V Česku se medovník proslavil zejména po roce 2000, kdy se začal ve velkém vyrábět například pod značkou Marlenka. V domácnostech se ale pekl už dávno, já si ho pamatuji hlavně na svátky, svatby a oslavy, protože dlouho vydrží a čím déle se odleží, tím je lepší. Jelikož pocházím z vesnice, dobře si pamatuji na doby, kdy se peklo na vesnické svatby. To medovník nesměl chybět a že se ho napeklo i desítky plátů, protože, jak víme, jeden medovník jich už tak obsahuje dost.

Na svatbu se peklo vždycky několik týdnů napřed a x druhů různých zákusků. Zejména pro medovník jsou alespoň dva dny klíčové, kdy se vrstvy propojí a změknou. Protože korpusy samy o sobě jsou po upečení docela tvrdé a drobivé. Pekly se jak medovníky klasické ze světlého těsta, tak později přišly do módy i medovníky z tmavého kakaového těsta s bílým krémem. Ten náš dnešní bude tak trochu modernější, jelikož jeho náplň je lehčí a jednodušší na přípravu.

Recept na Vrstvený medovníkový dort

Ingredience nezbytné na přípravu Dortu z medového těsta a jemného krému ze zakysané smetany

  • 320 g hladké mouky
  • 200 g cukru
  • 150 g medu
  • 3 vejce
  • 100 g másla
  • 1 lžička sody bicarbony
  • špetka soli
  • 900 g husté zakysané smetany
  • 200 g moučkového cukru

Postup přípravy medovníkového dortu

1. Na hrnec umístíme cedník vyložený plátýnkem, do kterého vylijeme zakysanou smetanu a do plátýnka jí zabalíme. Celé to zatížíme talířem a necháme stát 6-7 hodin v chladu.

2. V kastrůlku smícháme změklé máslo s mede a cukrem a směs začneme zahřívat. Po minutě přidáme jedlou sodu a vaříme 2-3 minuty do zhoustnutí směsi.

3. Když je směs hustá a světlá, odstavíme z ohně a necháme volně vychladnout.

4. V misce smícháme vejce se špetkou soli a vmícháme do medové směsi.

5. Když jsou ingredience propojené, přidáme mouku a vytvoříme hladké těsto.

6. Na pečící papír obkreslete velikost dortové formy (kruhy o průměru 20-22 cm).

7.Na každý vyznačený kruh rozetřeme trochu těsta, korpusy mají být tenké. Každý korpus pečeme na plechu s papírem zvlášť. Z dávky receptu by mělo vyjít cca 9 kruhů. Pečte kruhy stejné velikosti, případně je pak ořežte, aby byly stejné velké.

Obrázek receptu na Domácí Marlenku - sladké arménské zlato

Domácí Marlenka řezy: Medové karamelové pláty se sladkým krémem podle arménského receptu

8. Odřezky rozmixujeme a odložíme stranou pro konečné zdobení dortu.

9. Připravíme si krém. Smetanu, ze které vyteklo maximum vody smícháme s moučkovým cukrem a začneme vrstvit. První kruh těsta potřeme krémem a postup opakujeme do vypotřebování ingrediencí.

10. Vrstvení ukončíme krémem a krémem potřeme i stěny dortu. Celý medovník posypeme odřezky upečeného těsta.

11. Dezert uložíme do lednice, nejlépe do druhého dne, aby ztuhnul a těsto změklo.

Tipy

  • Ideál je nechat dort odležet 24-48 hodin, aby byl měkoučký a vláčný.
  • Do krému i na povrch lze použít nasekané vlašské i lískové oříšky.
  • Pro jemnější chuť můžete do smetany přidat šlehačku a vanilku.
Obrázek k receptu na domácí medovníček

Ořechový medovníček: Sladký dezert plný chutí a vůní

Obrázek receptu na Medový dort tentokrát s mákem, úplně nejlepší

Medový dort, který je tentokrát s mákem – chutná úplně božsky. Potřebovat budete Ghí, med, třtinový cukr a mák

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest