V Česku se medovník proslavil zejména po roce 2000, kdy se začal ve velkém vyrábět například pod značkou Marlenka. V domácnostech se ale pekl už dávno, já si ho pamatuji hlavně na svátky, svatby a oslavy, protože dlouho vydrží a čím déle se odleží, tím je lepší. Jelikož pocházím z vesnice, dobře si pamatuji na doby, kdy se peklo na vesnické svatby. To medovník nesměl chybět a že se ho napeklo i desítky plátů, protože, jak víme, jeden medovník jich už tak obsahuje dost.
Na svatbu se peklo vždycky několik týdnů napřed a x druhů různých zákusků. Zejména pro medovník jsou alespoň dva dny klíčové, kdy se vrstvy propojí a změknou. Protože korpusy samy o sobě jsou po upečení docela tvrdé a drobivé. Pekly se jak medovníky klasické ze světlého těsta, tak později přišly do módy i medovníky z tmavého kakaového těsta s bílým krémem. Ten náš dnešní bude tak trochu modernější, jelikož jeho náplň je lehčí a jednodušší na přípravu.
Recept na Vrstvený medovníkový dort
Ingredience nezbytné na přípravu Dortu z medového těsta a jemného krému ze zakysané smetany
- 320 g hladké mouky
- 200 g cukru
- 150 g medu
- 3 vejce
- 100 g másla
- 1 lžička sody bicarbony
- špetka soli
- 900 g husté zakysané smetany
- 200 g moučkového cukru
Postup přípravy medovníkového dortu
1. Na hrnec umístíme cedník vyložený plátýnkem, do kterého vylijeme zakysanou smetanu a do plátýnka jí zabalíme. Celé to zatížíme talířem a necháme stát 6-7 hodin v chladu.
2. V kastrůlku smícháme změklé máslo s mede a cukrem a směs začneme zahřívat. Po minutě přidáme jedlou sodu a vaříme 2-3 minuty do zhoustnutí směsi.
3. Když je směs hustá a světlá, odstavíme z ohně a necháme volně vychladnout.
4. V misce smícháme vejce se špetkou soli a vmícháme do medové směsi.
5. Když jsou ingredience propojené, přidáme mouku a vytvoříme hladké těsto.
6. Na pečící papír obkreslete velikost dortové formy (kruhy o průměru 20-22 cm).
7.Na každý vyznačený kruh rozetřeme trochu těsta, korpusy mají být tenké. Každý korpus pečeme na plechu s papírem zvlášť. Z dávky receptu by mělo vyjít cca 9 kruhů. Pečte kruhy stejné velikosti, případně je pak ořežte, aby byly stejné velké.
Domácí Marlenka řezy: Medové karamelové pláty se sladkým krémem podle arménského receptu
8. Odřezky rozmixujeme a odložíme stranou pro konečné zdobení dortu.
9. Připravíme si krém. Smetanu, ze které vyteklo maximum vody smícháme s moučkovým cukrem a začneme vrstvit. První kruh těsta potřeme krémem a postup opakujeme do vypotřebování ingrediencí.
10. Vrstvení ukončíme krémem a krémem potřeme i stěny dortu. Celý medovník posypeme odřezky upečeného těsta.
11. Dezert uložíme do lednice, nejlépe do druhého dne, aby ztuhnul a těsto změklo.
Tipy
- Ideál je nechat dort odležet 24-48 hodin, aby byl měkoučký a vláčný.
- Do krému i na povrch lze použít nasekané vlašské i lískové oříšky.
- Pro jemnější chuť můžete do smetany přidat šlehačku a vanilku.
Ořechový medovníček: Sladký dezert plný chutí a vůní
Medový dort, který je tentokrát s mákem – chutná úplně božsky. Potřebovat budete Ghí, med, třtinový cukr a mák
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková