení)
- 4 stonky jarní cibulky
- 3 stroužky česneku
- 5 cm čerstvého zázvoru (asi 20 g)
- 1 lžička kurkumy
- 2 lžičky směsi koření (římský kmín, mletý koriandr, mleté nové koření, muškátový oříšek, kardamom, pepř, chilli)
- 400 g krájených rajčat (z plechovky)
- 400 ml kokosového mléka
- 240 g vařené cizrny (≈ 100 g v suchém stavu, pokud nechcete předem namáčet a vařit doměkka, kupte si sterilovanou v plechovce)
- sůl podle chuti
- šťáva z ½ limetky
- Koriandr na ozdobu
Postup přípravy dýňového kari
1. Dýni i se slupkou nakrájíme na kostičky, pokapeme olejem, osolíme, opepříme a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C na 15 minut.
2. Než se dýně upeče, připravíme omáčku.
3. Jarní cibulku nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme nebo nasekáme, zázvor nastrouháme.
4. Na oleji krátce orestujeme cibulku, přidáme česnek, zázvor a koření, které necháme jen několik vteřin rozvonět.
5. Zalijeme krájenými rajčaty, kokosovým mlékem a přivedeme k varu.
6. Přidáme cizrnu, kostky dýně a vše spolu krátce povaříme. Jakmile je dýně měkká, osolíme podle chuti a dochutíme limetkovou šťávou.
Ale co když maso chci?
V podobě, kterou má pokrm v tomto receptu, si ho mohou dát i vegani, protože po živočišných produktech v něm nenajdou ani stopu. Na druhou stranu z něj snadno uděláte klasický masitý pokrm prostým přidáním masa do pánve hned na úvod. V takovém případě doporučuji kuřecí, které rychle změkne
Nechci kokosové mléko, co s tím?
Kokosové mléko lze nahradit jinou rostlinnou variantou smetany. Pokud vám nevadí živočišné produkty, můžete použít i klasickou smetanu na vaření.
Polévka z pečené dýně hokaido s cibulí a česnekem. Skvěle zahřeje v chladných podzimních dnech
Květáková pánev po Indicku: zdravý oběd s vůní kari
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková